Kultur

Tores vin: Første årgang ut

Nytt på polet er to bordeauxviner fra slottet Ch. Carrosse Martillac som nylig har kommet med sine første viner.

Château Carrosse Martillac ligger i hjertet av Pessac-Léognan i Bordeaux mellom berømte naboer som Smith Haut-Lafitte, Rochmorin og Haut Bailly. Etter mange år i blomsterindustrien vendte brødrene Ghislain og Julien Miailhe tilbake til familieeiendommen tidlig på 2000-tallet for igjen å lage vin. På eiendommen har det vært dyrket druer i lang tid, men likevel er det 2018 som er deres debutårgang.

Resultatet, både når det gjelder andrevinen L’equipage, og hovedvinen er mørke og bløte viner med nydelig frukt og meget bra balanse. Til tross for sin unge alder er de gode å drikke nå, men kan trygt legges i kjelleren noen år.

Von Buhl er et av Tysklands mest prestisjetunge og anerkjente vinhus. De eier en stor del av de beste vinmarkene rundt Deidesheim og Forst i nordlige Pfalz. I tillegg lager de strålende musserende vin. Nytt på polet er en Prestige Blanc de Noir som er laget av pinot noir. Fra før av finnes også Von Buhl Riesling Brut som er inne på polets basisutvalg og som er et meget bra kjøp med tanke på prisen.

13665401 L’Equipage du Carosse Martillac Pessac-Leognan 2018 (Bordeaux, Frankrike) kr 439,90 (BU) (89 poeng og terningkast fem)

Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med hint av nåletre og krydder. Har bra konsentrasjon og smaker av mørke bær og lær sammen med fint integrert fatpreg. Avslutter med nokså forsiktige tanniner og meget bra syre.

13665601 Ch. Carosse Martillac Pessac-Leognan 2018 (Bordeaux, Frankrike) kr 579,90 (BU) (91 poeng og terningkast fem)

Kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke og modne bær sammen med lær og fint integrert fatpreg. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørke bær sammen med urter og forsiktig fatpreg. Avslutter med noe tannin og bra syre.

13618601 Von Buhl Prestige Blanc de Noir (Rheinphalz. Tyskland) kr 459,90 (BU) (91 poeng og terningkast seks)

Nokså kraftig gulfarge og har lette og fine bobler. Lukter av modent eple sammen med bakst og noe blomsteraktig. Har middels fylde og smaker av modent og syrlig eple, bakst og rå sopp før den avslutter med nydelig syre.

2215301 Von Buhl Riesling Brut 2017 (Rheinphalz, Tyskland) kr 259,90 (BA) (88 poeng og terningkast seks)

Har nokså kraftig gulfarge og lette og fine bobler. Lukter av sitrus sammen med forsiktig preg av bakst. Lett og delikat i smaken der det går i sitrus sammen med bakst og mineraltoner før den avslutter med meget bra syre.

Ukens anbefaling

11861406 Von Buhl Riesling Trocken (Rheinphalz, Tyskland) kr 470,20 for tre liter (BU) (84 poeng og terningkast seks)

Von Buhl lager en rekke meget bra rieslingviner og også denne kartongvarianten har svært så anstendig kvalitet. Har svært lys gulfarge og lukter av sitrus og eple sammen med forsiktig mineralpreg. Lett og delikat i smaken der det går i eple sammen med sitrus og mineraler før den avslutter syrlig og godt. Er i utgangspunktet på bestillingsutvalget, men er å få på en rekke polutsalg.

Nyeste fra Dagsavisen.no: