Kultur

Tores vin: Burgunderske California-viner fra Tyler

Justin Tyler Willett lager knallgode viner fra Santa Barbara i California.

Justin Tyler Willett er en av de få vinmakerne i Santa Barbara som er født og oppvokst på stedet. I 2005 etablerte han Tyler Winery, og Willet er en av få vinmakere som har utviklet sin egen vingård med tilhørende vinmarker rundt, blant annet Mae Estate som ble kjøpt i 2015. Willet dyrker så å si utelukkende pinot noir og chardonnay – og er en stor fan av vinene som lages i Burgund. Det gjenspeiles også i vinene han lager. Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2020 er på polets basisutvalg og er veldig burgundersk i stilen med diskret og fint integrert fatpreg.

Også Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2020 er på polets basisutvalg, og dette er knallbra pinot som er slank i stilen og har nydelig druepreg.

Ny i polhyllene er også Domdechant Werner Hochheim Riesling Classic 2020. Vinen er lett og delikat, svært forsiktig restsødme, samtidig som den er billig og god. Drikk til sushi og spicy asiatisk mat. Vi tar også med oss en meget fin Rioja-klassiker. Marques de Murrieta Ygay Reserva har kommet i 2017-årgangen og er meget bra og forsiktig utviklet vin som har fått 20 måneder på eikefat.

3521401 Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2020 (USA) kr 319,90 (BA) (90 poeng og terningkast seks)

Har lys rødlilla farge. Lukter av mørke og syrlige kirsebær sammen med jordbær og hint av fat. Har middels fylde og smaker av kirsebær- og jordbær sammen med mineraler og integrert eik. Har noe tannin og meget fin syre.

3416001 Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2020 (USA) kr 284,90 (BA) (89 poeng og terningkast seks)

Middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus sammen med tropisk frukt og forsiktig fatpreg. Har bra fylde og smaker av sitrus og eple sammen med mineraler og fint integrert eik. Avslutter med meget god syre.

2041101 Domdechant Werner Hochheim Riesling Classic 2020 (Rheingau, Tyskland) kr 152,90 (BA) (84 poeng og terningkast seks)

Middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus, tropisk frukt og urter. Lett og god i smaken der det går i sitrus, tropisk frukt og mineraler. Har hint av restsødme som balanseres med meget bra syre.

360901 Marques de Murrieta Ygay Reserva 2017 (Rioja, Spania) kr 239,90 (BU) (88 poeng og terningkast seks)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med lær og velhengt kjøtt. Har bra fylde og smaker av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med mineraler og en god del fat. Avslutter med noe tannin og fin syre.

Ukens anbefaling:

11268106 Schwedhelm Riesling 2020 (Phalz, Tyskland) kr 489,90 for tre liter (BA) (87 poeng og terningkast seks)

Kartongvinen til Schwedhelm har nylig kommet i polhyllene og denne vinen må være det beste som er å oppdrive av riesling på papp. Middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus, fersken, tropisk frukt og mineraler. Er lett og delikat i smaken der det går i sitrus sammen med tropisk frukt sammen med urter og mineraler. Avslutter med meget bra syre og er super til sushi og spicy mat.

Nyeste fra Dagsavisen.no: