Kultur

Fjortisjubileum i helga: - Alle som har blitt «poppis» har spilt på Undergrunn

Fredag arrangeres Undergrunn for 14. gang med rock på fredagen og hiphop på lørdagen.

– Helt syk! Tenk, fjortisjubileum. Det er vi stolte av. Jeg oppfordrer alle som vil se og høre hva som skjer i det unge rocke- og hiphopmiljøet til å ta turen til undergrunnen.

Det sier festivalsjef for Undergrunn, Christian F. Brynie til RA. Han har vært festivalgeneral siden starten i 2008 – Undergrunn er et resultatet av kulturhovedstadsåret Stavanger2008.

– Nesten alle som har kommet opp fra Stavanger og blitt «poppis» har spilt en eller annen gang på Undergrunn, sier Brynie.

Som vanlig arrangeres festivalen på Metropolis. Det er plass til 200 personer. Festivalsjefen tror på fullt hus, men er også spent på hvordan smittesituasjonen vil påvirke besøket.

Det er gratis inngang.

Fredag slippes rockerne løs. Fem band. To scener.

Disse spiller fredag

Leif Inge

Leif Inge har spilt på UKM tre ganger tidligere.

Synger og spiller gitar, noe han har gjort i cirka fem år. Han har aldri hatt en gig selv, men har spilt på UKM tre ganger.

– Det var der vi oppdaget ham. Leif Inge er en blanding av rock og pop, sier Brynie.

Inspirasjonen er hentet fra band som Rex Orange County, Cavetown og Peach Pit. Resultatet er en form for rolig melancholy-pop/rock, med clichè låtskriving. Noen ganger er det mer energisk og personlig.

Håndgranat

Stavanger-bandet Håndgranat spiller bipolar crust pønk med hint av speed metal og trønderrock. De er inspirert av band som Bannlyst, Discharge og Reagan Youth. Et band som er relativt ferske på scenen, men har spilt noen konserter på bydelshus i regionen.

Håndgranat er ett av to Stavanger-band på Undergrunn 2021.

– Det er to band fra Stavanger og to band fra Haugalandet. Vanligvis er det rundt ti band på Undergrunn, men på grunn av koronapandemien er det mange som ikke har fått øvd så mye, forteller Brynie.

A-live

Bandet fra Haugalandet startet sommeren 2020 og består av fire gutter som spiller hardrock.

A-live spiller for første gang i Stavanger.

Stilen ligger mellom glamrock og grunge. De henter inspirasjon fra flere forskjellige artister og musikkstiler, det gir bandet et unikt resultat når det settes sammen.

Deres første gig var for et år siden på HM i rock, etter det har de spilt litt rundt på Haugalandet. Dette blir den første konserten i Stavanger.

Rioter

Karmøybandet spiller god gammeldags thrashmetal. Et relativt ungt band, som ble etablert mars 2019. De har blant annet vært på TV-Haugalandet og en polsk TV-kanal, ifølge arrangøren – i tillegg til å ha vunnet HM i rock og kommet videre i UKM.

Ettersom de spiller thrash, er de selvsagt inspirert av 80-tallsband som Metallica, Megadeath og Kreator.

Rioter har vært på en polsk TV-kanal. Fredag spiller de på Undergrunn.

Autonomie

Rockefestivalens ferskeste band, opprettet mars 2021, har allerede rukket å ha spilt på flere bydelshus i Stavanger. De spiller thrashmetal med inspirasjon fra Metallica, Kvelertak og Sepultura.

Autonomie fra Stavanger er festivalens ferskeste band.

Lørdag er det hiphop – ni artister på scenen

Xplosif Undergrunn, hiphopversjonen av festivalen, arrangeres løradg.

Lineupen: Joggedress, Lille Pablo, 49gjeng, Scubidoub, S.E og Ulrich Stefane. Kriminell Kunst avslutter kvelden.

– Her kan man sjekke ut lovende hiphop-artister. I utgangspunktet skulle det bare våre fem artister på scenen på Xplosif, men det er så mange som vi være med. Jeg tror vi nærmer oss ni artister. Det blir en bra kveld – med Kriminell Kunst som «special guest». Mens rockefestivalen har pågått i 13 år, har hiphop blitt med de siste tre-fire årene, forteller festivalsjefen.