Kultur

Sulten på teater? Her er 12 teatre som viser digitale forestillinger

Teatrene er fysisk stengt på grunn av korona, men nå begynner de for alvor å åpne den digitale døra. Her er 12 teaterscener som strømmer alt fra kritikerroste Ibsen-oppsetninger til humor med Are Kalvø.

Bilde 1 av 4

Riksteatret

Viser «Gjengangere» av Henrik Ibsen

Norges omreisende teater Riksteatret har måttet parkere alle sine turneer i tråd med at kulturhus og andre scener stenger ned. Som kompensasjon har de lagt ut sin kritikerroste og intense oppsetning av Henrik Ibsens «Gjengangere» fra 2017, en produksjon i samarbeid med Applaus Scene regissert av Bentein Baardson og med Gjertrud Jynge i hovedrollen som fru Alving. I Dagsavisens anmeldelse het det blant annet «I Baardsons regi er «Gjengangere» blitt et fortettet kammerspill. Det er kuttet merkbart i teksten, og fokuset er særlig rettet mot fru Alving (Gjertrud Jynge) og de følelsene hun gjennomlever når fortida rulles opp og dens konsekvenser brer om seg med tragediens hastighet, som vil si i løpet av noen timer.».

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Gjertrud Jynge og Lasse Lindtner i Gjengangere. Foto: Erik Berg

Gunnar Eikriksson spiller Osvald og snekker Engstrand og Regine spilles av henholdsvis Per Egil Aske og Madelena Sousa Helly-Hansen i stykket som vi her i avisen karakteriserte som «fortettet uhygge i møblert hjem», og som nå sendes ut på nytt i anledning koronastengte teatre.

For info, se riksteatret.no

Les også: Det er ingen selvfølge at vi har et fullverdig teatertilbud å gå til når koronakrisen er over

Hålogaland Teater

Viser «Zapffe» av Lennart Lindström og «Sørbøe & Figenschow – Tolker Arntzen»

Hålogaland Teater viser monologen «Zapffe», som opprinnelig hadde premiere på Festspillene i Nord-Norge i 2016. Lennart Lindström (som brakte Oluf til scenen) regisserer og i rollen som Peter Wessel Zapffe (1889–1990) – filosof og fjellklatrerentusiast – finner vi Kristian Fr. Figenschow. Et stykke om Zapffe som kombinerer humor med Zapffes dystopiske livssyn, også satt opp mot Tromsøs kulturhistorie der polfarersønnen, filosofen og forfatteren spilte en vesentlig rolle.

Nå før påske satser Hålogaland på enda mer lokal humor som også har vist seg å være slitesterk i befolkningen ellers. «Sørbøe & Figenschow – Tolker Arntzen» er en raljering med Arthur Arntzen og hans tekster, laget av Kristian Fredrik Figenschow jr. og Finn Arve Sørbøe, ifølge teatret, som mener det var en svært dårlig idé å la Olufs far gi de to teaterhumoristene fritt leide inn i Arntzens univers.

For info, se: halogalandteater.no

Les også: Filmanmeldelse «For Sama»: Et nært portrett av Aleppos sønderbombede hjerte

Det Norske Teatret

«Solaris korrigert» av Erling Rimbereid, «Abrahams barn» av Svein Tindberg, «Mi bragd» av Are Kalvø

Det Norske Teatret var blant de første teatrene som var ute med digitale tilbud i etterkant av koronastengningen, først med med sin digitale versjon av «Solaris korrigert» med Ane Dahl Torp og musiker Sjur Miljeteig. Basert på Erling Rimbereids apokalyptiske diktsyklus brakte de dermed en av de siste årenes mest nyskapende stykker ut til et bredt publikum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

###

Ane Dahl Torp. Foto: Erik Berg

Nå følger de i tillegg opp med digital premiere på Svein Tindbergs suksessforestilling «Abrahams barn» og Are Kalvø-monologen «Mi bragd». Førstnevnte er monologen der Svein Tindberg forsøker å finne fellesnevnerne mellom de tre religionene jødedom, kristendom og islam, og formidler dette på en måte som både er underholdende, alvorlig og til ettertanke. Den har vært en del av Det Norske Teatrets repertoar i en årrekke allerede, og blir nå lagt ut på en enda bredere plattform.

Are Kalvøs underfundige gapskratt som ble kåret til Årets sceneforestilling under Komiprisen i 2015, funderer over hva vi nordmenn egentlig fyller livene våre med, for eksempel bygge plattinger og eller pusse tenner. Kalvø har svaret på hvor mange år(!) man bruker av livet til nettopp tannpuss, for eksempel. Vises av Det Norske Teatret i samarbeid med NRK.no

For info, se detnorsketeatret.no

Les også: Heddapris til Tindberg

Les også: Anmeldelse «Solaris korrigert»: En fabelaktig visjon

Haugesund Teater

Viser en digitalt bearbeidet versjon av Jose Saramagos «En beretning om blindhet»

Haugesund Teater hadde stor suksess med oppsetningen av «En beretning om blindhet», basert på nobelprisvinner Jose Saramagos apokalyptiske verk, før koronaen stengte de fysiske forestillingene.

Teatret spør: «Hva hadde skjedd dersom det spredte seg en blindhetsepidemi over hele verden? Ville vi klart å bevare roen, eller ville samfunnet brutt ut i voldelig kaos?».

Regien er ved Morten Joachim, og den digitale versjonen er blitt til ved at de ulike medvirkende fra hver sin hjemmescene bidrar slik at de kan vise en sammensatt versjon på fire episoder. Den digitale «En beretning om blindhet» er allerede en liten suksess den også.

For info, se haugesundteater.no/aktuelt

Les også: Anmeldelse påskekrim: «Deadwater Fell»: Påskens grimmeste høydepunkt

Operaen

Viser Puccinis «Tosca» og Verdis «La Traviata»

I Bjørvika er Den Norske Opera & Ballett stengt i likhet med alle andre scenehus. Nå til påske legges i første omgang to helaftens oppsetninger ut digitalt, den ene intet mindre enn den omdiskuterte og kritikerhyllede «Tosca»-forestillingen i regi av Calixto Bieito fra 2016. Puccinis klassiker om politisk uro og maktspill, med etterretningstjenestens Scarpia i sentrum, er dramatisk nok for en hel kveld og vel så det.

Aureloa Florian har rollen som Violetta i det andre stykket Operaen nå tilgjengeliggjør digitalt, Verdis langt mer lystbetonte «La Traviata». Intriger og maktspill er det heller ikke mangel på her, i oppsetningen fra 2015 med Matteo Lippi og Yngve Søberg I andre store roller.

For info, se www.operaen.no

Les også: Sterk avskjed, uklar framtid

NRK Fjernsynsteatret

De hadde en gang i tida lisens til å sende, og nå ligger så godt som alt fritt tilgjengelig på NRK-spilleren. Ibsen, Strindberg, Miller, Shakespeare, Brecht, Tsjekhov, Slett ikke alle de filmede oppsetningene som NRK Fjernsynsteatret tro til med i beste monopolsendetid var for alle, ikke den gang, ikke i dag hvor mye av stoffet vil framstå som usigelig langsomt. Men her er det likevel noen utsøkte perler, og ikke minst sitter NRK på en historisk skattekiste som bringer til live skuespillere, dramatikere og regissører som står som bautaer i norsk teaterhistorie. Det var heller ikke bare teater, men også serier som Sigurd Evensmo-dramaet «Grenseland» og Per Bronkens Hamsun-serie «Benoni og Rosa». Alt med innhold som skulle være utdannende og dannende, helt i tråd med allmennkringkasterens mandat, men åpenbart laget under stor kunstnerisk «frihet».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tilbake til 70-tallet: Anne Marit Jacobsen slo igjennom som Hedvig i Fjernsynsteaterets oppsetning av ¿Vildanden¿. Her med Espen Schønberg som Gregers.

Anne Marit Jacobsen som Ibsens Hedvig i 1970. Foto: NRK

Skal man trekke fram et par titler, må det selvsagt bli den legendariske Anne Marit Jacobsen som Hedvig i Ibsens «Vildanden» (1970), i Arild Brinchmanns regi. Nevnes kan også Peter Watkins todelte gode film om «Edvard Munch» og Nationaltheatrets «Peer Gynt» med Toralv Maurstad og Wenche Foss i Edith Rogers regi, som ble filmet for Fjernsynsteatret.

For info, se nrk.no

Les også: Anmeldelse påskekrim: «Tilståelsen»: Gripende, omstendelig «true crime»

Det Vestnorske Teater

Bergensbaserte Det Vestnorske Teateret (som i år skiftet navn fra tidligere Hordaland tater) har åpnet sin digitale plattform #samankvarfoross, der musikere og skuespillere tilknyttet teatret som står bak blant annet de populære «Heim»-oppsetningene, lager innslag til forlystelse for alle. Alvorlige, skjemtefulle eller rett og slett bare tidsfordriv i en koronatid.

For info, se detvestnorsketeateret.no eller teatrets Facebook-side.

Dramaten

Viser «Utvandrarna» av Vilhelm Moberg og «Scener från et ekteskap» av Ingmar Bergman, m.m.

Under tjenesten «Dramaten Play» har den svenske nasjonalscenen samlet en rekke digitale forestillinger for den som virkelig har lyst til å «binge» førsteklasses teater. Rosinen i teaterstøvet er 2014-oppsetningen av Vilhelm Mobergs «Utvandrarna» med Stina Ekblad og Rolf Lassgård i rollene som Kristina og Karl-Oskar, som begge fikk publikum og kritikere til å gå av skaftet etterpremieren. Dramaten viser også at de virkelig kan kunsten å dokumentere sine oppsetninger for ettertiden, og på listen over stykker som nå tilgjengeliggjøres digitalt er «Scener från et ekteskap», Bergmans klassiker som ble en braksuksess i nåværende Den nationale Scene-sjef Stefan Larssons regi i 2009.

Av andre ting man kan frydes over er David Dencik i Dostojevskijs «Idioten» og ikke minst nylig avdøde Max von Sydow i Lars Noréns «Och ge oss skuggorna» fra 1991, der han spiller dramatikeren Eugene O’Neill.

For info, se dramaten.se

Les også: Max von Sydow 1929 – 2020: Den største av alle kjemper

Schaubühne

Viser nye forestillinger daglig.

Teater på tysk er kanskje for de ivrigste, men den legendariske scenen Schaubühne i Berlin er fortsatt et fyrtårn innen europeisk samtidsteater, og et hus med lange tradisjoner. Schaubühne er også stengt under koronakrisen, men legger ut daglige forstillinger, opplesninger og samtaler via sin digitale portal, mange av dem med engelske undertekster. For repertoar, program og tidspunkter, se schaubuehne.de

Les også: Har spilt hver søndag i 22 år: – Vi kommer til å fortsette så lenge vi er på beina

National Theatre, London

Viser «One Man, Two Guvnors» av Richard Bean

Det engelske svaret på Nationaltheatret har funnet fram til et knippe kjente og bredt anlagte klassikere i roteskuffen som de sender fortløpende. I skrivende stund og fram til 9. april er det den elleville komedie «One Man, Two Govnors» som står på programmet, Richard Beans oppdatering som vi for et par år siden så en versjon av på Oslo Nye Teater som «En tjener for to herrer». Denne forestillingen skal avløses av blant annet «Jane Eyre» og «Treasure Island». Alle stykkene ligger tilgjengelig i en hel uke, åpent på teatrets youtube-kanal.

For info, se nationaltheatre.org.uk/

Les også: Brakkesyke 2020: Kan vi alltid ha sånne konserter?

Carte Blanche m.fl.

«Brakkedans»

Kompaniet Carte Blanche er primus motor for facebookgruppen Brakkedans som koordinerer visninger av dansevideoer, live performance og hvor det også er opprettet yogaklasser med kompaniets sentrale dansere under koronakrisen. Ved første øyekast kan det se ut som det er mest av det siste, men leter man i programmet er det gull i alt glimmeret og Dansens Hus er blant institisjonene som støttet prosjektet.

Se facebook.com/Brakkedans

Les også: Hun jobbet med verdens største popstjerner. Nå vil Emma (25) endre dansen

Det Andre Teatret

Viser diverse «sprell».

Det Andre Teatret er stengt, men hva er bedre egnet for digitale stunts enn virksomheten til Norges mest rendyrkede scene for improvisasjonsteater. De legger nesten daglig ut improvisasjonsstykker og «sprell» på sine kanaler, både hjemmesiden og i sosiale medier. I tillegg til strømming av liveforestillinger for barn og voksne, blant annet «Lekekamerat! Improshow for kids LIVE».

For info, se detandreteatret.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: