Kultur

Tores vin: Lekre nyheter fra Frank Cornelissen

Frank Cornelissen har kommet med nye, lekre og delikate viner fra 2018-årgangen.

Frank Cornelissen lager praktfulle viner fra høytliggende vinmarker på nordsiden av Etna. Cornelissen selv karakteriserer 2018-årgangen som en av de vanskeligste noensinne, og fra mange av vinmarkene har det ikke vært mulig å lage vin av høy nok kvalitet til å la dem bli enkeltvinmarkviner. Nytt i 2018 er vinene som har fått navnet Munjebel PU og Munjebel CD fra vinmarkene Puntalazzo og Calderara sottana. Førstnevnte er utrolig lys og delikat og minner om en lett og delikat burgunder. CD har litt mer fylde og byr på saftig frukt og nydelig mineralpreg. MunJebel BB 2018 er en deklassifisert utgave fra vinmarken Barbabecchi der druene normalt brukes til å lage Cornelissens toppvin Magma. Vinen er lett og delikat og mineralsk – og også dette er en vin som er svært burgundersk i stilen.

Cornelissens siste prosjekt har fått navnet Perpetuum der første utgave ut er P1. Denne er en miks av viner fra 2015, 2016, 2017 og 2019 fra forskjellige viner. Av disse er 25 prosent tappet på flaske, samtidig som den utappede vinen tilsettes vin fra 2020-årgangen.

13553101 Cornelissen Munjebel PU Rosso 2018 (Sicilia, Italia) kr 650 (BU) (92 poeng og terning fem)

Har svært lys rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med urter og vulkanske mineraler. Lett og delikat i smaken der det går i syrlig bærfrukt samt urter og fint røykaktig mineralpreg. Avslutter med forsiktige tanniner og meget bra syre.

13552901 Cornelissen Munjebel CD Rosso 2018 (Sicilia, Italia) kr 650 (BU) (93 poeng og terning fem)

Rubinrød farge. Lukter av syrlig bær sammen med urter, lyse blomster og en god dose mineraler. Nokså lett og elegant i smaken der det går i syrlig bærfrukt sammen med urter og mineraler før den avslutter med en del tannin og knallgod syre.

13552401 Cornelissen Munjebel BB Rosso 2018 (Sicilia, Italia) kr 850 (BU) (94 poeng og terning fem)

Lys rubinrød farge. Lukter av røde bær og lyse blomster som etter hvert blir dominert av et røykaktig mineralpreg. Har meget bra konsentrasjon og smaker av myk og mørk bærfrukt sammen med en god dose mineraler. Avslutter med en del tannin og knallbra syre.

13552601 Cornelissen Munjebel Perpetuum (Sicilia, Italia) kr 850 (BU) (93 poeng og terning fem)

Middels kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med nøtt, lær og mineraler. Har bra konsentrasjon og smaker av søtlig og litt utviklet bærfrukt sammen med mineraler. Har en god del tannin og fin syre i avslutningen.

Ukens anbefaling:

5169801 Dom. Horgelus Colombard Sauvignon 2021 (Côtes de Gascogne, Frankrike) kr 126,90 (BA) (84 poeng og terning seks)

Denne vinen er å få på de aller fleste polutsalg i landet og byr på middels kraftig gulfarge og lukt av sitrus sammen med urter og solbærblader. Er lett og delikat i smaken og smaker av solbær, stikkelsbær, sitrus og fersken sammen med urter før den avslutter med bra syre. Drikk iskald til skalldyr og reker. Passer også bra til asparges.





Mer fra Dagsavisen