Kultur

Tores vin: Lekkert fra Libanon

Med druer fra Bekaadalen i Libanon lager Ch. Musar praktfulle viner.

Siden 1930 har familien Hochar laget vin av druer fra den høytliggende Bekaadalen i Libanon. Da hadde den 20 år gamle Gaston Hochar vært i Frankrike og fattet interesse for vin der. Det er nok imidlertid Serge Hochar som har sørget for at Ch. Musar har blitt legendarisk. Vinen er laget av like mengder Carignan, cinsault og cabernet sauvignon og lagres i minst syv år før de kommer på markedet. Siste årgang ut er en meget god 2015-variant, men eldre årganger, som også finnes på polet, viser at dette er en vin som kan lagres i evigheter.

Hochar Père et Fils 2018 er husets andrevin og har mer cinsault og mindre cabernet sauvignon i druemiksen. Vinen byr på mer frukt enn Ch. Musar – og også dette er en meget bra vin.

Blant ukens viner er også et knallgodt kjøp fra Toscana og en rådyr chardonnay fra California.

Innocenti Rosso di Montepulciano 2016 kommer fra den knøttlille landsbyen Montefollonico og er meget bra vin til prisen laget av sangiovese.

Tyler Mae Estate Chardonnay 2019 er første årgang ut av Justin Tyler Willetts estate-vin. En knallfin og svært burgundersk chardonnay som kunne ha vært et ørlite hakk rimeligere.

---

Vinmonopolet

1005301 Ch. Musar 2015 (Bekaa Valley, Libanon) kr 449,90 (BA) (91 poeng)

Middels kraftig rødbrun farge. Lukter av utviklet bærfrukt sammen med lær, rosineske og en god del fat. Har meget bra konsentrasjon og smaker av utviklet og tørket frukt sammen med mineraler og en god del fat. Avslutter med en del tannin og meget bra syre.

Vinmonopolet

3186801 Hochar Père et Fils 2018 (Bekaa Valley, Libanon) kr 299,90 (BU) (88 poeng)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med lyse blomster og noe eik. Har bra fylde og smaker av røde bær sammen mineraler og noe fat. Avslutter med nokså forsiktige tanniner og fin syre.

Vinmonopolet

3433901 Innocenti Rosso di Montepulciano 2016 (Toscana, Italia) kr 198 (BU) (87 poeng)

Middels kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med lær og tre. Har nokså bra fylde og smaker av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med krydder, mineraler og forsiktig fatpreg. Avslutter med noe tannin og meget god syre.

Vinmonopolet

13691801 Tyler Mae Estate Chardonnay 2019 (Sta. Rita Hills, California) kr 799,90 (BU) (94 poeng)

Nokså lys gulfarge med hint av grønt. Lukter av sitrus, tropisk frukt, sjø og noe fat. Har bra konsentrasjon og smaker av sitrus, grønt eple, mineraler og fint integrert fatpreg. Avslutter med nydelig syre.

Ukens anbefaling:

Vinmonopolet

11887301 Valdespino Inocente Fino (Jerez, Spania) kr 199,90 (BU) (91 poeng)

Denne fino-sherryen fra Valdespino er den beste vinen i sin kategori på polet – og prisen er det heller ikke noe å si på. Laget av druer fra en enkelt vinmark og har lys gyllen farge og lukter av eple, sjø, bakst og flor. Er nokså lett i smaken der det går i eple, nøtt, sjø, mineraler og flor før den avslutter med nydelig syre. Et perfekt følge til sjømat, nøtter, spekemat og diverse oster.

---


Nyeste fra Dagsavisen.no: