Kultur

Et strålende dukkehjem til vår egen tid

ANMELDELSE: «Et dukkehjem» ble en festforestilling med et sprudlende ensemble og med Helga Guren som Nora i en strålende rolle.

Her har Rogaland Teater med regissør Audny Chris Holsen servert publikum et rykende ferskt dukkehjem, hvor hun i stedet for å fordype seg i ekteskapsproblematikk for mer enn hundre år siden, har prioritert det vi fortsatt sliter med. Feminismen har forandret seg siden Ibsens tid. Kvinner har ikke bare fått stemmerett, men er også aktiv med i det politiske liv. Men løgner og skjulte sannheter har fortsatt gode vekstvilkår. Her handler det om å snakke sammen, eller rettere sagt ikke snakke sammen, om de vesentlige ting.

I dette stykket trives Helmer med sin vakre kone som tilsynelatende blomstrer i familiens dukkehjem, i alle fall så lenge hun er i godt humør og ikke legger byrder på hans anseelse.

Lerkefugl som flyr

Problemet er bare at Nora har bare vært glad i sin dukketilværelse. Når løgner og konflikter dukker opp til overflaten, vet hun ikke hvem hun egentlig er. Hun innser at hun i åtte år har levd i et forhold hvor de aldri har brukt tid på å finne seg selv. Hun har vært Torvaldss glade lerkefugl, en fugl i et ekteskapelig bur. Et bur som også har beskyttet henne mot avsløringer om skjulte løgner om hvem hun egentlig er. Nora kan tilgi Torvalds angrep mot henne når løgnene avsløres, men hun kan ikke tilgi seg selv, at hun ikke har brukt tid på å finne ut hvem hun egentlig er. Hun innser at det er tid for selvransakelse, for å finne veien til selverkjennelse. Veien er å gå alene.

Stråler

Helga Guren stråler i sin rolle både som glad lerkefugl og i kontrast til tid for selvransakelse. Med seg har hun også Anders Dale som Helmer som gjør en urovekkende god rolle i selvforherligelse. Øystein Martinsen serverer kontrasten som en skremmende Krogstad som sitter med trusselen om avsløring. En velspilt god venninne fra fortiden med Marianne Holter og den døende venn doktor Rank som er den Nora kan snakke med i Even Stormoens trygge skikkelse. I tillegg til rollene som stråler er både scenografien og musikken som skreddersydd til forestillingen.

Dette er en forestilling som kan anbefales på det varmeste. «Et dukkehjem» fikk også stående applaus og trampeklapp fra et begeistret publikum, hvor kjærester og ektefeller kanskje også fikk med seg noe å snakke om på veien hjem. Og har de ikke gjort det før, så fikk de i alle fall et hint om det nå.

Nyeste fra Dagsavisen.no: