Kultur

Slik blir byfesten i Sandnes

Sandnes kommune bruker én million kroner på folkefest.

Lørdag 23. oktober blir det byfest i Sandnes. Dagen starter med ordfører-åpning og skolekorps klokken 12.00, før det hele avsluttes med fyrverkeri klokken 20.30.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) sier han gleder seg til byen endelig kan samles til fest igjen.

– Nå fortjener vi en fest! Dette er vel fortjent, og vi trenger noe å feire nå. Hvis folk skal trives i byen må det være aktivitet i byen. Hvis vi ikke tør å bruke en krone på oss selv blir dette en død by, sier Wirak til RA.

Det er satt av inntil én million kroner til byfesten. Millionen skal dekke alle kostnader knyttet til feiringen, blant annet fyrverkeri, aktiviteter, leie av scene og honorar til artistene som opptrer.

– Alt koster, men det fortjener vi nå, sier Wirak bestemt.

– Det er jo mye penger. Jeg har jo sett i kommentarfeltene at folk lurer på hvorfor disse pengene ikke går til sykehjem og skole i stedet for fest. Hvor kommer midlene fra?

– Vi bruker penger på sykehjem og skole. Vi bruker faktisk en milliard på skole. Men vi må kunne ha lov til å feire av og til, og dette var enstemmig i kommunestyrene både i Sandnes og Stavanger. Det er viktig at vi markerer at vi har kommet gjennom denne vanskelige tiden, og nå gleder folk seg til å møte hverdagen på nytt. Dette er vel fortjent for alle, sier ordføreren.

Kan søke ly under ringen

Under gjenåpningsfesten 23. oktober blir det aktiviteter og konserter for de minste på dagtid, og konserten på kvelden for de litt eldre. Blant annet blir det barnekonsert med Britt-Synnøve Johansen på dagen, og konsert med Olav Larsen og Ingenting på kvelden. Wirak sier det har vært viktig å lage et program for alle, og i tillegg vise fram kulturlivet i Sandnes.

– Det er jo en stund siden sist det var folkefest i Sandnes nå? Hvordan tror du det blir?

– Ja, det er veldig lenge siden. Vi har ikke hatt en skikkelig samling i byen siden 17. mai 2019. Så dette tror jeg blir veldig bra. Det er selvfølgelig værutsatt i slutten av oktober, men vi får håpe på det beste. Vi har jo også denne store ringen på Ruten, så dersom det blir for gale kan vi holde oss under den, sier Wirak.

Stanley Wirak

Den kommende festen vil også bli en slags åpningsfest av nye Ruten, forklarer ordføreren. Parken har vært ferdig en stund, men på grunn av pandemien har det ikke vært mulig å feire før nå.

– Mye har stått stille i byen og landet siden mars 2020, derfor er det skikkelig kjekt at vi nå kan feire. Vi har kommet oss gjennom pandemien sammen. Noen har slitt mer enn andre, mange har lidd og vært isolert, og da er det ekstra fint å kunne gjøre dette sammen, sier ordføreren.

Håper på 10.000 mennesker

Cathrine Stølsvik er arrangementsrådgiver i Sandnes kommune, og hun sier de blant annet tok kontakt med Vågen VGS og Hana barneskole for å finne ut hva de unge ønsker seg av en byfest.

– De ville ha aktiviteter, fyrverkeri, premier og mat. Litt i kjent 17. mai-stil, kanskje. Så da får de akkurat det. Det tror jeg blir veldig kjekt, sier Stølsvik til RA.

– Hva har dere tenkt når dere har booket artister? Var det bevisst å velge artister fra Sandnes?

– Vi er jo ganske bortskjemte i denne regionen, for vi har så mange bra artister å ta av. Vi har et hjerte for dem, og det har vært veldig viktig for oss å tenke lokalt og regionalt, sier hun.

Byfest Sandnes, Olav Larsen, Cathrine Stølsvik, Stanley Wirak

Stølsvik tror det kommer til å bli en stor folkefest 23. oktober – helt på linje med det vi var vant med før korona.

– Det er selvfølgelig litt avhengig av vær og vind, men jeg tror fort det kan komme 10.000 mennesker. Det kan fort bli mye folk, og det er bra både for arrangementene, for handelen og for spisestedene, sier hun.

Sandnes i hjertet

Olav Larsen er en av artistene som skal spille under gjenåpningsfesten på Ruten. Han sier han gleder seg mye, spesielt siden dette er første gang på lenge han skal spille med band.

– Jeg bor på Ganddal og er født og oppvokst på Sandved, så jeg er veldig glad i Sandnes. Det er Sandnes i mitt hjerte, og for meg var det en ære å bli spurt, sier han til RA.

Olav Larsen er blant artistene som skal opptre på Ruten 23. oktober. I bakgrunnen står Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap).

I motsetning til mange andre artister har han hatt det travelt under pandemien. Faktisk travlere enn vanlig.

– Men det har vært travelt på en litt annen måte. Jeg har spilt på mange små steder hvor restriksjonene har bestemt rammene, men jeg har nok faktisk spilt mer enn vanlig. Men det har jo bare vært meg og kassegitaren. Det har ikke vært scene, PA-anlegg, lyd og lys og masse publikum. Men jeg har heldigvis fått æren av å spille mye, sier Larsen.

– Dette blir første gang på veldig lenge at vi spiller med band, så nå må vi bare få til en god øving før vi går på scenen. Jeg tror det blir veldig bra, og jeg håper det kommer mye folk, legger han til.

---

PROGRAM FOR BYFESTEN I SANDNES:

  • Klokken 12.00: Ordfører Stanley Wirak åpner festen. Stangeland skolekorps spiller inn på Ruten sammen med Flaks sjongløroppvisning. VIVA Kulturskolens jentekor synger.
  • Klokken 12.15-15.00: Barnas Byfest! Aktiviteter for barn og unge på Ruten.
  • Klokken 12.30: Danseforestillingen Playground med ANSADANS vises på lekeplassen.
  • Klokken 13.00-14.00: Konsert med Skeiane janitsjar i Langgata ved Lanternen.
  • Klokken 13.30: Barnekonsert med Britt-Synnøve Johansen og Skakke Sanger.
  • Klokken 14.15: Sandnes kulturskole opptrer forskjellige steder i Langgata.
  • Klokken 14.30: Danseforestillingen Playground med ANSADANS vises på lekeplassen.
  • Klokken 16.00: DJ på scenen.
  • Klokken 16.15: Rapperne Tungi & Malando.
  • Klokken 16.30: DJ.
  • Klokken 16.45: Tøfl.
  • Klokken 17.30: DJ.
  • Klokken 18.00: Hege Bjerk.
  • Klokken 19.00: Olav Larsen med band.
  • Klokken 19.50: Ingenting.
  • Klokken 20.30: Festfyrverkeri.
  • Klokken 20.30: Ulike innslag og artister på byens ute- og spisesteder.

---

Mer fra Dagsavisen