Kultur

Tores vin: Godbiter fra Georgia

Nytt på polet i september er to meget gode viner fra Georgia.

Georgia er en av de eldste vinregionene i verden og i løpet av de siste årene har det kommet mye spennende fra landet på polet.

Nyheter i september er to viner fra produsenten Ethno som lager økologiske viner i Kakheti-regionen.

Hvitvinen Kakhuri Mtsvane Rkatsiteli kommer fra landsbyen Manavi og er laget av druene mtsvane og katsiteli som har fått seks dagers skallkontakt. Resultat en vin med lys oransje farge, forsiktig naturvinpreg og litt tanniner i avslutningen. Det er kun laget 2157 flasker av vinen.

Den røde Saperavi er laget av druen med samme navn og er en mørk og nokså brutal vin, perfekt til høst- og vintermat. Også denne er det ikke laget mye av, nærmere bestemt 3718 flasker.

Vi tar også med COS Cerasuolo di Vittoria Classico som har kommet i 2017-årgangen. En lekker og myk Sicilia-vin som er perfekt til pizza og pasta. Tyler har kommet med sin Santa Barbara County Chardonnay i 2019-årgangen. Har meget bra frukt, flott syre og forsiktig fatpreg og er perfekt til kraftige retter av fisk og skalldyr.

13447601 Ethno Kakhuri Mtsvane Rkatsiteli 2019 (Kakheti, Georgia) kr 269,90 (BU) (89 poeng og terning seks)

Har lys oransje farge og lukter av eple, pære, te og nøtt sammen med forsiktig naturvinpreg. Har bra fylde og smaker av syrlig eple sammen med voks og fint mineralpreg. Har forsiktige tanniner og meget fin syre i avslutningen.

13447701 Ethno Saperavi 2019 (Kakheti, Georgia) kr 279,90 (BU) (91 poeng og terning seks)

Svært kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke og røde bær sammen med nåletre og mineraler. Har bra fylde og smaker av mørke bær sammen med krydder og mineraler. Har en god del tanniner og god syre i avslutningen.

9523601 COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2017 (Sicilia, Italia) kr 257,70 (BA) (88 poeng og terning seks)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke og røde bær sammen med krydder og urter. Har bra fylde og smaker av saftig bærfrukt sammen med urter og mineraler før den avslutter med forsiktige tanniner og meget fin syrlighet.

3416001 Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2019 (California) kr 279,90 (BA) (89 poeng og terning seks)

Har lys gulfarge og lukter av sitrus, eple, tropisk frukt og hint av fat. Har bra fylde og smaker av eple og sitrus sammen med mineraler og fint integrert fatpreg før den avslutter med meget god syre.

Ukens anbefaling:

1594001 Zaccagnini Abruzzo Pecorino 2020 (Italia) kr 169,90 (BU) (85 poeng og terning seks

Den røde pinnevinen er velkjent for de fleste. I tillegg til den, finnes det også en hvit variant – og også denne er riktig så bra. Nokså lys gulfarge og lukter av sitrus og eple sammen med urter og krydder. Er nokså lett og smaker av sitrus, pære og urter før den avslutter med fin syrlighet. Drikk til reker og sushi og annen sjømat. Er på bestillingsutvalget, men finnes på en rekke polutsalg.




Mer fra Dagsavisen