Kultur

Tores vin: Coolt fra Niepoort

Dirk Niepoort lager fabelaktige portviner og er også mannen bak Nat’Cool-bevegelsen.

Dirk Niepoort skapte Nat’Cool-vinene, som en respons på markedet, som ønsket lette og naturlige viner som kan brukes til det meste. Fellesnevneren for en Nat’Cool-vin er at de skal lages med lokale druer, ha lav alkoholprosent, skal være lettdrikkelige og ukompliserte og at de skal tappes på literflasker. Vinene har også lite eller ingenting svovel. Når det gjelder hans egen Drink Me Nat Cool Tinto er denne laget av druen baga som normalt gir ganske tøffe og mørke viner. Det er ikke tilfelle her, for dette er virkelig saftig, godt og lettdrikkelig.

Også Niepoorts Poeirinho 2017 er laget av baga og er både mørkere og kraftigere, men også dette er en vin som har fin frukt.

På tampen tar vi også med en 15 år gammel chablis fra Daniel-Etienne Defaix. Deres Vaillons 2006 er herlig og mineralsk og frisk til tross for alderen.

Champagnehuset Roederer har begravd sin «Brut Premier» og erstattet den med «Collection» der første vin ut har fått nummeret 242, da 2017-årgangen (basevinen) er husets 242. årgang.

10106901 Niepoort Drink Me Nat Cool Tinto 2020 (Bairrada, Portugal) kr 179,90 for én liter (BA) (87 poeng og terning seks)

Nokså lys rødlilla farge. Lukter av kirsebær og krekling sammen med urter og blomst. Lett og deilig og saftig i smaken der det går i jordbær, rips og urter før den avslutter med ørlite tannin og meget bra syre.

2941101 Niepoort Poeirinho 2017 (Bairrada, Portugal) kr 319,90 (BA) (89 poeng og terning seks)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med urter og hint av nåletre. Har middels fylde og er saftig i smaken der det går i mørke bær sammen med urter og krydder og tre. Har noe tanniner og avslutter syrlig og godt.

6200801 Louis Roederer Collection 242 (Champagne, Frankrike) kr 499,90 (BA) (92 poeng og terning fem)

Middels kraftig gulfarge og har lette og fine bobler. Lukter av sitrus sammen med lyse blomster og hint av kjeks. Smaker av sitrus og eple sammen med bakst og mineraler før den avslutter med ganske så heftig syre.

11849501 Daniel-Etienne Defaix Chablis Premier Cru Vaillons 2006 (Burgund, Frankrike) kr 392 (BU) (92 poeng og terning seks)

Nokså dyp gulfarge. Lukter av utviklet chardonnayfrukt sammen med røyk og sjøaktige mineraler. Har meget konsentrasjon og smaker av gult og syrlig eple sammen med fint mineralpreg før den avslutter med nydelig syre.

Ukens anbefaling:

4651801 Villa Maria Private Bin Riesling 2020 (Marlborough, New Zealand) kr 156,90 (BA) (85 poeng og terning seks)

På New Zealand produseres det meget bra sauvignon blanc-viner. I tillegg lages det meget bra vin av andre druer blant annet denne rieslingen fra Villa Maria Har nokså lys gulfarge og lukter av eple sammen med sitrus med forsiktig petroleumspreg. Har middels fylde og smaker av sitrus og eple sammen med urter. Avslutter med antydning til restsødme og er super til sushi og spicy asiatisk mat.




Mer fra Dagsavisen