Kultur

Skambankt kjører turnébussen til Polen for å hente flyktninger

Vi har kjent på et behov for å hjelpe, sier vokalisten.

Torsdag ettermiddag skriver Skambankt på Facebook at de er på vei til Polen for å hente 30 krigsflyktninger.

– Turneen vår ble utsatt fram til i høst, men nok om det. Det har vi slått oss til ro med. Vi kom da i en situasjon der vi både hadde en booket buss og hadde ledig tid. Bussjåføren vår, Tom Are, foreslo at vi kanskje heller burde bruke anledningen til å dra til Polen for å hjelpe mennesker på flukt. Det var det lett å være enig i, og nå er vi på vei gjennom Danmark, skriver de i posten.

Da RA snakker med vokalist Terje Winterstø Røthing i 19.30-tiden torsdag kveld sier han at de nærmer seg Lübeck i Tyskland. Den originale planen var å kjøre til Przemysl i Polen for å hente 30 flyktninger, men torsdag kveld fikk de beskjed om å heller reise til Krakow for å plukke dem opp der. Det er foreløpig usikkert om de kommer seg fram til Krakow i kveld eller i morgen tidlig, sier han.

– Vi har kapasitet, energi og ikke minst motivasjon for å gjøre dette. Det gjør godt å bidra med noe. Vi snudde nedturen med avlyst turné til noe konstruktivt og nå er det dette vi har fullt fokus på, sier Winterstø Røthing til RA.

Behov for å hjelpe

På Facebook skriver bandet at de har vært opptatt av å gjøre dette så ryddig som de klarer, og de har derfor hatt tett dialog med den ukrainske ambassaden i Norge. Av ambassaden ble de først bedt om å avvente, før de fikk beskjed om å reise på onsdag. Framme i Polen skal de hente 30 «klarerte» krigsflyktninger og bringe dem til Norge. Dette er avklart med det nasjonale ankomstsenteret på Råde, forklarer bandet.

– I løpet av en dag fikk vi organisert finansiering, bestilt billetter og skaffet alt det nødvendige, som tepper, puter, barneseter, mat og drikke, for å gjøre turen så god som mulig. I tillegg til oss fem fra Stavanger og Ålgård, er det med en frivillig tolk som er formidlet til oss fra den ukrainske ambassaden. Fremme i Przemysl venter en representant fra den ukrainske ambassaden på oss, skriver de.

Overfor RA utdyper Winterstø Røthing:

– Vi har brukt mye tid på kort tid. Dette var noe vi begynte å snakke om forrige helg, og så brukte vi mandag og tirsdag på å finne ut hvem vi kan reise med og hvordan vi skal gjøre det. Vi ser hvordan det ser ut og hvordan det hoper seg opp, og vi har kjent på et behov for å hjelpe , sier Winterstø Røthing.

– Er dere spente på hva dere møter?

– Vi har aldri gjort dette før, så vi vet ikke hva vi kommer til å møte. Vi er preget, men vi har snakket mye med den ukrainske tolken vår. Hun har prøvd å forberede oss på ting, fortalt oss litt om situasjonen og hva vi kan forvente. Jeg vet ikke helt om man kan forberede seg på noe som dette, men vi er innstilt på å gjøre det og vi synes det er viktig, sier Winterstø Røthing til RA.

Takker alle bidragsytere

I bussen er de seks personer som reiser fra Norge til Polen. Det er sjåfør Tom Are Åsen, organisator Kjetil Nevland Steinskog, sjåfør May Britt Østerhus Morland, tolk Nataliya Pavlyuk og Terje Winterstø Røthing og Tollak Kalvatn Friestad fra bandet.

I Facebook-posten forklarer de at de ble de anbefalt å reise alle seks, for å bedre kunne ta vare på passasjerene. Videre takker de Digital Etikett, Retail Office Stavanger, Safteriet, TØRST, Mablis og private bidragsytere for hjelp til å kunne gjennomføre denne turen.

– Det føles riktig og viktig å bidra med dette. Du kan bidra ved å f.eks. bli med på denne spleisen som går direkte til Flyktninghjelpens viktige arbeid for mennesker på flukt i og fra Ukraina, avslutter de på Facebook.

Nyeste fra Dagsavisen.no: