Kultur

Kulturstreiken trappes ytterligere opp – slik påvirkes Rogaland Teater

Nå er det ikke annet å gjøre enn å vente på at partene skal komme fram til et godt kompromiss for alle, ifølge teaterdirektør.

Torsdag er det gått fire uker fra kulturarbeidere på teaterscener over hele landet gikk ut i streik over en uenighet om pensjonsbetingelsene. Da må partene møtes til tvungen mekling for å se om det er mulig å komme til en løsning.

Allerede før helgen varslet LO Stat at streiken vil bli trappet opp fra fredag dersom ikke partene blir enige i den tvungne meklingen. Da vil ytterligere 249 kulturansatte tas ut og i alt 805 ansatte over hele landet vil være i streik. Rogaland Teater ble rammet i de tre første streikeuttakene og har totalt rundt 30 medarbeidere ute, men i det fjerde uttaket slipper de unna.

– Vi har blitt berørt av denne streiken tre ganger. Det er greit å få puste litt nå, sier Ellen Math Henrichsen, direktør ved Rogaland Teater.

I Stavanger rammer streiken først og fremst produksjonene på Hovedscenen, og det er hovedsakelig ansatte i administrasjonen og sceneteknisk som er tatt ut i streik. I disse dager skulle både «Revizor» og «Brødrene Løvehjerte» blitt spilt, men begge utgår på grunn av streiken. Det er likevel noe som går som planlagt: Stykket «Rekviem» i Teaterhallen spilles som planlagt, og det samme gjør «Tvillingenes Dagbok» som har premiere på Intimscenen 7. oktober.

– Disse to går som planlagt. Selvfølgelig med den reduserte kapasiteten en streik innebærer, men stort sett ser det ut til å gå greit, sier Henrichsen.

Går utover prøvene

Den neste store produksjonen på Rogaland Teater er «Kunsten å rane en bank». Stykket skal spilles på Hovedscenen og skal etter planen ha premiere 10. november.

– Hva konsekvensen av streiken blir kommer an på hvor lenge den varer. Jo lenger den varer, jo større sjanse er det for at vi ikke rekker premieren i november. Alle streiker tar heldigvis slutt en gang, sier direktøren, som sier at det kan bli aktuelt å utsette premieren på «Kunsten å rane en bank».

– Men vi kan ikke ta noen valg rundt det nå. Nå gjennomfører vi prøver med den kapasiteten vi har, så får vi se hvor vi står når streiken er over, sier hun.

– Blir det fullverdige prøver?

– Nei, ikke på Hovedscenen, for der er det tatt ut mye teknisk personale. Streiken går utover prøvene fra dag én, men jo lenger ut i prøveperioden vi kommer, jo mer merkes det, sier Henrichsen.

Ikke dårlig stemning

Nå er det ikke annet å gjøre enn å vente på at partene skal komme fram til et godt kompromiss for alle, ifølge direktøren.

– Kan du huske sist det var en tilsvarende streik i kultursektoren?

– Vi har prøvd å finne ut av det, og vi er litt usikre. Vi tror nesten at vi må tilbake til begynnelsen av 80-tallet. Derfor har vi lite erfaring med dette, og dette er noe som skjer for første gang for veldig mange. Heldigvis har vi et fint og ryddig samarbeid med de tillitsvalgte, sier Henrichsen.

– Så det er ikke dårlig stemning?

– Det er dårlig stemning fordi alle vil drive med teater, men det er ikke dårlig stemning relasjonsmessig. Det er tillit mellom partene og vi vet vi skal tilbake og jobbe sammen om ikke så lenge. Det er alle innforstått med, sier hun.

---

FAKTA OM KULTURSTREIKEN:

Fredag 3. september gikk Creo, Norsk Tjenestemannslag og Fagforbundet til streik i teater- og orkestersektoren.

Striden står om pensjonsordninger for ansatte i kultursektoren i de LO-tilknyttede forbundene Creo, Norsk Tjenestemannslag og Fagforbundet.

LO Stat har siden 2016 forhandlet med Spekter om pensjonsløsning for medlemmene i teatersektoren. Ved årets mellomoppgjør gikk forhandlingene til brudd. Partene møttes hos Riksmekleren torsdag 2. september, uten å komme til enighet.

Fagforeningene krever en livslang og kjønnsnøytral pensjon, og viser til protokollført enighet om dette i forhandlingene i 2016.

30. september blir partene innkalt til tvangsmekling hos Riksmekleren.

---

Mer fra Dagsavisen