Kultur

Slik blir årets Kapittel-festival

Dessverre, eller heldigvis, er det ikke første gang Kapittel skal arrangeres og gjennomføres under koronaen.

– Det har vært litt ekstremsport å planlegge festival i år, og det har tidvis vært vanskelig å se for seg at det kunne bli en festival. Men det blir det, og vi gleder oss, sier Siri Odfjell Risdal, festivalsjef for Kapittel.

– Har det vært aktuelt å avlyse årets festival?

– Vi må jo hele tiden forholde oss til de gjeldende retningslinjene. De har skiftet, og samtidig har smittetallene gått opp og ned. Derfor har vi hele tiden måttet planlegge for at det kan komme innstramminger. Utfordringen med å planlegge en festival under korona er at du hele tiden må ha tre varianter av festivalen klar samtidig: én dersom det blir helt nedstengt, én dersom det åpner helt opp og én for noe midt imellom. Vi hadde selvfølgelig håpet på full gjenåpning innen nå, for da kunne vi solgt langt flere billetter. Men akkurat nå er vi bare glade for at vi kan gjennomføre, sier Odfjell Risdal til RA.

Kapittel går av stabelen onsdag 22. september, og temaet for årets festival er «Hjem». I år er Tyskland viet god plass i programmet, med forfatter Judith Hermann i spissen. Spørsmål knyttet til ytringsfriheten står også sentralt, og poet og samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali holder årets Kielland-foredrag. I tillegg rommer årets program møter med kjente nordiske forfattere som Kjell Westö, Lena Andersson og Stine Pilgaard, og norske forfattere som Zeshan Shakar, Lars Amund Vaage og Helga Flatland (se program nederst i saken).

Halv kapasitet

Dessverre, eller heldigvis, er det ikke første gang Kapittel skal arrangeres og gjennomføres under koronaen, og Odfjell Risdal sier de er glade for erfaringene de høstet under fjorårets festival.

I fjor måtte alle arrangementene med utenlandske gjester avlyses. I år er nesten alle med, med unntak av Nora Krug og Anne Applebaum som må delta digitalt på grunn av norske innreiseregler.

– Det er utfordrende å navigere blant alle disse reglene. I fjor gjorde vi alt for første gang, men i år er heldigvis både vi og publikum rutinerte på smittevern, sier festivalsjefen.

Smittevern, retningslinjer og «meteren» er etter hvert blitt velkjente begrep både for arrangør og publikum, og på grunn av disse tingene opererer Kapittel med halvert publikumskapasitet. Likevel opplever Kapittel stor interesse, og festivalpassene har allerede vært utsolgt en god stund.

– Det er kjempekjekt. Og nå er det også en del av arrangementene som begynner å bli utsolgt. Det er vi veldig glade for. Vi skulle selvsagt ønske vi kunne tilbudt plass til flere, men det går dessverre ikke i år, sier Odfjell Risdal.

På grunn av den begrensede publikumskapasiteten er det også en del av arrangementene som blir strømma.

– Det aller meste skjer på Sølvberget, men en del av arrangementene vil bli strømma. På den måten får flere anledning til å følge med og det gjør at vi kan nå bredere ut, sier hun.

Enkelt å velge tema

En annen, og kanskje mer positiv koronakonsekvens er at Kapittel-programmet er blitt ytterligere utvidet med en opplevelse som ikke er avhengig av smittevernregler. I år blir nemlig utstillingen «Ytterkanter» satt opp i Byparken.

– Utstillingen viser bilder som en gruppe fotojournalister har tatt gjennom koronaen, og viser ytterkantene av hvordan vi opplevde pandemien, sier Odfjell Risdal.

– Årets tema er «Hjem». Var det selvsagt at det skulle bli temaet, eller var dere innom andre pandemirelaterte tema som kunne blitt aktuelt?

– Vi prøver alltid å velge et samfunnsaktuelt tema, og denne gangen var det enkelt å velge. Alle har vært hjemme det siste halvannet året, og det er interessant å utforske hva det har gjort med oss som samfunn og enkeltmennesker, og hvordan det vises igjen i litteraturen, sier hun.

– Så trenger jo ikke nødvendigvis «hjem» kun handle om det hjemmet man har innen fire vegger heller?

– Det har vært et interessant tema å jobbe med, nettopp fordi det er et flersidig begrep. Det kan handle om det konkrete hjemmet vi har et nært forhold til, men også følelsen av tilhørighet og identitet. Mange forfattere skriver i spennet mellom utferdstrang og hjemlengsel, men i det siste har vi også fått flere bøker som handler om flerkulturell identitet. Og det er også en veldig interessant innfallsvinkel til årets tema, sier festivalsjefen til RA.

---

ÅRETS KAPITTEL-PROGRAM (22. – 26. SEPTEMBER):

Onsdag:

  • Klokken 09.00, Youtube: Klasse og katastrofe: Asta Olivia Nordenhof og Atle Berge.
  • Klokken 10.00, Kinosal 5: Global morgen: Ytringskultur under sterkt press - i verdens frieste land.
  • Klokken 12.00, Rennesøy bibliotek: Bok og kaffi: Helga Flatland.
  • Klokken 17.00, Bakkeland: Bob Dylan: Vernissage, samtale og minikonsert på Bakkeland.
  • Klokken 17.00, 4. etasje, Salongen: Olav H. Hauge og kjærleiken.

Torsdag:

  • Klokken 08.30, Møteplassen: Frokostforedrag: Hatefulle ytringer i krenkingens tid.
  • Klokken 10.00 og 12.00, Kinosal 5: DEMO: Ungdommens ytringsfrihetsråd.
  • Klokken 12.00, Kinosal 1: Kapittelbokprat: Sumaya Jirde Ali.
  • Klokken 15.00, Kinosal 9: Ytringsfrihetsprisen: Dmitry Strotsev og Hanna Komar.
  • Klokken 16.00, Møteplassen: Bærekraftig boligpolitikk.

Fredag:

  • Klokken 08.30, Kinosal 5: Frokostforedrag: Frykt og avsky i demokratiet.
  • Klokken 11.00, Universitetsbiblioteket i Stavanger: Rachel Carson-prisen 2021: Maja Lunde.
  • Klokken 15.00, Kjelleren: Karikaturenes kraft.
  • Klokken 16.00, Møteplassen: Oppgjøret etter 22. juli.
  • Klokken 17.00, Kjelleren: Kart over ensomheten.

Lørdag:

  • Klokken 11.00, Kjelleren: Kampen om Kielland: Kian Reme og Odd Karsten Tveit.
  • Klokken 11.00, Klasserommet: Tekst i flukt: Somaya El-Sousi og Amani AboShabana.
  • Klokken 12.00, Salongen: Klassikerlørdag: Sandra Lillebø om Annie Ernaux.
  • Klokken 12.00, Kinosal 1: Thomas Seltzer: Den amerikanske drømmen.
  • Klokken 13.00, Arneageren: Lunsjlesing: Pilgaard, Eikemo og Nilssen.

Søndag:

  • Klokken 13.00, Utstein kloster: Den burtkomne Faderen.
  • Klokken 13.00, Kjelleren: Tore Rem: Krigeren.
  • Klokken 14.00 og 17.00, Tou: Vi er dette auget - gjennom hus og heim.
  • Klokken 16.00, Kjelleren: Ole Kristian Ellingsen: Heimstaddikteren.
  • Klokken 18.00, Kjelleren: Nora Krug: Om tyranni.

Se fullt program på Kapittels nettsider.

---

Mer fra Dagsavisen