Kultur

Det har skjedd flere ganger at han har blitt rørt til tårer under konsert

Navn i nyhetene: Glenn Lyse beskriver det som en «fantastisk opplevelse» å stå på scenen når tusenvis av mennesker synger med på bandets sanger.

HVEM: Glenn Lyse. Utgjør en fjerdedel av Stavangerkameratene.

HVA: Slapp albumet «Kom nærmare» med Stavangerkameratene forrige uke. Legger ut på en omfattende sommerturné 14. mai.

– Dere slapp jo nettopp ny plate. Hvordan føles det å være ute med album nummer tre?

– Det er herlig og deilig. Det har jo vært litt vanskelig å få samlet folk i studio på grunn av korona, så nå var det godt å få det ut. Og så er det fint å ha noen nye sanger i bagasjen før sommerturneen.

– Jeg har forstått at det er du som skriver de fleste låtene. Hvordan ble det sånn? Eller var det bare noe som falt naturlig?

– Vi fikk noen hiter som jeg hadde skrevet og produsert. Det ble liksom sounden vårt, så da bare ble det sånn.

– Og hva inspireres du av når du skriver?

– Helt vanlige, dagligdagse ting som jeg opplever selv eller hører om fra venner. Jeg plukker opp litt overalt.

– Hva tror du er grunnen til at tekstene og musikken har slått så bra an?

– Vi er opptatt av at ting skal fenge og at det skal sette seg. Så er vi også opptatt av at det ikke skal være for dypt og avansert. Det skal høres enkelt ut, selv om det kanskje ikke er det.

– Hvordan føles det å stå på en scene foran flere tusen mennesker og høre at de synger tekstene deres?

– Det er rørende, og det har skjedd noen ganger at jeg har blitt rørt til tårer. Det er en fantastisk opplevelse, og det er derfor jeg gjør dette. Jeg har alltid skrevet musikk selv, men jeg har kanskje ikke helt hatt selvtilliten til å gjøre noe med det. Men så traff jeg en gjeng med gutter som sa «dette er kjempebra», og så får man den ene hiten etter den andre.

– Strømmetallene deres er jo et bevis på at dere får det til, da?

– Vi har jo flere «streams» enn mange andre norske artister som har holdt på mye lenger. I tillegg synger vi på Stavangerdialekt, som jo er kåret til Norges styggeste dialekt. Så til å synge både på norsk og dialekt er det kjempebra og veldig gøy.

– Da jeg snakket med Tommy (Fredvang) og Kjartan (Salvesen) forrige uke sa begge to at de er overrasket over hvor langt dere har kommet og at dere fortsatt holder på. Er du enig i det?

– Jeg føler egentlig ikke at vi har holdt på så lenge. Vi har nok hatt mye flaks og vært heldige, men det har også vært mye knallhard jobbing. Jeg er glad jeg er voksen når jeg opplever denne suksessen, for nå har vi liksom sprelt litt fra oss. Hadde vi vært 20 år kunne det fort gått feil og vi hadde kanskje ikke tatt det like seriøst. Men nå gjør vi det, og det er jeg glad for. Det har vært tøffe perioder med krangling og uenighet, men vi blir alltid enige til slutt. Det blir som å være i et slags forhold med fire stykker, og jeg har lært vanvittig mye gjennom denne prosessen. Jeg setter veldig pris på at vi har fått det til og holdt ut, og jo mer vi jobber sammen, jo bedre kjenner vi hverandres styrker og svakheter.

– På det nye albumet er det mye variert musikk – alt fra country til reggae?

– Jeg liker mye forskjellig musikk, og jeg er opptatt av bra låter og melodier uavhengig av sjanger. Når jeg jobber prøver jeg å finne den sjangeren som kan kle låten, enten det er reggae eller rock. Dessuten tenker jeg også mye på liveshow og konsertene. Går du på en konsert hvor det er det samme om og om igjen i én time, så kan det fort bli kjedelig. Vi tjener jo ikke noe særlig på streams – det er konsertene som gjelder. Og da er det viktig at vi lager bra liveshow.

– Og nå drar dere straks ut på turné. Hvordan blir det med en koronafri sommer uten restriksjoner?

– Jeg håper det blir galskap! Nå fortjener folk å nyte sommeren og slippe seg løs. Nå har vi en unnskyldning til å feire, så jeg håper på sex og rock ‘n roll.

– Og så over til de faste spørsmålene. Hva gjør deg lykkelig?

– Venner og familie.

– Hvem var din barndomshelt?

– Da jeg var barn var det nok Skipper’n. Han var så sterk, hadde muskler og var veldig kul.

– Hva er favorittplaten di?

– Det må bli «Grace» av Jeff Buckley.

– Og hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Sadhguru. Han er en indisk guru jeg har fulgt en stund. Han er en klok fyr som har skjønt hele konseptet med hvordan vi skal opptre i denne verden.

Mer fra Dagsavisen