Kultur

Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger

Kunstneren har et bipolart forhold til Paris hun kalte hjem for 25 år. Etter 30 år i utlandet kommer Pia Myrvold tilbake til Stavanger for godt. Det feirer hun med ny utstilling i nytt galleri.

– Oslo har Edvard Munch. Stavanger har Pia Myrvold. Det var det noen venner som sa til meg da jeg fortalte at jeg flytter hjem. Det synes jeg var et kjekt kompliment.

Etter 30 år i utlandet, 25 av dem i Paris, flytter multikunstneren til Stavanger. Leiligheten i den franske hovedstaden er solgt. Leiekontrakten til hus på Våland er signert. Det samme er kontrakten til et midlertidig galleri i Bakkegata 5 i Stavanger sentrum.

Hjemkomsten til en av Stavangers store døtre feires med ny utstilling i det nye galleriet. Åpning er torsdag. Utstillingen vil endre seg jevnlig fram til 4. januar. I galleriets fire saler viser Myrvold nye malerier, monotypier og videokunst fra serien «The Metamorphoses of the Virtual» fra 2011. Noen av disse presenteres en utstilling som åpner i New York i november.

Pia Myrvold synes det er spennende å etablere base i hjembyen Stavanger 30 år etter at hun forlot den.

Paris: – Gammeldags holdning til kvinner

Grunnen til at Myrvold flytter fra Paris er sammensatt.

– Det har vært en lang prosess som har gått over tid. Pandemien påvirket beslutningen, men jeg har hatt lyst til å flytte fra Paris en stund.

Myrvold forteller at hun har et bipolart forhold til byen hun har bodd i de siste 25 årene.

Kvinner får ikke den samme tilliten i markedet som mannlige kunstnere.

—  Pia Myrvold om Paris

– Å være i Paris er godt institusjonelt. Jeg har fått viktige prosjekter på de ukommersielle arenaer. Samtidig har det vært vanskelig og komplisert i det kommersielle kunstmarkedet. Kanskje fordi jeg er en outsider, men Paris har en gammeldags holdning til kvinnelige kunstnere. Kvinner får ikke den samme tilliten i markedet som mannlige kunstnere gjør. New York, London og Berlin er ikke slik. Paris ligger etter., forteller Myrvold.

Å oppholde seg i Paris under koronapandemien var også tøft.

– I Paris var det helt andre regler. Man kunne ikke gå ut. Bare sitte inne. Da var det deilig å komme til Norge og Ølberg.

Hun har også bodd i New York og Spania. Oslo og Bergen ble også vurdert. Men Myrvold valgte Stavanger.

Da hun var yngre var det viktig for å være «midt i sentrum». I verdensmetropoler. Etter 40 år i kunstverdenens eliteserie, er det ikke like viktig. Dessuten er det mye spennende som skjer i Stavanger, mener hun.

Pia Myrvold stiller ut flere typer kunst i Bakkegata. Utstillingen åpner torsdag og vil endres jevnlig fram til jul. Her sammen med The Sumerians, som er en viktig del av Myrvolds kunst.

– Stavanger er mer klar for meg nå

– Stavanger har utviklet seg med flere vitale miljø og arenaer for samtidskunst, og på mange måter er distriktet mer klar for meg og min stå-på-energi enn for 30 år siden, sier hun.

Med sitt internasjonale nettverk vil hun fortsette å utvikle ambisiøse prosjekter i Stavanger.

– Når oljebyen og Norge stormer inn i det grønne skiftet, håper jeg at min kompetanse og innovasjonskraft kan være pådriver for nytenkning, kulturutvikling og intellektuell kapitalutvikling.

– Kompetansen som ligger på Nord-Jæren etter oljeeventyret er formidabel, med fantastiske talenter innen teknologi, industri, produksjon og internasjonalt rettet forretningsmiljøer. Jeg håper å kunne utvikle noen av mine produkter her, sier hun.

Under «eksiltiden» i Stavanger da koronaen herjet i Frankrike oppdaget også Myrvold at hun har noe å bidra med til andre kunstnere og lokale talenter.

– Jeg oppdaget at det er stor interesse for det jeg kan. Det kan jeg bygge videre på.

Myrvold er klar til å gripe mulighetene i hjembyen 30 år etter. Hun har også begynt som fast DJ på FRI Bar på søndager.

– Jeg kaller meg en lydkurator. At det er på søndager er et bevisst valg. Festmusikk kan folk høre på lørdager. Søndag kan de høre noe de ikke har hørt før. I tillegg er det en ny måte å bli kjent med byen og menneskene igjen.

Pia Myrvold flytter tilbake til hjembyen Stavanger etter 30 år i utlandet.
The sumerians poserer i Pia Myrvolds nye galleri i Stavanger sentrum.

Mer fra Dagsavisen