Kultur

100-åringen Stavanger Mannskor trenger korister: – Lever ti år lenger når man synger i kor

Pandemien satte en stopper for 100-årsfeiringen i fjor. Forrige lørdag ble det endelig jubileumsfest.

Stavanger Mannskor fylte 100 år i fjor, men på grunn av koronapandemien ble det ikke noe av. Feiringen ble lag til lørdag 16. oktober, i Det Stavangerske Klubselskaps lokaler i Kleivå.

Styremedlem og Eirik Andersen (80) har selv vært med i 20 år. Han synes det er stas å være med gjengen som tar koret gjennom 100-årsdagen. Men det viktigste, synes han, er å få fortelle hvor kjekt det er å synge i kor.

– Det er mye folk ikke vet om kor, sier Eirik W. Andersen (80), som også sitter i jubileumskomiteen.

Selv så han ikke for seg å synge i et kor. Med den stemmen han hadde, som han sier selv. Da han fylte 60 år, var en bursdagspresang et medlemskap i Stavanger Mannskor.

Snittalderen i Stavanger Mannskor er 65-70 år. Koret er alltid på utkikk etter nye korister. - Synger du i kor lever du ti år lengre, sier styremedlem Erik W. Andersen.

– 98 prosent kan synge

– Da måtte jeg jo gå og se hva dette var for noe. Jeg har aldri angret. 98 prosent av alle mennesker kan synge. Alle har en plass i koret. Vi har en utmerket dirigent som plasserer oss der stemmen passer. Sammen lyder det fantastisk, forteller Andersen.

Dagens dirigent siden 2011 er Helge Jan Ingebretsen

I tillegg er det sosialt.

– Vi har medlemmer i alle samfunnslag. Alle typer mennesker med ulike bakgrunner. Det vi har til felles er koret. Vi har det så løye. Vi reiser rundt i verden, og har sunget blant annet i Amsterdam, Venezia, Danmark og Aberdeen, fortsetter Andersen.

Da koret startet i 1920 var det rundt 30 medlemmer. I dag har koret nokså det samme antallet medlemmer. Men rekrutteringen går tregere, mener Andersen.

Snittalderen er 65–70 år. De yngste i 50-årene.

Man lever ti år lengre. Det er sunt å bruke lunger og stemme.

—  Erik W. Andersen, Stavanger Mannskor
Stavanger Mannskor ble etablert i 1920. Her er et bilde fra de noen få år etter oppstarten.

– Lever ti år lengre

Andersen håper flere får øynene opp for fordelene med å synge i kor.

– Man lever ti år lengre. Det er sunt å bruke stemme og lunger. Det er helseforebyggende, sosialt og givende på alle vis. De aller fleste som kommer for å prøve slutter aldri. Folk slutter ikke før de dør, sier Andersen og ler.

Samtidig kommer han med en oppfordring til alle som kjenner en mann som bør være med i et kor.

– Gi dem et medlemskap, dermed blir de nødt til å komme innom. De kommer ikke til å angre de heller, sier Andersen og humrer.

– Koret har sunget med glede disse første 100 år, og vi skal med full fart inn i nye inspirerende sangår, sier han.

Stavanger Mannskor er aktive og med på flere festkonserter i byen. For eksempel 17. mai, kirkekonserter i Domkirken, St. Petri og Johanneskirken, i tillegg til festivaler.

– Vi har også sunget på vel alle sykehjem i Stavanger. En viktig del er også det årlige sangbesøket på SUS 1. juledag. Likeså det årlige besøket på Hundvåg hvor vi synger for pensjonister på deres julefest, samt julekonserten på Solvang omsorgsboliger og julekonserten i St. Johannes kirke, sier Andersen.

---

Stavanger Mannskor

Ble startet i 1920. Fylte 100 år i 2020, men på grunn av pandemien ble jubileumsfeiringen lagt til 16. oktober i år.

Koret var en videreføring av Næringsforeningens Mannskor og tidligere Stavanger Handelsstands Sangforening, som ble stiftet i 1896. Etter flere avbrudd ble dagens kor dannet i 1920.

I 1920 var det L.C. Ingebretsen som tok initiativet, Formann var Michael Grude med Lars Tveteraas som sekretær. Organist Gustav Eriksen ble sangforeningens første dirigent.

I korets tidligere leveår måtte nye medlemmer prøvesynge for dirigenten. I dag er alle velkomne.

---

Mer fra Dagsavisen