Kultur

Pia Myrvold tar over ølhallene på Tou

Internasjonale Pia Myrvold tør ikke dra tilbake til Paris. Derfor kjører kunstneren på med en stor, omfattende utstilling på Tou scene.

Video, dans, avatarer, musikk, malerier. De fleste kunstformer tas i bruk når Pia Myrvold tar over alle de ni ølhallene på Tou scene. Gratisutstillingen, «The sumerians on holiday with Pia Myrvold», åpnet lørdag og går til fram til 12. april.

Så du fem Harley Davidson-motorsykler kjørende rundt i byen lørdag – med noen rare figurer sittende på passasjersetet? Det var kickstarten på åpningen av utstillingen.

Koronafast i Stavanger

Til vanlig bor Pia Myrvold i Paris. Til vanlig er hele verden er hennes arbeidsplass, men nå er hun koronafast i hjembyen Stavanger. Hun gjør det beste ut av det.

– Jeg er i eksil fra Paris. På grunn av pandemien har jeg ikke lyst til å reise hjem slik smittesituasjonen er nå. Derfor er jeg «Artist residency» på Tou, som betyr at jeg jobber som «husets kunstner» i seks uker. Alt skjedde veldig fort, sier Myrvold til RA.

Alt var avlyst i ølhallene på Tou likevel. Det passet bra at Myrvold får boltre seg.

Sumererne vil lære om menneskelige uttrykk og estetikk  og motorsykler.

Sumererne og Pia

Disse sumererne er futurister fra urtiden som nå besøker jorden. De har utpekt Pia Myrvold direkte til dette kunstner-oppdraget, og Pia skal lære sumererne om jordboerne.

– Sumererne er på en måte mine avatarer. De er skapt av meg, samtidig forteller de meg hva jeg skal gjøre. Vi bygger scener rundt dette, og blander inn musikk, live-dans og video, forklarer Pia Myrvold.

«Sumererne vil lære om menneskelige uttrykk og estetikk: mote, motorsykler, biler og maskiner, profesjonell aktivitet, kunst, kultur, musikk, teater, dans, arkitektur, konstruksjon, industri, hagearbeid, fiske, oppdrett og mye, mye mer», står det i programmet.

– Jeg kommer også til å henge opp malerier fra 80-tallet – ting jeg gjorde da jeg var helt ung, ettersom jubileet mitt i fjor ble noe oppstykket, legger hun til.

Myrvold har jobbet som internasjonal kunstnere gjennom 40 år. Hun har jobbet med billedkunst, malerier, grafikk, design, klær og flere motekolleksjoner.

Sumererne er futurister fra urtiden som nå besøker jorden.

– Dette prosjektet er veldig interessant for meg. Jeg er fri til å hoppe mellom alt fra klær, mote, bilder, video og musikk. Utstillingen er rik på informasjon, sier Myrvold.

Hun får også hjelp fra mange frivillige.

– Villigheten til å være med er helt enorm. Jeg merker at folk er lei av å ikke ha noe å gjøre, og at de vil være en del av noe aktivt og kreativt, sier kunstneren.

Sentrum-stunt og utendørs

På grunn av koronapandemien må besøkende gå puljevis på maks ti personer om gangen. Det er kun lov å gå én vei.

Selv om utstillingen åpnet lørdag, kan besøkende gjerne komme tilbake senere. Det er nye elementer hver uke.

– Det vil være noe nytt i utstillingen hver uke. Selv om utstillingen er åpen, vil det være et pågående prosjekt, røper Myrvold.

Sumererne har opprettet en egen Facebook-gruppe og har egen Instagram hvor folk kan følge prosjektet og se hvor og hvem de skal besøke.

Kommende lørdag skal to sumerer, Sun Worship og Spiritual Path, besøke Kirkegata i Stavanger sentrum.

– Søndag skal de se moderne arkitektur i Stavanger. Jeg tror vi tar dem med til Konserthuset og Vindmøllebakken i første omgang, sier Pia Myrvold.

– Fra 15. april fram til 28. juni flyttes prosjektet utendørs, for hele Nord-Jæren. Dette er i samarbeid med GlogAuAir, Berlin, hvor jeg er «virtuell Artist in Residence» i denne perioden.

Pia Myrvold tar i bruk flere kunstformer når hun tar over alle de ni ølhallene på Tou.

---

Åpningstider:

  • Lørdag 27. mars kl. 12:00 – 20:00
  • Søndag 28. mars kl. 12:00 – 20:00
  • Lørdag 03. april kl. 12:00 – 20:00
  • Søndag 04. april kl. 12:00 – 20:00
  • Påsken 07–12. april kl. 12:00 – 20:00

---




Mer fra Dagsavisen