Kultur

Nuart + Google = sant

Savner du noen av kunstverkene som har forsvunnet fra byen eller er du nysgjerrig på hva som finnes i dag? Nå kan du oppleve 15 års gatekunsthistorie ved hjelp av et par tastetrykk.

Nylig inngikk Nuart et samarbeid med Google Arts & Culture, som er et Google-tilbud som gjør det mulig å utforske museer og kunst digitalt. Flere av verdens mest kjente museer som The Met, MoMA, Van Gogh-museet, Munch-museet i Oslo og nasjonalgalleriet i London er representert på nettsiden, og mange tilbyr digitale omvisninger i museet.

– Vi mister gatekunst hvert eneste år. Enten fordi maleriene blir malt over, fordi veggene blir revet eller fordi vi ikke har flere vegger å male på. Vi mister en del av den kulturelle arven, for mye av kunsten i byen har blitt en del av byen. På denne måten blir den bevart og tilgjengelig, sier Nuart-grunnlegger Martyn Reed til RA.

I Nuarts digitale kolleksjon vises over 200 kunstverk som enten har prydet eller fortsatt pryder vegger i Stavanger. Det er Reed selv som har vært kurator for de digitale utstillingene og har satt sammen tekst og bilder som forteller om Stavangers gatekunsthistorie gjennom de siste 15 årene. På denne måten blir byens kunst bevart og gjort tilgjengelig for langt flere, og i Nuarts Google-kolleksjon er det mulig å gå fram og tilbake i tid og rom for å oppdage alt som er og har vært av gatekunst.

Kontrakten med Google ble skrevet under allerede i 2018, men prosjektet var for økonomisk omfattende til at Nuart kunne drive det videre alene. Nå har de fått med seg Smartbyen Stavanger, Stavanger Sentrum AS, Region Stavanger og Rogaland fylkeskommune på laget. Prosjektet trenger fortsatt finansiering, men etter to år med jobbing er det nå endelig realisert.

En kunsteksplosjon

Reed håper den digitale utstillingen får flere bruksområder. I tillegg til at den blir brukt av lokale reiseselskap og som en håndbok for kunstinteresserte håper han også utstillingene kan bli brukt på sykehus, skoler og i arbeidet med eldre.

– Det er litt opp til folk hvordan de ønsker å bruke det, men jeg håper jo virkelig at vi kan få det inn på sykehus og i skoler. Det mener jeg er et åpenbart og viktig bruksområde. Vi arrangerer allerede street art-turer både for barnehagebarn og eldre, og dette ville blitt en ny måte for dem å få tilgang til kunsten på, sier han.

Nuart

Han tror ikke digital kunst og utstillinger vil erstatte de fysiske møtene med kunsten, men heller være en oppmuntring og et fint tillegg.

– Folk drar jo fortsatt til Paris for å se Mona Lisa, for det er noe helt annet å se det på ekte enn gjennom en skjerm. Pandemien har satt fart på det digitale kunstfeltet, og det har vært eksplosjon av digital kunst og kultur det siste året. Det negative er at det tar vekk den menneskelige kontakten, men det positive er at det er mer tilgjengelig, sier Reed.

– Jeg ville kanskje trodd at et Google-samarbeid ikke var helt riktig for Nuart?

– Det er vanligvis ikke noe vi ville gjort, men de krever ingenting av oss og vi får beholde rettighetene til det vi legger ut. I tillegg gir de oss tilgang til plattformer og teknologi vi vanligvis ikke ville hatt tilgang på uten å bruke en formue. Google Arts & Culture er den eneste av sitt slag med de egenskapene. Vi ønsker jo å få kunsten out there slik at folk kan legge merke til den, og da er dette en god måte å gjøre det på, sier Reed.

Ledende gatekunstby

Det er ikke bare Reed som er fornøyd med det nye samarbeidet. Dag Mossige (Ap), leder av utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog, sier han er «særdeles stolt» over hva Nuart har fått til.

– De fremste kulturinstitusjonene i verden er på Google Arts & Culture, så at Nuart også er representert der sier litt om stillingen de har. Dette er en helt ny måte å presentere kunst på, og en ny måte å gjøre den tilgjengelig for alle på, sier Mossige til RA.

Nuart

Han mener dette er aktuelt både for lokale som ønsker å oppdage og gjenoppdage gatekunsten, men også for å trekke turister til byen.

– Dette er et stort steg og en stor anerkjennelse for kunst- og kulturbyen Stavanger. Vi er en av de ledende gatekunstbyene både i Norge og verden, og jeg er veldig stolt av det de har fått til. Jeg er også stolt over at vi har støttet dem i så mange år, sier kulturpolitiker og Ap-gruppeleder Mossige.

– Vil det være aktuelt å gi Nuart ytterligere støtte for å opprettholde og vedlikeholde dette samarbeidet?

– Vi har hatt et svært godt samarbeid med Nuart i mange år, og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal fortsette. Tvert imot. Vi er svært stolte over at de setter Stavanger på kartet på denne måten og at de er med på å styrke kunst- og kulturbyen Stavanger, sier Mossige.

Mer fra Dagsavisen