Nyheter

Kropp og psyke

Kroppens rolle for psykisk helse er tema for årets utgave av Schizofrenidagene.

Schizofrenidagene starter i dag og arrangeres for 28. gang.

Daglig leder i Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning og organisatorisk leder for årets arrangement, Elin Skogen, ser fram til uken som kommer.

– Mitt ønske er at også folk flest benytter seg av de tilbudene som er i løpet av uken, at de opplever at Schizofrenidagene er blitt en del av Stavangers mange viktige konferanser, og oppleves som en kulturfestival med psykisk helse som den store overskriften, ikke kun en fagkonferanse sier hun til RA.

1100 påmeldte

Med 1100 forhåndspåmeldte deltakere og en forventning om rundt 5000 besøkende i løpet av uken, har det som startet som en tredagers fagkonferanse innen psykisk helsevern i 1989 vokst seg til å bli en uke med arrangementer der også helsesøster, lærere, elever, og ikke minst publikum er en viktig del av målgruppen.

– Konferansen tar opp viktige, og til dels vanskelige tema som har med menneskesinnet og vår psyke å gjøre. Dette var den første konferansen som omhandlet disse temaene i Norge. Jeg tror nøkkelen til at den har blitt så etablert, er fordi den har vært gjennomført år etter år, og alltid den første uken i november. Det gjør konferansen forutsigbar, sier Skogen.

Kroppens rolle

Årets overordnede tema er «Bodies and experience».

– Kropp og sinn utgjør menneskets helhet. Man kan ikke fokusere på det ene og utelukke det andre. Kroppen er selvets arena for lyst og smerte, for våre historier og opplevelse. Dette henger sammen. Det er derfor viktig at behandlere ser hele mennesket, hele bildet, i sine forsøk på å hjelpe, lindre og forhåpentlig gjøer folk friske. Kroppen har stor betydning for vår identitet og selvforståelse. Det er derfor av stor betydning at det er oss selv som får definere oss, vår kropp, ikke motefokuserte idealiserte kroppsbilder eller press fra samfunnet for øvrig, sier Skogen om bakgrunnen for årets tema.

Respons

Hun forteller videre at responsen har vært stor.
– Kanskje synes fagfolk i psykisk helsevern det er forløsende at vi nå fokuserer på kropp/sinn. Vi er et godt team som gjennom året har jobbet oss fram mot konferansen, men aldri før har det vært så mange tilbud med alt fra kultur, publikumsforedrag, teaterforestilling til fagseminar, spesialseminar for pedagoger i barnehager og skoler, sier Skogen som selv har vært involvert i konferansen siden 2000.

Debatter på KåKå

Konferansen utvikler seg stadig, og i år blir det blant annet debatter på KåKå for første gang.

– Å samarbeide med KåKå synes vi er stas og ikke minst viktig. Her når vi ut til andre målgrupper. Det er med å folkeliggjøre budskapet vårt og setter modige og kanskje underkommuniserte tema på agendaen, sier Skogen.

Hun mener Schizofrenidagene er i kontinuerlig utvikling og dermed forblir en aktuell og viktig arena.

– Jeg tør påstå at konferansen utvikler seg hele tiden. Konferanser som dette er viktig fordi fagfolk nasjonalt og internasjonalt møtes for å bli oppdatert på ny kunnskap og forskning – matnyttig kunnskap som kan komme folket til gode når livet butter imot. Ser man på dette i et antistigma perspektiv er dette også særdeles nyttig da store arrangement får oppmerksomhet og blir satt på dagsorden, sier Skogen til RA.

Mer fra Dagsavisen