Kultur

Utsetter turné: – Den mørkeste dagen i bandets historie

Forrige uke ga de ut nytt album. Denne uken skulle norgesturneen startet. Nå har Skambankt bestemt seg for å utsette alle vårens konserter.

– Etter to år med restriksjoner hadde vi gledet oss sinnssykt til å spille rock igjen. Det er jo det vi liker aller best å holde på med, sier Skambankt-bassist Tollak Kalvatn Friestad til RA.

– Dette er tidenes antiklimaks. Vi hadde sett for oss noe helt annet, legger vokalist Terje Winterstø Røthing til.

Tidligere denne uken bestemte Skambankt seg for å utsette vårens planlagte turné, og fredag ble det offentliggjort på Facebook. Grunnen til utsettelsen er at billettsalget ikke har vært som forventet etter gjenåpningen, noe som gjør at det ikke er økonomisk forsvarlig å gjennomføre. I tillegg nevnes også den fortsatt pågående pandemien som en grunn.

– Vi hadde et håp om at det var god nok tid å selge flere billetter etter gjenåpningen, men det ser ikke så bra ut. Vi er fortsatt i en pandemi med høye smittetall og det virker ikke som om folk flest er helt klare for konserter enda. Konsertstedene vi snakker med melder at dette ikke kun gjelder for våre konserter, men for de aller fleste som skal ut på tur i mars og april, skriver de i posten.

De fleste av bandets 16 planlagte vårkonserter flyttes derfor til høsten.

– På et tidspunkt må du sette en fot i bakken og si «ok, hva gjør vi nå?». Dette er den vanskeligste avgjørelsen vi har tatt noen gang. Det er nok den mørkeste dagen i bandets historie, sier Friestad til RA.

– Det er en mager trøst at det ikke bare gjelder oss. Vi har ikke gjort noe galt, tvert imot har vi gjort alt rett. Vi har jobbet steinhardt for å få det til, men billettsalget har gått for tregt, sier Winterstø Røthing.

– Dere måtte jo avlyse turné for to år siden også, i starten av pandemien?

– Det var fordi vi måtte, denne gangen er det et valg vi har tatt, noe som gjør det enda verre. Men på grunn av situasjonen og tallenes tale følte vi oss på mange måter tvunget til å gjøre det, sier Winterstø Røthing.

Tror fansen forstår

I Facebook-posten til Skambankt skriver de at en turné hovedsakelig er det som kompenserer dem for månedsvis med albumjobbing og holder dem i live mens den pågår. Den kompenserer plateselskapet for investeringer i album og betaler booking for en stor jobb med å sette den opp. Bandet skriver videre at de har store utgifter med denne type turné og at de ikke ønsker å sette seg i «enda større» gjeld.

– Jeg tror mange blir skuffet, men jeg tror alle forstår det. En turné kompenserer for mange måneder med studioarbeid og er den største delen av inntektsgrunnlaget vårt. Når vi ser at det ikke går blir det derfor vanskelig å forsvare. Dessverre er det heller ingen av regjeringens støtteordninger som traff oss i denne fasen, sier Winterstø Røthing til RA.

Skambankt skulle startet turneen på Stord lørdag 5. mars og avsluttet i Kristiansund en drøy måned senere. Da RA avtalte et intervju med bandet var det egentlig den kommende turneen som sto på agendaen.

– Jeg hadde jo egentlig tenkt å spørre dere om hvordan dere lader opp til skikkelig turné, etter to år med restriksjoner...

– Fram til tirsdag har vi ladet opp og forberedt oss som til en vanlig turné. Vi har hatt preproduksjon, gjort investeringer i scenen og planlagt hvordan ting skal se ut. Så fram til da var det meste likt som før, men etter tirsdag har det vært litt tungt. Men nå har det sunket inn og jeg har slått meg litt til ro med det, sier Winterstø Røthing.

– Vi har kost oss med å planlegge scenen, hvilke forsterkere vi skal ha og hva slags lys vi skal bruke. Vi liker å holde på med sånt, og det er jo også en stor del av antiklimakset, for vi har gledet oss sånn til å presentere en dødsbra pakke, legger Friestad til.

Maksimalistisk og minimalistisk Skambankt

Anledningen til turneen er utgivelsen av bandets tiende album «Ti» som ble sluppet forrige uke. Etter det akustiske albumet «1994» i 2019 og det relativt rolige albumet «Jærtegn» i 2021 er de nå litt mer tilbake til der de var før pandemien – med vrengpedaler, elgitarer og forsterkere.

– Dette albumet er litt annerledes enn det meste vi har gitt ut, men det har nok mest til felles med platene vi ga ut før de to siste. Det er et stort spenn i det nye albumet, og man får både et maksimalistisk Skambankt og et minimalistisk Skambankt, sier Winterstø Røthing.

De skulle egentlig ha sluppet et rockealbum under pandemien, men bandet ombestemte seg på grunn av situasjonen i samfunnet.

– Vi innså at det ikke kom til å bli ståkonserter med det første, og dessuten var vi ganske komfortable med å gjøre de små intimkonsertene vi hadde holdt på med under den akustiske turneen. Det ga mersmak og var en måte å holde liv i ting på. «Jærtegn» ble et slags dokument på den perioden. Det er et album som aldri hadde blitt til hadde det ikke vært for situasjonen vi var i, og det synes jeg har en verdi, sier vokalisten.

Selv om den kommende turneen nå ryker satser bandet på at festivalsommeren kommer til å bli bra og at billettsalget tar seg opp igjen når høsten nærmer seg. I mellomtiden skal de bruke tiden på å produsere ny musikk.

– Vi oppfordrer folk til å beholde billettene sine og bruke dem til høsten. Det må nok sies å være et innstendig ønske fra bandet. Vi avlyser jo ikke, vi bare utsetter. Og det betyr jo at vi får mer tid å glede oss på, sier Winterstø Røthing til RA.

Mer fra Dagsavisen