Kultur

Tores vin: Herlige viner fra Andesfjellene

Bodega Colomé lager knallgode viner fra høytliggende vinmarker ved foten av Andesfjellene.

Bodega Colomé har produsert vin siden 1831 og er Argentinas eldste vinhus. Mest kjent er likevel firmaet for produksjonen der druene kommer fra høytliggende vinmarker i området Salta. Den nylig omtalte Altura Máxima Malbec kommer fra verdens høyeste vinmark på 3111 meter over havet. Produksjonen er økologisk og Colomé byr på en rekke gode viner laget på malbecdruen, og som er å finne på polet.

Colomé Auténtico kommer fra en vinmark som ligger på 2300 meter med druer fra mer enn 100 år gamle vinstokker. Det mest spesielle med vinen er at den ikke er lagret på eik. Resultatet er en utrolig konsentrert, ren og balansert vin uten det sedvanlige eikepreget som er på viner som dette. Colomé Lote Especial er en enkeltvinsmarkvin som lages i meget begrenset kvanta, mens Colomé Estate Malbec kommer fra flere høytliggende vinmarker. Sistnevnte er i ferd med å bli utsolgt, men er å få på flere polutsalg.

Nevnes må også en rød kartongvin fra Ole Martin Alfsen som passer til det meste av høstmat.

9629701 Colomé Estate Malbec 2019 (Salta, Argentina) kr 259,90 (BU) (89 poeng og terning seks)

Svært kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk bjørnebær- og kreklingfrukt sammen med mineraler og krydder. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørke bær sammen med urter, krydder og fat. En god del tanniner og meget god syre i avslutningen.

12689801 Colomé Lote Especial Malbec 2020 (Salta, Argentina) kr 269,90 (BU) (90 poeng og terning seks)

Har kraftig rødlilla farge og lukter av mørke bær sammen med lær, krydder og noe eik. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørke og syrlige bær sammen med urter, krydder og fat. Avslutter med en god del tannin og meget fin syre.

7919801 Colomé Auténtico Malbec 2019 (Salta, Argentina) kr 379,90 (BU) (92 poeng og terning seks)

Har svært kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke og søte bær sammen med lyse blomster, mineraler og treverk. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørke bær sammen med sjokolade, krydder og mineraler. Avslutter med heftige tanniner og nydelig syre.

13338806 OMA Langhe Rosso 2019 (Piemonte, Italia) kr 489,90 for tre liter (BU) (85 poeng og terning seks)

Middels kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med mineraler, tre og hint av blomster. Har middels fylde og smaker av bærfrukt sammen med urter og krydder. Avslutter med forsiktige tanniner og bra syre.

Ukens anbefaling

5705701 Cune Crianza 2018 (Rioja, Spania) kr 149,90 (BA) (85 poeng og terning seks)

Rioja-produsenten Cune lager meget bra viner og det gjelder også denne crianzaen som er en av deres enkleste viner. Har middels kraftig rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med urter og lyse blomster. Vinen byr på middels fylde og smaker av saftig bærfrukt sammen med urter og krydder. Avslutter med forsiktige tanniner og herlig syre. En perfekt altmuligvin som er å få på de aller fleste polutsalg.



Mer fra Dagsavisen