Kultur

Tores vin: Deilige naturviner

Maria Barrena byr på lette og delikate naturviner fra svigerfarens vinmarker.

Sammen med Dani Sanches Nogue og broren Fernando Barrena lager Maria Barrena økologisk sertifiserte viner i Navarra hos produsenten Azul y Garanza. Entre Vinyes er hennes eget prosjekt der hun sammen med sin mann Josep Tort Montserrat, lager høykvalitets-cava og hvitvin fra svigerfars vinmarker nær landsbyen l´Arboc i Penedes, rett utenfor Barcelona. Vinmarkene har gamle vinstokker, og kombinert med økologisk drift og lave avkastninger blir vinene, som har fått navnet Oniric Brisat, lette og delikate naturviner. Den med oransje etikett er laget av xarel-lo og parellada, mens den rosa er laget av xarel-lo rosado. Begge har fått to ukers skallkontakt og begge er meget bra kjøp med tanke på prisen.

Alsace-produsenten Zind-Humbrecht er en av verdens beste hvitvinsprodusenter, og lager blant fenomenale viner av rieslingdruen. Nå har Grand Cru-vinen Brand kommet i 2019-årgangen og dette er absolutt en vin som det er verdt å få med seg. Verdt å få med seg er også Rio Albo Valpolicella fra Ca’Rugate som er en lett og delikat sommerrødvin. Drikk til grillmat eller fisk og er best når den serveres kjølig.

12536101 Entre Vinyes Oniric Brisat 2020 (Penedes, Spania) kr 209,90 (BU) (88 poeng og terning seks)

Dyp gul forsiktig uklar farge. Lukter av mandarin og grapefrukt sammen med mineraler. Middels fylde og smaker av sitrus sammen med urter og forsiktig naturvinpreg før den avslutter med forsiktige tanniner og meget god syre.

12959001 Entre Vinyes Oniric Brisat 2020 (Penedes, Spania) kr 229,90 (BU) (88 poeng og terning seks)

Har forsiktig uklar lys oransje farge sammen med hint av rosa. Lukter av sitrus og fersken sammen med urter og blomst. Lett i smaken der det går sitrus, fersken, urter og salte mineraler. Avslutter med forsiktige tanniner og meget fin syre.

8278501 Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2019 (Alsace, Frankrike) kr 389,90 (BA) (92 poeng og terning seks)

Middels kraftig gulgrønn farge. Lukter av sitrus og eple sammen med tropisk frukt og nøtt. Har meget bra fylde og smaker av sitrus sammen med eple og en god dose mineraler før den avslutter med meget bra syre.

4672401 Ca’Rugate Rio Albo Valpolicella 2019 (Veneto, Italia) kr 169,90 (BA) (86 poeng og terning seks)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med urter, krydder og noe fat. Middels fylde og smaker av røde bær sammen med urter, krydder og forsiktig fatpreg. Avslutter med forsiktige tanniner og god syre.

Ukens anbefaling:

6966501 Vajra Monterustico Dogliani 2020 (Piemonte, Italia) kr 200 (BA) (88 poeng og terning seks)

Vajras Monterustico er en lekker vin laget av dolcetto og har nettopp kommet i den ferske 2020-årgangen. Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk kirsebærfrukt sammen med urter og krydder. Har bra fylde og smaker av mørk og syrlig bærfrukt sammen med urter. Avslutter med forsiktige tanniner og meget bra syre. Drikk til pizza, pasta, grill og alt mulig av sommermat.






Mer fra Dagsavisen