Kultur

– Vi har de teiteste diskusjonene over de minste ting

Bandet Vettche bestående av medlemmer fra Sandnes, Stavanger og Undheim er perfeksjonister og har blitt kåret til månedens Urørt på NRK P3 i juni for sangen «Redd meg».

– Vi er gjerne ikke de som freestyler noe rett i mikken og så bruker vi det. Vi er opptatt av det skal være bra, forteller Øyvind Brandal (19), som er vokalist og produsent i bandet Vettche.

Vi henger oss veldig opp i detaljene, legger gitarist Vegar Urstad (19) til.

– Vi har de teiteste diskusjonene over de minste ting. Som stavelser, for eksempel, utbryter Ådne Rossavik (19), som både lager samples og er vokalist i Vettche.

– Blir dere sure på hverandre da?

– Det har vi blitt, men vi blir da sure på band-versjonen av hverandre. Jeg har for eksempel vært sint på band-Ådne, men ikke på ekte-Ådne. Der ligger det en forskjell, sier Brandal (19).

– Jeg har også blitt sur på deg Øyvind – jeg mener band-Øyvind, ler Rossavik (19).

Elsker detaljer og nerding

Vettche er tydelige på at hele bandet bidrar i låtskrivingen, og har egne bandøvinger kun dedikert til å produsere tekst. Gjengen konstaterer at de veldig ofte kan sitte i mange timer uten å produsere noe tekst, selv om det skulle være målet for dagen. Da er det lett å bli fristet til å gjøre helt andre ting:

– Vi blir veldig ofte fristet til å gjøre noe helt annet enn å skrive sanger. Ta opp koring eller legge inn gitar på sanger og så videre, forteller gitarist Urstad (19).

– Det vi elsker mest er jo å kunne nerde. Å pynte på med gitar og koring blant annet, tilføyer vokalist og produsent Brandal (19).

– Hvordan får dere til å skrive sangtekstene da?

– Jeg har en tendens til å drite ut masse tekst også redigerer de andre det, ler Rossavik (19).

– Vi må gjøre det Ådne har skrevet til noe som er mulig å synge i en tekst, forteller Lars Dahle (19), som er bassist i Vettche.

Låten «Redd meg» er Månedens Urørt i juni

– Gratulerer så mye med kåringen av Månedens Urørt! Var det forventet å vinne eller kom det som et sjokk på noe vis?

– Det var ganske uventet. Fram til rett før da noen Urørt-folk begynte å følge oss på Instagram. Det var dagen før eller tidligere på dagen, og da begynte vi selvfølgelig å tenke hva dette var, forteller Urstad (19).

– Vi har alltid hatt et hovedmål om å bli Månedens Urørt. For oss er det å vinne Urørt på samme måte som om man skulle møte kongen i morgen, legger Rossavik (19) til.

– Har målet deres vært å vinne Urørt?

– Det var det urealistiske målet. Men vi har jo på et vis sånn trappetrinn da. Hva er neste mål da, dere?, spør Brandal resten av bandet.

– Stagelift og pyro er siste målet i hvert fall og da slutter filmen på en måte, svarer Rossavik (19) og smiler.

– Tidligere virket det som dere fokuserte på humor i sangene deres. Nå virker det som dere, i flere av de nye sangene deres og kanskje spesielt i sangen «Redd meg», som dere legger glade melodier på egentlig ganske håpløs tilværelse, er dette riktig og hvorfor?

– Ja, det er sant. Jeg tror det er mest Øyvind som er sånn «årh, jeg hater når det er trist sang og trist musikk», svarer Rossavik (19).

– Jeg liker den kontrasten. Generelt er sounden vår veldig lystig. Vi kan på en måte ikke ha at alt er bra, og pils i sola hver dag på et vis. Så vi må ha en kontrast, forklarer Brandal

– Det blir litt smør på flesk å ha glad tekst på glad melodi på et vis, legger Urstad (19) og Dahle (19) til.

Bandet ble til gjennom tull og humor

– Hvordan møttes dere? Var det noen som var venner fra før?

– Ådne og jeg var venner, og hadde møttes på en ungdomsklubb. Så tok Ådne meg med til Øyvind, som jeg ikke visste hvem var omtrent, og så lagde vi sangen «Dugnad» i kjelleren til Øyvind, forklarer Urstad (19).

– Dagen før vi tre møttes hadde jeg og Vegar laget en tullesang på et keyboard hvor det kommer masse trommer og bass og så videre. Vi lagde en tullesang som heter «Kelneren og Hilde-Mari», smiler Rossavik (19).

Vettche-bandet øver.

– Vi spilte den for Øyvind på pianoet og var sånn «ja, kanskje vi skulle laget noe musikk da?», legger Urstad (19) til.

– Så lagde vi en låt sammen og det var sangen «Dugnad» – vår første sang, sier Brandal (19) og smiler.

De tre kompisene skulle så til å legge ut sangen på Spotify og trengte et bandnavn:

– Vi var vi sånn «hva skal vi hete da, gutta?», «hmm, jeg vet ikke», «vet ikke, ok, vi tar det», og slik ble bandnavnet Vettche til, forklarer Rossavik (19).

---

Dette er NRK P3 Urørt:

NRK P3 Urørt er både en nettside og et radioprogram hvor uetablerte norske artister og band kan promotere musikken sin. Slik at man kan laste den ned og høre på helt gratis.

Låtene lastes opp og blir hørt gjennom av Urørt-redaksjonen.

For å bli månedens Urørt må man først ha blitt kåret til ukens Urørt.

I løpet av 30 dager vil artisten eller bandet få mye omtale i P3s kanaler på nett og radio.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: