Kultur

Konstant Teater reiser på sommerturné med forestillingen «UNG MANN (23)»

En liten gjeng skuespiller-studenter ved Nord Universitet danner sammen teatergruppen Konstant Teater, hvor tre av fem medlemmer er fra Stavanger-området. De samlet seg rundt tanken om et tomrom for teater for og av unge voksne, og måtte gjøre noe med det.

– Hvordan kom dere fram til at dere ville lage en teatergruppe sammen?

– Vi har snakket en del om at det har vært et stort tomrom for teater for unge voksne. Altså folk på vår egen alder, i tillegg til litt eldre og litt yngre, svarer Herman Hilde Pedersen (21), en av skuespillerne i Konstant Teater.

Konstant består av medlemmer i alderen 21 til 26. RA har snakket med tre av skuespillerne, som alle er fra Stavanger-området. Gjengen har lyst til å ta teateret til sin generasjon:

– Det har vært et vakuum vi har kjent på – at våre historier har ikke nødvendigvis blitt fortalt på teateret. De blir skildret ganske mye på film, i serier og i musikk, men veldig lite på teaterscenen. Det hadde vi lyst til å gjøre noe med, og det er det som er vårt utgangspunkt, fortsetter Pedersen (21).

Turné

Konstant Teater reiser på sommerturné rundt om i Norge med forestillingen «UNG MANN (23)» fra 29. juli i Stavanger til siste forestilling på turneen i Bodø 9. august. Turneen starter med to forestillinger på Spor 5 på jernbanestasjonen i Stavanger sentrum, 29. og 30. juli.

Forestillingen handler om en ung mann, slik tittelen tilsier, som tilsynelatende har livet sitt på stell. Allikevel fungerer det ikke helt oppi hodet til den unge mannen, og han sliter veldig med å være sårbar. Det fører til at nære relasjoner blir satt på prøve.

– Hva kan folk forvente av forestillingen?

– Jeg tror de kan forvente mye forskjellig. Vi går inn i et egentlig veldig alvorlig tema, men vi har også fokusert veldig på at forestillingen skal ha noen oppløftende scener i tillegg. Slik at det kommer til å være en god blanding, svarer skuespiller Hanna Muir (23).

– Vi tar for oss et alvorlig tema med letthet, men samtidig skal vi ikke tulle det bort. Vi tar det på alvor. Vi gidder på en måte ikke å lage en forestilling som bare er lei, trist og nedtrykkende. Da får vi på en måte ikke åpnet samtalen om det vi har lyst til å snakke om, forklarer Vebjørn Søberg (22), som også er skuespiller i teatergruppen.

– Jeg tror publikum kan forvente å kjenne seg igjen i de temaene vi tar opp. Vi har også veldig lyst å inkludere publikum sånn at vi kan skape et rom sammen, legger Muir (23) til.

– Nå skal dere reise rundt på sommerturné i Norge, men hva er de videre drømmene og ambisjonene for Konstant Teater?

– Ja, nå skal vi jo på sommerturné og det ganske sykt i seg selv. At vi liksom setter lista der. Det er ikke mangel på ambisjoner i gruppen akkurat. Veien videre, for min del, har jeg lyst til at vi skal klare å etablere et teaterkompani hvor vi kan fortsette å gjøre det vi gjør. Snakke om ting vi synes er viktig. Jeg vet at det er tusen andre ting vi kunne tenke oss å lage en forestilling om. Jeg ønsker at vi skal kunne etablere oss og fortsette. i hovedsak har jeg bare lyst å se at det vokser rett og slett, at det setter seg i folk og at folk har lyst se det igjen, sier Søberg (22) og smiler.

– I tillegg til at folk gjerne kan interessere seg mer i teater nettopp fordi at det er rettet mot dem og for dem, legger Muir (23) til.

Gjør alt selv

– Alt som skal til for en fullverdig teaterforestilling, altså alt fra manusskriving til kostymer til regi, gjør dere alt selv?

– Ja, hele pakken. Vi har jobbet med dette i omtrent ett år nå. Det var vel i fjor, på sommeren, av vi bestemte oss for og ble enige om at dette var noe vi ville gjøre. Så vi har på et vis jobbet sakte, men sikkert, både kollektivt men og enkeltvis, med å gjøre det man kan når man har tid. Både å møtes noen ganger i helger eller i ukedager etter skoledagen er ferdig. Vi prøver å jobbe de tidspunktene man har tid, forteller Søberg (22)

– Også er det jo veldig viktig for å oss å gjøre dette her. Det har vært sykt viktig for det første å få fram det budskapet eller det temaet vi tar opp i forestillingen. For det andre er det jo hele greien med hvorfor vi har lyst til å lage dette teateret. Så har det liksom vært en sånn indre driv, som har vært veldig sterk og som har gjort at vi har fått det til, legger Pedersen (21) til.

– Ofte har møtene gitt oss energi, og ikke tatt energi. Det har vært en fin ting å ha egentlig, tilføyer Muir (23).

– Har delt inn ulike ansvar i gruppen eller samarbeider dere om alt?

– Alle er på en måte med på alt, men alle har samtidig sin post på noe. Alle har hovedansvar i et eller annet. Herman er for eksempel musikalsk-ansvarlig, jeg er manusansvarlig, Alexandra er kostymeansvarlig og så videre. Samtidig er alle med å bidra for å få ting til. For eksempel hvis jeg trenger hjelp til noe manus-greier så forhører jeg meg med noen av de andre for hjelp eller tips, forklarer Søberg (22).

– Vi jobber også mye av det kunstneriske ut på gulvet sammen. For eksempel har vi jobbet mye for å finne karakterene. I stedet for å gå fra tekst til scene, har vi gått fra scene til tekst til scene. Det har blitt en treveis prosess i stedet for en toveis prosess, komplementerer Pedersen (21).

Mer fra Dagsavisen