Kultur

Feirer gjenåpning av musikklivet – må holde stengt likevel

Arve Tellefsen og kulturminister Abid Raja er blant deltakerne ved «gjenåpningskonsert» for musikklivet. Men konsertsteder som Folken i Stavanger og Parkteateret i Oslo er fortsatt i krise.

Bilde 1 av 2

Musikklivet er i krise etter koronanedstengningen 12. mars. Flere rapporter har fastslått at konsertarrangører, artister og utøvende musikere er blant dem som er hardest økonomisk rammet av smitteverntiltak.

Sist uke kom Musikkindustriens næringsråd med rapporten «Krise og kreativitet i musikkbransjen – koronapandemien 2020», utarbeidet av BI. Her går det bl.a. fram:

* 84 prosent av frilansere og selvstendig næringsdrivende har fått avlyst oppdrag

* Tap for 2020 utgjør til sammen over halvparten av årsinntekten for frilansere og selvstendig næringsdrivende i musikkbransjen.

* 22 prosent av selskapene omfattet av undersøkelsen frykter konkurs som følge av koronakrisen.

LES OGSÅ: Folken: 3500 liter øl destruert

– Kassen tom til jul

I Stavanger sitter daglig leder for konsertscenen Folken i knipe. I Klassekampen mandag skriver daglig leder Mariann Bjørnelv at det kan være «slutt til jul» for det tradisjonsrike konsertstedet.

Marianne Bjørnelv.

Mariann Bjørnelv, daglig leder Folken. Foto: Erik Furulund

– Vår posisjon er ganske lik Parkteatret. Selv om vi er eid av en privat studentstiftelse, og har universitetet i ryggen, som har backet Folken før når det har vært krise. Men over 85 prosent av inntektene våre skaffer vi selv. 13–14 prosent er støtte, forteller Mariann Bjørnelv.

I slutten av april måtte Folken sende 3.500 liter øl til destruering, fortalte hun til Dagsavisen/Rogalands Avis: «(...) øl vi skulle selge på utsolgte hus i mars og april. Vi taper nesten alt av den summen det utgjør økonomisk».

– Nå har vi ikke inntekter og ser ikke ut til å få det i høst heller. Det er dyrere for oss å ha et arrangement for 200 enn å holde stengt. Til jul er kassa tom, fastslår Mariann Bjørnelv.

Tirsdag skal kulturminister Abid Raja åpne Kulturrådets sommerkonferanse «Kultur å leve av», om situasjonen for kulturlivet i Norge etter koronapandemien. Her er Dan-Michael Danino en av de inviterte for å snakke om vanskelighetene for konsertarrangører i den private delen av kulturfeltet.

Ventet på tiltakspakker

Dagen før kulturlivet ble stengt 12. mars, var Dagsavisen på reportasje hos Parkteatret, som spent ventet på beskjed om tiltakspakker fra myndighetene. Tre måneder etter konstaterer Dan-Michael Danino at de ikke var verd å vente på.

– Tiltakspakkene treffer ikke. Myndighetene skjønner ikke mekanismene i det private kulturfeltet, sier Danino.

Parkteatret har over 250 konserter og arrangementer i året, med scene og bar kombinert, 50 ansatte på scene og bardrift, og ni ansatte i administrasjonen.

###

Konsert på Parkteatret i Oslo med Ella Maria Hætta og Ìsak, 2018. Foto: Mode Steinkjer

– I perioden fra 11. mars fram til i dag, skulle vi ha hatt 58 publikumsarrangementer på Parkteatret. Mange var utsolgt, en håndfull av dem var «Yngling»-konserter med fri aldersgrense. Alle er avlyst.

– Alle ansatte er permittert, unntatt tre personer som jobber med å avlyse arrangementer. De jobber en dag i uka, forteller Danino.

LES OGSÅ: Mener politikerne bør se til Bergen

– Det har vært veldig tøft disse månedene. Først og fremst fordi jeg ikke har kunnet gi noe svar til de flinke folkene som jobber hos oss, om når vi kan komme i gang igjen. Allerede har folk sagt opp, begynt å studere, og se seg om etter andre jobber. Det skjønner jeg godt, sier Danino.

Les også: 1980 konserter avlyst. 7.700 permittert. Slik ser det tause Musikk-Norge ut (+)

Fra å ha forbudt alle kulturarrangementer, har regjeringen først åpnet for arrangementer med publikum på opptil 50. Nå har regjeringen også åpnet for arrangementer med opptil 200 publikum, forutsatt en meters mellomrom mellom de som er til stede.

– Det hjelper ikke Parkteatret å øke til 200 i kapasitet, konstaterer Danino.

– For vår del vil det ha alt å si om enmeters-regelen må opprettholdes. Med den har vi bare plass til 70 personer i vårt konsertlokale som normalt sett tar 500, og det er ikke lønnsomt for noen parter.

– Smittevern er det viktigste. En-meters regelen blir trolig det siste som oppheves. Det gjør at premissene for vår drift er grunnleggende endret, og det er myndighetene som har beordret oss stengt. Mens vi sitter igjen med regningen og ansvaret.

LES OGSÅ: Dobbel dose heftig jazz fra Stavanger (+)

Mer fra Dagsavisen