Kultur

Tores vin: Knallbra barbaresco fra Produttori

Produttori del Barbaresco sin vanlige barbaresco er knallbra i 2018-årgangen.

Produttori del Barbaresco er verdens beste vinkooperativ og lager viner som kan sammenlignes med de aller beste produsentene i Piemonte.

I tillegg til den vanlige barbarescoen lager Produttori del Barbaresco riservaviner fra ni forskjellige vinmarker i de beste årgangene.

I 2018 var det for varmt til å lage disse vinene og resultatet ble at all vinen har gått i blandingen til den vanlige barbarescoen, noe som har ført til at den er blitt knallbra. En utrolig kompleks vin som er drikkeklar nå, selv om den trygt kan spares noen år.

Kan spares noen år

Sistnevnte gjelder også for kooperativets Langhe Nebbiolo som er på polet i 2019-årgangen. Har såpass heftige tanniner at den trygt kan spares noen år.

Vi tar også med to viner fra Burgund. Hvitvinen Dom. des Crêts Mâcon-Chardonnay L’échenault de Serre 2020 er sentralburgundersk i stilen og en meget god vin med tanke på prisen.

Jean-Paul Brun lager meget bra beaujolais, og det gjelder også hans L’Ancien som er en herlig og saftig gamay-vin med fin substans.

4520801 Prod. del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2019 (Piemonte, Italia) kr 229,90 (BA) (88 poeng og terning seks)

Lys rødbrunlilla farge. Lukter av kirsebær sammen med lyse blomster, lakris og noe fat. Har nokså bra fylde og smaker av syrlige kirsebær sammen med lakris og mineraler. Avslutter med en god dose tanniner og meget god syre.

3190601 Prod. del Barbaresco 2018 (Piemonte, Italia) kr 389,90 (BA) (92 poeng og terning seks)

Middels kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av kirsebær sammen med nøtt, tre, lær og lyse blomster. Har meget bra konsentrasjon og smaker av syrlige kirsebær sammen med tørket frukt, tre og lær før den avslutter med en god dose tannin og knallbra syre.

7690101 Dom. des Crêts Mâcon-Chardonnay L’échenault de Serre 2020 kr 254,90 (BA) (88 poeng og terning seks)

Nokså dyp gulfarge og lukter av modent eple sammen med tropisk frukt og noe eik. Har bra konsentrasjon og smaker av tropisk frukt og eple sammen med mineraler og fint integrert fatpreg før den avslutter med meget fin syre.

5077101 Jean-Paul Brun Beaujolais L’Ancien 2020 (Burgund, Frankrike) kr 229,60 (BU) (88 poeng og terning seks)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med urter, krydder og blomst. Har saftig og god smak der det går i mørk kirsebærfrukt og urter. Avslutter med forsiktige tanniner og meget god syre.

Ukens anbefaling

3133501 Ch. de Ségriès 2019 (Lirac, Rhône, Frankrike) kr 199 (BA) (88 poeng og terning seks)

Ch. de Ségriès har bestandig vært et av polets bedre rødvinskjøp – og også 2019-varianten leverer varene. Har kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk bjørnebær- og kreklingfrukt sammen med krydder. Har bra fylde og smaker av mørke bær sammen med urter og krydder. Avslutter med noe tannin og meget fin syre. En mørk vin med moden frukt som er perfekt til vilt og kraftige kjøttretter.





Mer fra Dagsavisen