Kultur

Tores vin: Naturlige viner

Firmaet Natural Selections har laget en egen serie med økologiske og biodynamiske viner.

Natural Selections har utviklet en serie viner der vinene er økologisk eller biodynamisk sertifisert, spontanfermenterte, ofte ufiltrerte, moderat svovlet og som er gode drikke nå. I den forbindelse har de alliert seg med produsenter som Weingut Alexander Gysler, som holder til i Rheinhessen, Rhône-produsenten Domaine le Garrigon og Hoch & Obenaus fra Østerrike, for å nevne noen av dem.

Målet har vært å utvikle gode, men upretensiøse viner som ikke er for dyre – og det har de virkelig lykkes med.

Natural Selections Hoch & Obenaus Grüner Veltliner Wild and 2019 er en lett og delikat oransjevin med forsiktig naturvinpreg. Gysler Single Vineyard Pinot Noir Rosé 2020 prikker litt i munnen og minner mest om en svært lett rødvin. Mer fylde er det i Dom. le Garrigon Visan Côtes du Rhône Villages 2020 som er meget bra kjøp på polets basisutvalg.

Blant ukens viner er også Barolo Serralunga 2016 fra Giovanni Rosso. Den er en meget god barolo til under 400 kroner. På sett og vis klar til å drikkes nå, men trenger litt mer tid for å vise sitt beste.

Ukens anbefaling:

5469606 Crudo Catarratto Zibibbo 2020 (Sicilia, Italia) kroner 419,90 for tre liter (BA).

Denne pappvinen er nyhet på polet nå i januar og er laget av 75 prosent catarratto og resten zibibbo. Har lys gulfarge og lukter av sitrus, pære, tropisk frukt og lyse blomster. Har middels fylde og smaker av sitrus, pære og tropisk frukt før den avslutter med bra syre. Er svært aromatisk og en sylfersk pappvin til asiatisk mat, reker, skalldyr eller alt og ingenting.

12965701 Natural Selections Hoch & Obenaus Grüner Veltliner Wild and 2019 (Østerrike) kr 249,90 (BU).

Dyp og forsiktig uklar gulfarge. Lukter av appelsinskall sammen med urter og hint av fjøs. Har middels fylde og smaker av sitrus sammen med forsiktig naturvinpreg før den avslutter med ørlite tannin og meget fin syre.

11607601 Gysler Single Vineyard Pinot Noir Rosé 2020 (Rheinhessen, Tyskland) kr 249,90.

Har dyp rosa farge og forsiktige bobler når den skjenkes i glasset. Lukter av røde bær sammen med urter og hint av bakst. Har middels fylde og smaker av røde bær sammen med sitrus og urter før den avslutter med meget god syre.

6529301 Dom. le Garrigon Visan Côtes du Rhône Villages 2020 kr 219,90 (BA).

Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk og moden bærfrukt sammen med krydder og hint av fat. Har bra fylde og smaker av mørke bær sammen med mineraler og forsiktig fatpreg. Avslutter med nokså forsiktige tanniner og meget fin syre.

5049201 Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016 (Piemonte, Italia) kr 399,90 (BA).

Lys rødbrun farge og lukter av kirsebær sammen med lakris, tjære og lyse blomster. Har meget god konsentrasjon og smaker av syrlig kirsebærfrukt sammen med en god dose mineraler før den avslutter med heftige tanniner og meget bra syre.

Mer fra Dagsavisen