Kultur

Tores vin: Herlig, fruktig og økologisk vin fra Spania

Søskenparet lager herlige økologiske viner i Navarra.

Den gamle, spanske stilen med viner overlesset av eik, vanilje og sjokolade er på vei ut, og på vei inn er druesmakende, friske og fruktige viner. Selv i tradisjonelle regioner som Rioja og Navarra tenkes det på fornyelse og en rekke små, nyskapende produsenter er på vei opp og fram. Azul y Garanza fra Navarra er en av disse.

Vinhuset holder til ved naturreservatet Las Bardenas Reales i Navarra, helt nord i Spania. Her samarbeider Dani Nogué Sánchez og søskenparet Maria og Fernando Belzunegui Barrena om å lage økologisk vin av høy klasse i det gamle kooperativet i landsbyen Carcastillo. Flere av vinene deres er å få på polet, blant annet en meget bra rødvin laget av carnacha.

Verdt å få med seg er vinen Clarete som er laget av like mengder garnacha og garnacha blanco. Resultatet er en lys lilla og saftig rødvin som er utrolig anvendelig til mat.

Blant ukens viner er også en grüner veltliner fra Petra Unger, samt Guidalberto. Sistnevnte er laget av cabernet sauvignon og merlot og er andrevinen til den berømte supertoskaneren Sassicaia. Dette er en vin som trenger noen år før den viser sitt beste.

13481101 Azul y Garanza Naturaleza Salvaje Clarete 2020 (Navarra, Spania) kr 259,90 (BU) (88 poeng og terning seks)

Lys rødlilla forsiktig uklar farge. Lukter av mørk og syrlig bærfrukt sammen med krydder og urter. Herlig og saftig i smaken der det går i syrlige bær sammen med urter og krydder. Avslutter med meget bra syre.

10847101 Azul y Garanza Naturaleza Salvaje Garnacha 2019 (Navarra, Spania) kr 259,90 (BU) (88 poeng og terning seks)

Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke og modne bær sammen med urter. Har meget bra fylde og smaker av syrlig og mørk bærfrukt sammen med urter. Avslutter med forsiktige tanniner og meget god syre.

13370701 Petra Unger Gottschelle Grüner Veltliner 2020 (Kremstal. Østerrike) kr 219,90 (BU) (87 poeng og terning seks)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av fersken sammen med pepper og lyse blomster. Har fin fylde og smaker av fersken og eple sammen med krydder og urter før den avslutter med meget god syre.

10407101 Ten. San Guido Guidalberto 2019 (Bolgheri, Toscana) kr 450,80 (BU) (90 poeng og terning fem)

Nokså kraftig rødlilla farge og lukter av solbær sammen med blomst, lær, mineraler og fat. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørke bær sammen med mineraler og fint integrert fatpreg. Avslutter med nokså heftige tanniner og meget god syre.

Ukens anbefaling:

4546901 Coffele Castel Cerino Soave Classico 2020 (Veneto, Italia) kr 168 (BA) (85 poeng og terning seks)

Dette er en lett og delikat soave fra Coffele som er å få på de aller fleste vinmonopolutsalg. Har middels kraftig gulfarge. Lukter av pære og eple sammen med urter og lyse blomster. Nokså lett i smaken der det går i pære- og eplefrukt sammen med sitrus og urter før den avslutter med helt grei syrlighet. Drikk til reker og krabbe. Fungerer også godt til sushi og asiatisk mat.

Nyeste fra Dagsavisen.no: