Kultur

Tores vin: Herlige rieslinger

Müller-Catoir lager strålende økologiske rieslingviner.

Familien Müller-Catoir slo seg ned i landsbyen Haardt i Rheinphalz i 1744, og det tok ikke lang tid før de hadde ry på seg for å være en av Tysklands aller beste produsenter. I dag er det niende generasjon i familien, Philipp David Catoir som står for vinproduksjonen.

Müller-Catoir ble sertifisert økologisk i 2009, men gården har alltid vært drevet på naturlig vis, med organisk gjødsel og vekt på et stort biomangfold i vinmarkene. Alle druene håndplukkes, selv til de enkleste vinene, noe som er nokså uvanlig i Tyskland.

Og det er til de enkleste vinene til firmaet vi skal. Müller-Catoir Haardt Riesling 2020 og Müller-Catoir M-C Riesling 2019 er begge tørre rieslinger med meget bra kvalitet med tanke på prisen og er perfekte til et rekesmørbrød, sushi/sashimi eller spicy asiatisk mat.

Blant ukens viner er også en meget bra hvit burgunder fra produsenten Clos du Moulin aux Moines fra monopolvinmarken Clos de la Perrière i nærheten av Puligny-Montrachet.

Verdt å få med seg er også Vino Nobile di Montepulciano 2015 fra Innocenti, som er en rustikk og tradisjonell toscanavin, laget i den lille landsbyen Montefollonico.

10228601 Müller-Catoir Haardt Riesling 2020 (Rhein­phalz, Tyskland) kr 259,90 (BU) (89 poeng og terning seks)

Har nokså lys gulfarge og lukter av sitrus sammen med grønt og tropisk rieslingfrukt. Har middels fylde og smaker av sitrus og eple sammen med fint mineralpreg før den avslutter med meget bra syre.

10228301 Müller-Catoir M-C Riesling 2019 (Rheinphalz, Tyskland) kr 189,90 (87 poeng) (BU) (89 poeng og terning seks)

Middels kraftig gulfarge. Lukter av sitrus og tropisk frukt sammen med petroleumsaktig mineralpreg. Har middels fylde og smaker av sitrus og grønt eple sammen med mineraler. Har nydelig syrlighet i avslutningen.

3770201 Clos de la Perrière Bourgogne Blanc 2019 (Burgund, Frankrike) kr 299,90 (89 poeng og terning seks)

Middels kraftig gulgrønn farge. Lukter av sitrus og grønt eple sammen med noe tropisk frukt og fat. Har bra fylde og smaker av sitrus og eple sammen med forsiktig fatpreg før den avslutter med meget bra syre.

4201101 Inno­centi Vino Nobile di Montepulciano 2015 (Toscana. Italia) kr 269,90 (BU) (88 poeng og terning seks)

Rødbrun farge og lukter av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med lær og tre. Har bra fylde og smaker av noe utviklet kirsebærfrukt sammen med nøtt, lær og tre. Avslutter med en god del tanniner og meget bra syre.

Ukens anbefaling:

11441301 Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vig­nes 2020 (Naoussa, Hel­las) kr 189,90 (BA) (87 poeng og terning seks)

Laget av dru­er fra unge vin­stok­ker av xynomavro-dru­en nord i Hel­las, og re­sul­ta­tet er en saf­tig og bløt vin med mid­dels kraf­tig rød­lil­la far­ge. Luk­ter av mør­ke bær sam­men med plom­me, ur­ter og kryd­der. Har bra fyl­de og sma­ker av mør­ke bær sam­men med ur­ter og kryd­der. Av­slut­ter med for­sik­ti­ge tan­ni­ner og bra syre. Er best når den er av­kjølt og pas­ser til pas­ta og piz­za og slikt.


Nyeste fra Dagsavisen.no: