Kultur

Kommer til Stavanger: – Jeg går mange år tilbake ved å gjøre en konsert som denne

Mia Gundersen gikk nesten tre år uten å synge. Nå har hun endelig gjenoppdaget sangen, og denne uken står hun på scenen i Stavanger.

– Før Maskorama hadde jeg ikke sunget på lenge. Det satt litt fast hos meg. Det var mye som skjedde i livet, stemmen min forandret seg og derfor ble det helt stopp på syngingen. Det var en helt forferdelig følelse, for sangen er jo en del av mitt uttrykk. Men så kom Maskorama og da var jeg nesten ustoppelig, sier Mia Gundersen til RA.

Gjennom deltakelsen i musikkprogrammet fikk hun en slags ny giv, og hun ble fristet til å stå på scenen igjen. Men hvordan skulle hun gjøre det? Resultatet ble konserten «På date med Mia Gundersen» hvor hun hyller norsk musikk og framfører noen av de flotteste norske sangene hun vet om.

– Det er noe med nærheten når teksten er på norsk. Det er så mange flotte sanger, og det er noe med det å synge sanger som jeg og andre har et nært forhold til, sier hun.

Navnet på konserten, «På date med Mia Gundersen» spiller litt på den bisarre koronasituasjonen, forklarer hun.

– Dating er jo ikke aktuelt nå, men på denne måten får jeg på en måte mulighet til å date mange på en gang, sier hun og ler.

– For det føles nesten litt sånn med denne konserten. Det føles som om jeg inviterer folk inn, i og med at sangen er en så stor del av meg, legger hun til.

Hun forteller at hun ikke hadde sunget på flere år før deltakelsen i Maskorama i fjor, og at hun ikke kjente igjen sin egen stemme da hun begynte å synge.

– Men nå er det som om jeg har nullstilt alt. Stemmen er jo en muskel som må trenes opp, og nå har stemmen min fått en annen type valør som jeg har blitt veldig glad i. Så lenge alt fungerer som det skal er det en stor glede å få synge, sier Gundersen.

Utsatt og avlyst

Konserten blir en «one night only» i Stavanger konserthus, fredag14. mai. Egentlig skulle Gundersen gjestet hjembyen i april, men på grunn av regionale koronatiltak måtte konserten utsettes.

– Nå er det avgjort, nå blir det uansett. Jeg fikk gjennomført konserter i Bergen og Sogndal, men en del av konsertene jeg skulle hatt på Østlandet er blitt utsatt. Så det er litt av en berg-og-dal-bane, dette her, sier hun.

Selv om Gundersen har jobbet under hele koronapandemien sier hun likevel at det har vært litt vanskelig.

– Både jeg og musikerne jeg har med meg ønsker jo å bli litt varme i trøya. Du skal jo «inn i det» og jobbe mot et mål og forberede deg, og det har vært litt vanskelig når ting blir avlyst og utsatt, sier hun.

– Når det er sagt er jo dette noe jeg har skapt og som jeg vil ta med meg videre. Når ting roer seg og jeg har tid, så er dette noe jeg vil ta opp igjen. Jeg har det så kjekt på scenen og jeg gleder meg veldig! Og det som er med denne konserten er at publikum får en slags rå utgave av meg. Det føles veldig godt, legger hun til.

Personlig låt fra Jan Eggum

Under den kommende konserten vil publikum få høre Gundersen synge norske låter som betyr mye for henne. Hun røper at det blir flere låter fra Jan Eggum – blant annet en han skrev personlig til henne i 2008.

– Den låten er det veldig få som har hørt. Den handler om Stavanger slik Stavanger var da jeg vokste opp, og jeg gleder meg ekstra mye til å synge den for publikum hjemme, sier Gundersen til RA.

Hun synes det er noe helt spesielt med å opptre i hjembyen, og hun sier det er mange år siden sist hun sto på en scene her.

– Det er jo dette som er opprinnelsen min. Jeg går mange år tilbake ved å gjøre en konsert som denne. For meg er det en følelse av at jeg tar opp noe jeg en gang var veldig opptatt av. Det er en del av meg som jeg er glad jeg ikke er kvitt, sier hun.

Mer fra Dagsavisen