Kultur

Camilla Herrem får endelig se Mods live

Håndballstjernen kan flere Mods-sanger enn Tore Tang, og er steinklar til Mods-konsert i helgen.

Camilla Herrem synger Mods-hiten Tore Tang når Norge vinner. Og Norge vinner ofte. Men håndballstjernen fra Sola har faktisk aldri sett Mods live. Det skal hun på lørdag.

– Om jeg skal på konsert, ja. Jeg og mor. Vi gleder oss veldig. Det blir veldig gøy, sier Camilla Herrem til RA.

Når RA snakker med Herrem har hun akkurat kommet inn dørene til mor, Aslaug Herrem.

– Jeg har alltid hatt lyst til å gå på konsert, og nå har jeg fått med meg mor. Hun er kjempegira. Det er faktisk første gang jeg skal se Mods live. Hver gang de har spilt før, har jeg vært på samling. Endelig har jeg anledning.

Og Herrem understreker at hun kan flere Mods-sanger enn bare Tore Tang.

Camilla Herrem og mamma Aslaug Herrem gleder seg til å gå på Mods-konsert sammen.

Hver gang de har spilt før, har jeg vært på samling.

—  Camilla Herrem

– Kan de fleste sangene

– Yes, både jeg og mor kan de fleste sangene, ikke bare Tore Tang. Mods er herfra, de synger på dialekt. Jeg synes de har mange morsomme og bra sanger som er «catchy» og som du lett får på hjernen.

Hvorfor Camilla Herrem begynte med å be om hele Norge på allsang og Tore Tang etter viktige håndballseire er litt usikkert.

– Hvorfor det ble en greie er jeg ikke helt sikker på. Jeg husker ikke hvordan det begynte, men det ble slik. Det er jo en sang hele Norge kjenner, sier Herrem og ler.

Camilla Herrem synger Tore Tang  på banketten i Gøteborg, etter Håndball-EM i 2014.

Fredag og lørdag spiller Mods på SR-Bank Arena i Jåttåvågen. Det er nesten nøyaktig ti år siden de gjorde comeback.

Den gang ble stadion utsolgt, 25.000 billetter. Og det ble sagt at arrangøren lett kunne solgt 40.000 billetter til.

Fem år senere, i 2017, spilte de igjen på samme sted. Igjen for fulle hus.

Mods da de spilte på Viking stadion i 2012.

Ekspert: – Større nå enn før

Hva er greia med Mods? RA tok en prat med musikkekspert i Dagsavisen, Geir Rakvaag. Han husker godt tiden da Mods spilte sammen på 1980-tallet.

– Mods er større i dag enn de var den gang. De var populære den gang også, men det var ikke snakk om å spille på fotballstadioner, sier Rakvaag og forteller om hvorfor det er slik:

– Man har oppdaget Mods i ettertid, at det var noe man gikk glipp av. Mods har hatt sanger som har vokst med tiden. Hits som har blitt lokale «nasjonalsanger». Allsangfaktoren er stor. At noen synger på norsk – og dialekt – er en kraft man aldri kan overvurdere.

– Kan holde på så lenge de orker

Det er ti år siden forrige stadionkonsert i hjembyen Stavanger. Fem år siden de spilte i Oslo. Hvor lenge kan Mods holde på? Bør de spille oftere?

– Mods kan nok holde på i mange år til, så lenge de orker – men de bør ikke gjøre det hvert år. De har jo fans som er langt yngre enn seg selv. Mods får stadig yngre fans, svarer Rakvaag.

Selv om Mods fyller Vikings hjemmebane, er ikke folk like gale etter å se Mods andre steder i landet, mener musikkeksperten.

– Da Mods holdt på var de ikke voldsomt populære ellers rundt i landet. Stavangerensemblet var et større navn. Det er forskjell på interessen rundt i landet, men i Stavanger kan de spille for hvor mange som helst. Når man synger på dialekt, gir det en ekstra effekt, sier Rakvaag.

Helgens to Mods-konserter ble lansert på en pressekonferanse for ett år siden. Den gang sa vokalist Morten Abel følgende til RA:

– Folk elsker det – vi har hatt noen vellykkede arrangementer tidligere. Vi har lært mye, og vi skal forbedre så godt vi kan, så det blir tidenes konsert.

Mods på Viking Stadion i 2012.

Manageren: – Jo lenger de var borte, jo mer populære ble de

Mods-manager Arne Svare sier Mods, med sine konserter hvert femte år, er blitt en begivenhet.

– Det er noe utenom det vanlige i underholdningsbransjen. Et fenomen. Det er ikke mange som kan gjøre stadionkonserter. Det er liksom A-ha og Mods. Hvorfor det er slik, har jeg ingen god forklaring på, sier manageren og gjør et forsøk:

– Mods har låter som har vokst og levd sitt eget liv – og har dermed nådd flere generasjoner. Jo lenger de var borte, jo mer populære ble de.

Da Mods nylig hadde en prøvekonsert på Rennesøy, var det tre generasjoner blant publikum.

– Alt fra barneskoleelever til besteforeldre. Det kommer også folk fra utlandet nå i helgen, som det har vært på konsertene før. Det er mange nordmenn som har flyttet utenlands som kommer hjem for litt nostalgi, sier Svare.

25.000 er fullt hus på SR-Bank Arena. Manageren er godt fornøyd med billettsalget.

– Lørdag har vært utsolgt lenge, men i dag (onsdag) ble det faktisk åpnet opp for flere plasser og billetter. Da vi satte opp scenen, så vi at det var rom for noen få ekstra seter. Fredag ser også bra ut, uten at jeg har tallene, forteller manageren.

Hvor ofte Mods vil holde konserter framover, kan ikke manageren si noe konkret om.

– Det er en stor produksjon, et gigantisk opplegg. Nå er det fem år siden sist, vi får se.

Nyeste fra Dagsavisen.no: