Kultur

– Jeg er en sirkushest. Det har nok ligget i blodet fra jeg ble født

Rigmor Galtung har underholdt siden hun var tre år gammel, og sannsynligvis kommer hun til å fortsette med det i mange år til. I alle fall til hun har fått nedbetalt all gjelden sin.

I midten av mars gjester Rigmor Galtung Sandnes, Bryne og Randaberg med showet «Simply the best of Rigmor Galtung». Showet blir en blanding av hennes to foregående show, «Du gale jul» og «Syltynn, topptrent & dønn ærlig», som begge ble litt amputert på grunn av koronarestriksjoner.

– Jeg hadde flere forestillinger igjen av den forrige turneen, og juleshowet var det ikke så mange som fikk sett. Så derfor blir det en slags mimrekveld med det beste fra de to forestillingene, noen ting fra langt tilbake og noe nytt. Det er dette jeg liker best, og det er dette folk ikke har buet meg ut for ennå, sier hun og ler.

– Har du faktisk blitt buet ut før? 

– Ja. Jeg var i starten av tjueårene og skulle gjøre stand up på et seilas. Jeg gikk ikke på før klokken ett om natten, og da besto publikum av fulle gutter på 25 år som lå over bordene og spydde. De buet bare de så at jeg var jente. Så det er ikke den morsomste jobben jeg har gjort. Da gikk jeg på dass og grein etterpå. Men de hadde jo fire i promille, så jeg har jo skjønt at det egentlig ikke var min skyld, sier Galtung.

Hun begynte med stand up allerede i 1992, som én av veldig få kvinner på den tiden.

– Så du var kanskje en slags pioner? 

– Det kan man kanskje si. I alle fall som standupkomiker. Det var ikke mange jenter som drev med det på den tiden, og jeg var kanskje den første som levde av det. Så sånn sett vil jeg kanskje kalle meg en pioner, ja, sier hun.

LES OGSÅ: Skambankt strømmer releasekonsert: – Vi har lyst å gjøre litt stas på den nye plata

En sirkushest

Rigmor Galtung var aktiv på scenen fra midten av 20-årene til starten av 30-årene. Da hun var 32 år gikk hun på en smell, og hun brukte de neste 15 årene på å skrive bok, holde foredrag og utdanne seg til vernepleier. De siste to-tre årene har hun derimot kommet mer tilbake til scenen hun hører hjemme på.

– Nå er jeg tilbake, og det er jeg veldig glad for. Jeg er jo en sirkushest. Jeg har underholdt fra jeg var tre år gammel, og det har nok ligget i blodet fra jeg ble født. Det er her jeg føler meg hjemme, sier Galtung til RA.

– Og dette kan du jo holde på med til du dør?

– Ja, og det må jeg vel, skal jeg klare å betale ned lånet mitt, sier hun og ler.

LES OGSÅ: Joner vil inspirere til trening – med øl og røyk

Parkerer Gro

En av tingene Galtung er aller mest kjent for, er imitasjonen av Gro Harlem Brundtland.

– Jeg har prøvd å parkere Gro litt denne gangen, men jeg vet ikke om det vil falle i god jord. Det har blitt et slags folkekrav fra publikum å ha henne med, og hun har jo blitt en helt egen figur, sier Rigmor Galtung.

– Men jeg har også fått andre karakterer jeg har blitt veldig glad i. Blant annet er Lily Bendriss alltid med meg for å renske scenen for onde ånder. Jeg gjør også en del på Erna og hennes koronavettregler. Og nå blir også Linni Meister og Olaug Bollestad med. Jeg har fått en del damer etter hvert, og jeg synes det er veldig gøy når jeg finner nye som funker godt.

Mer fra Dagsavisen