Kultur

Tores vin: Herlig ny chianti fra Selvapiana

Vigneto Erchi er en ny og meget bra enkeltvinmarksvin fra Fattoria Selvapiana.

Fattoria Selvapiana ligger i Chianti Rùfina, den nordligste av kommunene i Chianti og har i en årrekke bydd på et av polets aller beste rødvinskjøp i form av den vanlige chiantien. I tillegg er riservavinen med navnet Bucherciale meget bra, skjønt denne er nå utsolgt. Nytt på polet er vinen som har fått navnet Vigneto Erchi. Dette er en vinmark som Selvapiana kjøpte i 1998 og replantet i 1999. 2016 var første årgang ut etter at vinstokkene har fått en alder på 27 år, og den er nå etterfulgt av 2017 – som nå er å få på polets bestillingsutvalg. Dette er en vin som trygt kan spares noen år, men som også er knallbra nå. Ikke så «søt» som Bucherciale av og til kan være, men stram og syrlig samtidig som fylden er på plass.

Verdt å få med seg er den vanlige Selvapianaen også som nå er inne på polet i 2019-årgangen. Er på de aller fleste polutsalg og er super til sommerlig grillmat. Blant ukens viner er også en reservavin fra Rioja-produsenten Cune og en nebbiolovin, i form av en Gattinara, fra produsenten Travaglini som begge har meget bra kvalitet.

12708001 Selvapiana Chianti Rufina Vigneto Erchi 2017 (Toscana, Italia) kr 449,90 (BU) (Terning seks og 92 poeng)

Middels kraftig rødbrunlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med sedertre krydder og urter. Har meget bra konsentrasjon og smaker syrlig kirsebærfrukt sammen med mineraler og noe eik før den avslutter med en god dose tanniner og meget god syre.

3316901 Selvapiana Chianti Rufina 2019 (Toscana, Italia) kr 194 (BA) (Terning seks og 87 poeng)

Lys rødbrunlilla farge og lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med lær, krydder og urter. Middels fylde og smaker av kirsebærmorellfrukt sammen med mineraler og noe fat. Avslutter med en god del tanniner og meget fin syre.

5705801 Cune Reserva 2016 (Rioja, Spania) kr 189,90 (BA) (Terning seks og 87 poeng)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med fat og lær. Har bra konsentrasjon og smaker forsiktig utviklet bærfrukt sammen med krydder og fat. Avslutter med noe tanniner og fin syre.

4766401 Travaglini Gattinara 2017 (Piemonte, Italia) kr 279,90 (BU) (Terning seks og 88 poeng)

Nokså lys rødbrun farge. Lukter av nokså utviklet frukt sammen med nøtt, tre og noe blomsteraktig. Har fin fylde og smaker av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med lakris og lyse blomster, før den avslutter med en god del tannin og meget bra syre.

Ukens anbefaling:

8015001 Leitz Rheingau Riesling Trocken 2020 (Tyskland) kr 145 (BA) (Terning seks og 85 poeng)

Med denne vinen byr Leitz på en meget bra billigriesling, perfekt for fine sommerdager. Lukter av sitrus sammen med eple og urter. Har lett og delikat smak der det går i sitrus og syrlig eple sammen med urter og mineraler før den avslutter med meget fin syre. Drikk til fisk og skalldyr, og dette er også en vin som er perfekt for et rekesmørbrød eller to.





Mer fra Dagsavisen