Kultur

Endelig tilbake: Slik blir årets Musikkfest

Tore Pang har overtatt ansvaret for Musikkfest Stavanger. Det meste blir som før, men han har gjort én stor endring.

Etter to år i dvale er det endelig klart for Musikkfest Stavanger igjen, og lørdag 28. mai fylles byen med musikk. I oktober 2019 ble det klart at mangeårig festivalsjef Daniel Engen gir seg, og nå er det ingen ringere enn Tore «Pang» Arholm Tobiassen som har overtatt stafettpinnen.

– Musikkfest er jo den kuleste festivalen i Stavanger. Det jeg liker aller best med Musikkfest er at vi møtes på tvers av sjangre og aldersgrupper, og for artistenes del er det en god måte å nå ut til nytt publikum på. Musikkfest er en dag hvor folk kommer til byen for å oppleve forskjellige type musikk, og underveis oppdager man kanskje nye artister. Det er det som gjør det til en veldig levende scene, sier Arholm Tobiassen til RA.

– Musikkfest er jo for oss og for miljøet i byen. Og det miljøet Musikkfest springer ut av, det er jo der alle begynner. Alle kommer fra samme scenen. Så å få komme inn og bli en del av det er veldig kult, legger han til.

Splitter ny scene

Arholm Tobiassen sier han i stor grad vil videreføre det den tidligere Musikkfest-ledelsen allerede har startet på, men til årets fest har han gjort én stor endring.

Utenfor Checkpoint Charlie kommer det nemlig en helt ny scene. Scenen blir en scene for å vise fram unge artister og de litt «yngre» sjangrene i Stavanger, som hiphop, RnB og EDM.

– Det blir en scene for de sjangrene som kanskje ikke har vært så representert på Musikkfest tidligere. Mange av dem jeg har laget musikk med tidligere, spesielt innen hiphop, har kanskje ikke følt at Musikkfest har vært helt for dem. Og det er ikke Musikkfests skyld, men det har nok vært en overvekt av rock, visesang og singer/songwriter. Og det er jo fordi det er så mange av dem i byen. Men nettopp derfor er det litt kult å lage en scene som er litt mer tilrettelagt for de andre sjangrene, sier Arholm Tobiassen.

Han tok derfor kontakt med Lyse og spurte om de kunne være interessert i å bidra. De var positive til ideen, og scenen har derfor fått navnet «Lyse-scenen». Bortsett fra Lyse-scenen vil de tre andre scenene, Vågen, Nytorget og Arneageren, forbli som de alltid har vært.

Fra klokken 11.00 til 15.00 blir det utendørs konserter på de fire scenene, og klokken 19.00 åpner dørene til Folken for enda mer musikk. Totalt søkte 87 ulike band og artister om å få spille under årets Musikkfest, og av disse er 50 stykker plukket ut til å opptre. For å få vist fram alle artistene kommer Musikkfest til å slippe noen få artister av gangen fram mot 28. mai, forklarer festivalsjefen.

– Hvordan blir Musikkfest annerledes med deg ved roret?

– Det blir nok veldig likt. Det jeg kommer inn med er kanskje litt mer fokus på noen andre sjangre. Jeg tror jeg er litt heldig ved at vi har fått den pustepausen på to år, så kan jeg ta alt det bra de har gjort tidligere og strø litt tuttifrutti på toppen. Jeg er veldig ydmyk i forhold til hva som har blitt gjort tidligere, og jeg synes Daniel Engen har gjort en kjempegod jobb til nå. Musikkfest har gått i bresjen for miljøet og vist bredden, og det kommer vi til å fortsette med, sier Arholm Tobiassen.

– Så nå blir det bare å jobbe godt, ta vare på alle artistene og satse på at det blir en bra Musikkfest i år også. Det blir jo litt som å hoppe etter Wirkola, og jeg sa jo ja med en slags ærefrykt. Samtidig føler jeg at jeg kan klare det, sier han til RA.

Har bana veien

To av de som skal spille på den nye Lyse-scenen er Sjur Grov-Hagen (15) alias «Joggedress» og Nicholas Herrem (19) alias «Tallwhiteguy». Grov-Hansen har holdt på med musikk i rundt sju år, og har allerede gjort flere konserter. Han har også gjort seg bemerket hos Arholm Tobiassen, som tok kontakt med Grov-Hagen og oppfordret ham til å søke om å få spille under Musikkfest.

– Det er første gang jeg er med på Musikkfest, men jeg tror det blir veldig kult. Jeg tror denne scenen blir veldig bra for kids som vil gjøre hiphop, og at flere kids som hører på den type musikk kan samles, sier han.

Også Herrem skal spille på Musikkfest for første gang i år. Selv om han alltid har skrevet tekster var det ikke før i fjor sommer at han for alvor begynte med musikk.

– Jeg har sett noen bilder og det ser veldig kjekt ut å spille der. Det som er bra med Musikkfest er at de får inn så mange forskjellige artister – noen du har hørt om og noen du aldri har hørt om, sier Herrem.

Da han først ble spurt om å bli med på Musikkfest trodde han ikke helt på det, forteller han.

– Jeg trodde ingen hørte på musikken min, så jeg er veldig ydmyk for at jeg ble oppdaget og får være med på scenen, sier «Tallwhiteguy».

Arholm Tobiassen sier til RA at det er viktig for ham å løfte de unge artistene og de litt mer ukjente sjangrene fordi han har vært på akkurat samme sted selv.

– Da vi (Kriminell Kunst) begynte å rappe var det ingen som ville ha rap, og i hvert fall ikke på Stavangersk. Det var vanskelig å komme inn på scenene og i miljøene, så vi måtte lage vårt eget. Derfor er det viktig for oss og meg å lage en plattform folk kan vokse på, sier festivalsjefen.

Og akkurat dét er Sjur Grov-Hagen enig i.

– Jeg føler Tore har bana veien for alle rappere i Stavanger, og jeg tror ikke de hadde vært der de er uten ham, sier «Joggedress».

Mer fra Dagsavisen