Kultur

De beste rødvinene til påskelammet

Her er et knippe rødviner som er perfekte til påskelammet.

Det blir forhåpentligvis påskelam i år også, selv om det må spises uten venner eller familie på hytta eller uten venner eller familie hjemme. Lam er nokså mildt kjøtt og det betyr at de aller kraftigste vinene blir for voldsomme. De beste rødvinene fra Rioja er imidlertid en bra match. Viña Tondonia Reserva har kommet i 2008-årgangen og er en strålende tradisjonell Rioja-vin som har fått lang lagring både på fat og flaske – og som har dette salte kjøttpreget som er så typisk for vinene til produsenten Lopez de Heredia.

Herlig Rioja

Muga Reserva skifter i disse dager fra 2016 til 2017-årgangen, men for de aller fleste polutsalg er det nok 2016 som fortsatt gjelder. En herlig Rioja-vin med masse frukt som balanseres av nokså diskret eik.

Også viner fra Chianti-distriktet vil duge til lammet og min favoritt er Fontodis Chianti Classico som nå foreligger i 2018-årgangen. Kvaliteten er oppsiktsvekkende bra og dette er virkelig mye vin for pengene. Til slutt tar vi også med Guigals Gigondas 2017. Laget av 70 prosent grenache der resten består av syrah og mourvèdre, er super til kraftige lammeretter og best servert på 15 til 16 grader.

3278801 Fontodi Chianti Classico 2018 (Toscana, Italia) kr 257,90 (BA) (Terning seks og 91 poeng)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke kirsebær sammen med tre, lakris og mineraler. Har bra fylde og smaker av syrlig, forsiktige tørket kirsebærfrukt sammen med urter og mineraler. Avslutter med en god del tanniner og meget fin syre.

3098901 Muga Reserva 2016 (Rioja, Spania) kr 289,90 (BA) (Terning seks og 90 poeng)

Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med krydder og nåletre. Bra fylde og smaker av mørke og syrlige bær krydder og fat. Avslutter med en del tanniner og meget god syre.

3461001 Viña Tondonia Reserva 2008 (Rioja, Spania) kr 369,90 (BA) (Terning seks og 92 poeng)

Middels kraftig rødbrun farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med tre, lær og tobakk. Har bra fylde og smaker av tørket frukt sammen med kjøtt, lær og fat. Avslutter med forsiktige tanniner og meget god syre.

3203301 Guigal Gigondas 2017 (Rhône, Frankrike) kr 295 (BA) (Terning seks og 89 poeng)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med urter, krydder, lær og fat. Har bra fylde og smaker av mørke bær sammen med krydder lær og forsiktig fatpreg. Avslutter med nokså forsiktige tanniner og god syre.

Ukens anbefaling:

4246701 Gini Soave Classico 2020 (Veneto, Italia) kr 159,40 (BA) (Terning seks og 85 poeng)

Herlig og lett soave, perfekt til påskekos i solveggen, dersom noen av oss skulle få oppleve den slags. Lys gulfarge og lukter av eple sammen med gule frukter sammen med urter og blomster. Lett og delikat og smaker av gult eple, pære sammen urter og mineraler før den avslutter med meget bra syre. Er å få på de aller fleste større polutsalg.





Mer fra Dagsavisen