Kultur

Julemarked-oversikt: – Om noen foretrekker et litt roligere julemarked, så får de det her

Til helgen er det mange ulike julemarked å velge mellom. Hos Tou blir det lokal kunst, kultur og mat – og juletrær opp ned.

I slutten av oktober bestemte Tou seg for at de ønsker å arrangere julemarked i år. Planleggingstiden har derfor vært knapp, men gjengen på kulturinstitusjonen har likevel fått det til, og torsdag 2. desember åpner Tou Juleby. Den kommende helgen er det også en rekke andre julemarkeder, og du kan se en oversikt over disse nederst i denne saken.

– Om noen foretrekker et litt roligere julemarked, så får de det her. Vi prøver å gjøre det kontinentalt samtidig som vi holder det lokalt, og vi ønsker å tilby en slags minivariant av de store, europeiske julemarkedene. Nå når det ikke er så greit å reise ut i verden, så kan verden komme bitte litt hit til Tou, sier prosjektleder Steffen Christensen Bekkelund.

Tous Juleby vil foregå inne i de gamle Ølhallene, hvor det vil bli både salgsboder og egne lounge-områder. Selv om Tou var ute i siste liten har de allerede fått over 60 produsenter med på laget – en del av disse er kunstnere som holder til i Tou atelierhus, men det kommer også andre som ikke har noen tilknytning til huset. I Tous Juleby vil oppmerksomheten rettes mot kunst, kultur og lokalt produserte varer, og et av de store stikkordene er bærekraft.

– Vi har blant annet brukt mye tid på å bygge opp et lounge-område og virkelig skape et rom hvor folk kan slappe av, sitte ned og spise og drikke noe godt. Det skal ikke være et kjør mellom bodene, men en avslappende atmosfære, sier Bekkelund.

Når Tou har valgt ut produsenter har de vært opptatt av at de er lokale og bruker lokale råvarer. I tillegg har Tou inngått en avtale med en juletreleverandør som har utstyrt dem med juletrær kundene ikke vil ha, som for eksempel trær med to topper eller trær som har vokst litt skjevt. Trærne skal brukes både utendørs i passasjen inn til Ølhallene, og inne i selve hallen. Både utendørs og innendørs vil flere av trærne henge opp ned, forklarer Bekkelund.

– Vi ønsker å utfordre litt synet på hva julen er. I den ene hallen kommer vi derfor til å henge et juletre opp ned og med julegaver som skal sveve litt rundt i rommet. Vi prøver å lage et tomrom under der julen pleier å være og skape noen refleksjoner rundt det, sier prosjektlederen.

Kontinental følelse

Daglig leder Per Arne Alstad sier de har vært opptatt av å lage et tilbakelent julemarked uten mas, kjøpepress og hastverk.

– Det blir ikke Sissel Kyrkjebø over høyttalerne, men det vil bli underholdning, lounge-områder, salg av lokal kunst, mat og drikke og underholdning. Det blir julestemning, men kanskje ikke den tradisjonelle man er vant med. Det blir «Tousk» stemning, sier daglig leder Per Arne Alstad og ler.

– Vi ønsker å skape den kontinentale følelsen du får når du er på marked i for eksempel Tyskland eller Polen. Der er det en familieopplevelse hvor man går rundt, kikker, betrakter og kjøper hvis man er interessert, legger han til.

– Dere har jo hatt julemarked på Tou tidligere. Hva blir annerledes nå?

– Det var et second hand-marked, så det var litt annerledes enn det vi holder på med nå. Det markedet ble så stort og en så voldsom suksess at det vokste litt ut av veggene våre. Så vi la det ned, rett og slett fordi det kom så mange andre positive alternativer. I tillegg ga det oss muligheten til å fokusere videre på kunsten. For det er jo det vi jobber med; kunst og kultur, sier Alstad.

Skal «maxe» neste år

Tou Juleby er tenkt å bli en årlig tradisjon på Tou, og er et supplement og samarbeidspartner til julebyen i Stavanger sentrum. Daglig leder Alstad omtaler årets juleby på Tou som et pilotprosjekt, og sier de allerede har planene klare for neste år.

– Neste år skal vi virkelig «maxe». Da blir det kjempestort, og planen er å bygge en del salgsboder som kan stå utendørs. Dette er en tanke vi har gått med i et års tid, men på grunn av korona begynte vi ikke å jobbe med årets marked før i oktober, men vi har kastet oss rundt og fått det til. Og vi møter bare positivitet! De få produsentene som har sagt nei i år sier de vil være med neste år, så dette er tydeligvis noe folk har ventet på, sier Alstad.

– Noe av det som er så bra med våre lokaler er at alle serveringsstedene her har felles bevilling, og på den måten kan man få litt av den kontinentale følelsen. Den finner du ingen andre steder i byen, så jeg tror det er verdt å starte noe som dette, legger han til.

Prosjektleder Bekkelund sier det er noen planer som måtte forkastes på grunn av logistikk- og tidsutfordringer, mens andre fortsatt består – men i en litt nedskalert variant.

– Vi begynner i det små i år, så satser vi på tidligere planlegging og en større Juleby i 2022. Neste år skal vi «maxe» det helt ut, sier Bekkelund og ler.

---

HER ER NOEN AV ÅRETS JULEMARKED:

  • Tou: Åpent 2. – 4. desember og 9. – 11. desember. Åpent fra 15.00 til 19.00 torsdag og fredag. Lørdag fra 12.00 til 17.00.
  • Byparken i Stavanger: Åpent 2. – 5. desember, 9. – 12. desember og 16. – 19. desember. Åpent fra 12.00 –17.00 torsdag til lørdag og 14.00 – 18.00 på søndager.
  • Domkirkeplassen: Åpent 2. – 5. desember og 9. – 12. desember. Åpent fra 12.00 – 17.00 torsdag til lørdag og 14.00 – 18.00 på søndager.
  • Vinterland i Sandnes: Salgsbodene er åpne onsdag, torsdag og fredag fra 16.00 til 20.00. Lørdag fra 10.00 til 18.00 og søndag fra 12.00 til 18.00.
  • Sunde Gårdsutsalg: Lørdag 4. desember 11.00 til 16.00.
  • Røde Kors-huset på Våland: Lørdag 4. og søndag 5. desember fra 11.00 til 16.00.
  • Drivhuset Bageri & Gårdsutsalg på Bryne: Søndag 5. desember fra 15.00 til 18.00.
  • Gården Vatne Store på Vatne: Lørdag 4. og søndag 5. desember fra 12.00 til 16.00.
  • Stallen på Randaberg: Lørdag 4. desember fra 11.00 til 17.00.
  • Ølberg Havn: Lørdag 4. og søndag 5. desember fra 15.00-19.00.
  • Julebyen i Egersund: Åpent fra 2. –12. desember. Sjekk nettsiden deres for fullt program.
  • Juletorg i Randaberg sentrum torsdag 9. desember.

---

Mer fra Dagsavisen