Kultur

Gir ut bok om og med innvandrerkvinner: – Vil bli kvitt fordommer

Stavanger Kvinnesenter er i gang med et bokprosjekt hvor innvandrerkvinner skal dele både sine historier og sine beste matoppskrifter. Håpet er at boken skal føre til større inkludering.

– Gjennom denne boken ønsker vi å vise hvem disse innvandrerkvinnene er og hvilke ressurser de har. Jeg håper leseren blir inspirert til å bli mer inkluderende og får avkreftet noen av sine fordommer, sier daglig leder for Stavanger Kvinnesenter, Linn Håland, til RA.

Stavanger Kvinnesenter ble startet opp i desember 2021 og har som mål å få innvandrerkvinner ut i arbeid. De håper derfor boken vil gjøre arbeidsgivere mer villig til å ansette kvinner med innvandrerbakgrunn.

– Det er fortsatt en del fordommer, dessverre, men jeg vil at denne boken skal få alle bedriftene som leser den til å ansette noen selv om de går med hijab, for å sette det litt på spissen.

Fikk hjelp av Kjartan Skjelde

Det er allerede klart at fire innvandrerdamer skal bidra i boken. De kommer fra Syria, Somalia, India og Aserbajdsjan, men er alle bosatt i Stavanger. I tillegg kan det dukke opp flere etter hvert.

Ideen til prosjektet fikk Håland fra sin mentor i Storhaug Unlimited. I utgangspunktet skulle de lage en kokebok med matretter innvandrerkvinnene har tatt med seg fra sine hjemland, men den ideen ble videreutviklet.

– Jeg snakket med kokk Kjartan Skjelde, som har laget en del kokebøker. Han fikk meg til å tenke at dette kunne være mer enn en kokebok. Etter hvert kom ideen om å ha med innvandrerkvinnenes historie.

Kjartan Skjelde

Håland ønsker at leseren skal få ta del i det innvandrerkvinnene har opplevd gjennom sitt liv, i tillegg til livet deres her i Norge og forsøket på å bli integrert i et nytt land. Selve skrivingen foregår ved at innvandrerkvinnene forteller sine historier og oppskrifter til Håland, som skriver det ned.

Håper på forhåndssalg

Skrivingen er ikke i gang ennå, men Håland har planen klar.

– Ideen er å få til et stort forhåndssalg hos en forhandler først, for deretter å kunne velge og vrake i gode forlag. Jeg jobber med et prøvekapittel med en av damene i øyeblikket, for å vise forhandlerne hva det her går i.

Når boken blir lansert, kommer an på når de får til et forhåndssalg. De har vært i kontakt med noen bedrifter, men ikke landet noe ennå. Håland stresser derimot ikke med at et forlag ennå ikke er på plass.

– Jeg føler meg ganske sikker på at vi får til en avtale. Det er en viktig bok!

Mer fra Dagsavisen