Kultur

Sammen i nytt show: – Det er personlig, men uten at det blir dyneløfting

Oppturer, nedturer, edlere deler og vennskap. Det er blant temaene i Espen Hana og Mia Gundersens nye show.

– Da vi snakket sammen sist hadde dere ikke så mye konkret ennå...

– Nei, og det har vi fortsatt ikke.

– Nei, så dere tar det litt på sparket?

– Vi håpet at du gjerne har noe vi kan bruke?

Espen Hana ler hjertelig, og Mia Gundersen stemmer i. Om to og en halv uke, 23. oktober, er det premiere på showet «Endelig sammen igjen». Under showet står de to artistene sammen på scenen og havner innom temaer som oppturer, nedturer og vennskap. Et slags show om livet og alt det fører med seg, forklarer de.

– Det har vært litt av en prosess, dette her. Det har vært litt sånn «Hva tar vi med? Hva har du? Hva har jeg? Jeg har denne sangen, du har den sangen». Det tok kanskje litt tid å finne den røde tråden i det, men så fant vi til slutt ut at det handler om en slags livsprosess og alt man går gjennom i livet, sier Mia til RA.

Sveinung og Petra

I showet skal de innom flere ulike tidsepoker, og det blir også tilbakeblikk med tidligere ting de to artistene har gjort. Men i tillegg blir det også en rekke nyskrevne låter, forteller Espen.

– Vi sitter på ganske mye originalt, nyskrevet stoff til dette prosjektet, som har blitt til basert på ideer vi har hatt sammen. Det er ganske kjekt, sier han.

– Ja, blant annet den der... Den der kjekke sangen om...., sier Mia og ser ned mot sine egne lår, før hun bryter ut i latter.

– Hæ? Hva da?

– Nei, altså. Jeg har skrevet en sang som heter «Jeg har alltid kalt pilten min for Sveinung». Det er en sang hvor jeg personifiserer pilten min og kjønnet til Mia, som har fått navnet Petra. Det blir et tenkt møte mellom de to, og en slags samtale dem imellom. Jeg har alltid synes det har vært gøy å personifisere ting som ikke nødvendigvis har en personlighet, så den sangen tror jeg vi kan få det mye gøy med, sier Espen.

Mia Gundersen og Espen Hana

– Okei, så det er der dere har lagt lista?

– Neeei. Men vi tør å dra den langt. Men vi tør også å komme inn på de vare tingene, og det er litt fint. Det skal være morsomt og gøy, men vi vil også at publikum skal føle at de blir kjent med to voksne mennesker. Det blir ikke bare fjas og tøys, sier han.

– Nei, vi kan ikke bare fjase. Jeg kan bli litt trøtt av å se at folk er så redde for å «touche nedpå», legger Mia til.

Moderne tolkning

Og akkurat dét er ikke denne duoen redd for. Espen har skrevet mange nye låter til det nye showet, og en av dem er en ganske personlig låt om Mias liv.

– Jeg griner hver gang jeg leser den, for det er så nært og det treffer så godt. Jeg prøvde å øve på den i bilen i går, men jeg klarte ikke. Det er noe med den sangen, altså, sier Mia.

Espen forklarer at sangen er basert på Jacques Brels låt «Ne me quitte pas», som betyr «Ikke gå fra meg», fra tidlig 60-tall.

– Sangen handler om et brudd mellom to mennesker, og i originallåten er teksten veldig bedende og nesten litt stakkarslig. Men nå har jeg skrevet en slags pastisj over den hvor jeg har brukt samme tema, men kanskje gjort Mia litt tøffere. Det er nok en litt mer moderne tolkning av den sangen. I stedet for at det ender med «Ikke gå, vær så snill, hvis du bare blir her blir alt fint» ender det heller med at noen ganger er det kanskje greit at folk går, og at man faktisk klarer å stå stødig selv etter de har gått, sier Espen.

– Jeg og Espen har vært så ærlige med hverandre gjennom dette prosjektet. Vi har fortalt om livene våre og alt det sårbare, og det har vi brukt veldig mye tid på. Og det er det som gjør den så personlig for meg. Den handler litt om når ting snur og om veien videre og at jeg står stødigere enn noen gang. Og det har Espen fått til så fint at jeg nesten ikke klarer å synge den, sier Mia.

Ikke noe mimreshow

Showet «Endelig sammen igjen» skulle egentlig hatt premiere forrige uke, men kort tid før premieredatoen fikk Mia korona. Duoen ble derfor nødt til å utsette både prøving og premiere, og i tillegg måtte de jobbe fra hver sin kant av landet en periode. I ukene fram mot ny premieredato 23. oktober skal Mia tilbringe litt tid i Stavanger og Espen skal litt til Oslo. Ellers skal de «tråkle det sammen og bli trygge før premieren», ifølge Espen.

Nå håper bare duoen at billettsalget tar seg ytterligere opp og at folk kommer for å se.

– Jeg tror dette kommer til å handle mye om hver enkelt, for det er så mye gjenkjennbart. Det er jo den røde tråden vår. Disse fasene i livet, sier Mia.

– Det virker som et veldig personlig show, dette her?

– Ja, det er det. Det er personlig, men uten at det blir dyneløfting. Personlig fordi vi har kjent hverandre i mange år, vi har jobbet sammen tidligere og nå møtes vi igjen i voksen alder hvor vi snakker om de ulike erfaringene våre. Men uten at det blir noe mimreshow, sier Espen.

– Det blir noe for enhver smak, selv om hovedvekten er gøy. Personlig vil jeg at sånne ting skal være gøy, men jeg vil også ha en litt annen dybde i det, legger han til.

Mia Gundersen og Espen Hana

– Går det greit å gi både ris og ros i denne relasjonen?

– Ja, det tror jeg, sier Espen.

– Det tror du?

– Ja, vi har ikke vært der enda. Men når premieren nærmer seg begynner helvete, vet du, sier han og ler.

– Neeei, det gjør det ikke. Det er så kjekt å jobbe med Espen, for jeg trives så godt med ham. Vi har jobbet så tett på hverandre i det siste og brukt tiden godt. Vi har gått på turer, på Munch-museet og fått utfordret høydeskrekken vår, sier Mia.

– Det høres jo nesten ut som om dere er gift?

– Ja, vi har vært gift, sier Espen.

– Vi har faktisk det, legger Mia til.

– Hæ? Har dere det?

– Tja, du får se i showet. Vi har en liten hemmelighet. Men du får vente å se, sier Mia og ler.

«Gammale kjerring»

I tillegg til show og turné med Espen Hana er det også noe annet som skjer for Mia denne høsten. Hun fyller nemlig 60 år i slutten av oktober.

– Ja, gammale kjerring, sier hun og ler.

– Nei, men det klaffer jo bra med showet, da? Siden dere snakker om livet og sånn?

– Ja, faktisk. Det har jeg egentlig ikke tenkt på. At jeg blir 60 kommer nesten like overraskende på som julekvelden på kjerringa, sier hun og ler igjen.

Hun forklarer at hun overhodet ikke er stressa for å fylle 60, men at det derimot føles ganske fint. Ikke minst siden hun går tilbake til røttene med «My fair lady» og «Evita» i showet med Espen.

– Jeg har nok aldri tenkt så mye rundt de runde tallene. Folk sier jo alltid at alternativet er verre, men jeg tenker nok ikke på det på den måten heller. Vi må leve livet mens vi har det. Jeg har aldri hatt det bedre med meg selv eller stått stødigere enn jeg gjør nå. Jeg går i hvert fall ikke rundt og tenker «nå har jeg ikke mange år igjen». Det kan man jo ikke. Jeg kunne jo krasja og dødd på veien hit, for det var et helvetes uvær mellom Oslo og Stavanger, sier hun.

– Nei. Men tilbake til det vi egentlig snakket om. Dette handler om meg, Espen, vennskap, Sveinung og Petra, sier Mia og ler.

Mer fra Dagsavisen