Kultur

Barn fra Rogaland er på lesetoppen

Siden 2017 har Rogaland hatt rekorden i antall lesende barn. Kan regn og dårlig sommervær ha noe å si?

Den digitale lesekampanje for 1.–7. klasse varer fra 1. juni til 31. august, og biblioteket på Sølvberget har stor pågang av barn nå som de er midt inne i Sommerles-perioden.

– Hva tror du er grunnen til at unger her i Stavanger og Rogaland er i toppen av lesende sommerbarn?

– For å være helt ærlig er jeg litt usikker. Vi har satset mye på Sommerles, og drar ut på mye klassebesøk i forkant av lesekampanjen. Vi drar altså ut på skolene og forteller om sommerles-kampanjen. I fjor, da det var mye korona og vi ikke kunne dra ut på skolene like mye, tok vi i bruk sosiale medier. Vi laget blant annet et slags digitalt klassebesøk, hvor en kollega presenterte Sommerles i form av en Youtube-video. Vi har prøvd å skape oppmerksomhet rundt det, så det kan være det har noe med det å gjøre. Det regner også godt her i Rogaland, kanskje det er derfor, sier Andersen til RA og ler.

Inne på nettsiden Sommerles.no følger unger over hele landet en historie, som i år heter «Eventyr på rømmen», hvor det slippes nye kapitler hver uke. Kapitlene kan man både lese og høre som lydbok inne på nettsiden. Konseptet Sommerles innebærer også at ungene leser ulike, selvvalgte bøker, og når høyere nivå inne på nettsiden etter hvor mange bøker de har lest.

Ivrige lesere

Ifølge statistikken Andersen viser fram til RA har barn i Rogaland lest gjennomsnittlig nesten 11 bøker hver til nå i sommerferien. To av de mange unge, ivrige leserne i Rogaland er Lars Berg Hansen (10) og Ottar Motland (8).

Lars skal begynne i 5. klasse til høsten, står på Sølvberget og ser etter bøker han skal lese i sommer. Han har ikke laget bruker inne på Sommerles.no enda, men gleder seg til å registrere alle bøkene han har lest.

– Har du tenkt å lese mange bøker i sommer, Lars?

– Ja, sier Lars og peker på moren som står ved siden av med en hel bunke bøker som skal lånes på biblioteket.

Ottar springer rundt på biblioteket på leting etter bøker i det RA snakker med moren hans, som allerede registrerer alle de andre bøkene som skal lånes.

– Jeg har allerede hentet mange premier, og er på nivå 43, forteller Ottar til RA.

Boka Ottar Motland (8) holder fram på bilde er bare en av de mange bøkene han skal lese i sommer

Det er tydelig at det er mange ivrige, unge lesere som setter pris på Sommerles-kampanjen. I det RA spør om hvordan responsen på Sommerles har vært svarer Sofie Birgitte Andersen dette:

– En jente som skulle begynne i 8. klasse, som egentlig var for stor til å være med på Sommerles, hadde laget seg en bruker uten at hun kom og hentet premier fordi hun synes det var så kjekt. Hun sa selv hun ikke hadde samvittighet til å hente premier fordi hun visste at hun var for gammel, men hun kunne fortsatt lese historien inne på Sommerles.no. Det var veldig koselig.

– Det er mange som sier at det er veldig kjekt og liker premiene. Vi har også en ordning med loddtrekning her på Sølvberget, fordi det bare er premier på de tre første nivåene. Det er mange som kommer lenger enn de tre første nivåene og derfor skriver vi de opp i en loddbok også har vi en loddtrekning på slutten av ferien, hvor premien er kinobilletter. Ungene får et nytt lodd for hvert tiende nivå, fortsetter Andersen.

Egne premier på Sølvberget

Når ungene når ulike nivåer inne på Sommerles.no, kan de hente premier på biblioteket. Første premie kan man hente når man når nivå 10, neste premie kan man hente når man når nivå 20 og siste premie når man når nivå 30.

– Det var nettopp to barn innom for å hente premie, også er det mange innom på dagene uten om henting av premier også, forklarer Andersen.

I tillegg til Sommeles sine premier som gis ut til lesende barn i hele landet, har Sølvberget også laget egne premier, som kun går an å hente ut på biblioteket i Stavanger sentrum.

Sølvbergets fargebok er en av Sommerles' premiene du kun kan hente på Sølvberget i Stavanger


Illustrasjonene i fargeboken er kun laget av lokale kunstnere. På dette bildet ser man en illustrasjon laget av Johanna Warberg fra Stavanger, som går under kunstnernavnet Sosialantenne.


– Sommerles har holdt på siden 2016. Tror du lesekampanjen kommer til å fortsette som en årlig aktivitet for barn på bibliotekene?

– Det har vært veldig populært, og det får også ungene til å komme hit. Det er mange barn som blir mer motiverte til å lese har jeg fått inntrykk av, og som synes det er kjekt å kunne får poeng og premier. Vi har noen kodeord som står her på biblioteket som går an å legge inn på nettsiden, som gjør at ungene får flere poeng. Det får også barna til å komme hit på biblioteket fysisk, noe vi synes er utrolig kjekt, sier Sofie Birgitte Andersen til RA.

I andre etasje på Sølvberget, i hylla bak Sofie Birgitte Andersen på dette bilde, kan ungene hente ut kodeord som gjør at man får flere poeng inne på Sommerles.no


#Sølvbergetleser

– Det er en øvre aldersgrense på Sommerles, derfor har vi også laget en lesekampanje for voksne også i sommer. Denne lesekampanjen består av 15 utfordringer, hvor det ikke er et poeng at man skal ta alle utfordringene, men kanskje lese noe litt annet enn man pleier. Sammen med denne lesekampanjen er det også en emneknagg man kan ta i bruk på Instagram. Hvis man legger ut et bilde på Instagram med boken man har lest, hvilken utfordring man har tatt og legger til emneknaggen #sølvbergetleser, kan man bli med i trekningen av premier. Den kampanjen begynte vi med i fjor og det er også ganske populært, forteller Andersen til RA.

– Hvordan oppsto #sølvbergetleser-kampanjen?

– Vi har hørt litt fra voksne som går her på biblioteket sammen med ungene under Sommerles som forteller at det kunne vært gøy med en Sommerles for voksne. #Sølvberget leser er nok litt inspirert av det, avslutter Andersen.

---

Sommerles til nå i 2022

Stavanger:

Antall brukere: 5341

Bøker lest: 53.415

Sider lest: 5.888.635

Rogaland:

Antall brukere: 21.952

Bøker lest: 238.772

Sider lest: 23.271.200

---






Mer fra Dagsavisen