Kronikk: - Ta hodet opp av sanden, Høyre

Bystyrerepresentant for Sandnes Arbeiderparti mener Høyres tanker om deltidsstillinger er «paradoksalt».

Av: Cecilia Lindbåge Karlsen, Sandnes Arbeiderparti

Jeg registrerer at Thor Magne Seland fra Høyre kritiserer Arbeiderpartiets grunnkjerne om heltidskultur. Seland, jeg er ung, kvinne, uten rike foreldre og vil jobbe. Hvorfor vil du ikke gi meg den sjansen til å bidra til samfunnet?

«Vi er ikke uenige med målet om at flere må jobbe og at flere må jobbe lengre.» uttaler Seland til RA. Neivel, men på hvilken måte skal vi få flere til å arbeide om vi ikke som arbeidsgiver (Sandnes kommune) kan tilby hele stillinger til flest mulig? Hele resonnementet til Seland og Høyre er i aller høyeste grad paradoksalt. Hva er Høyres løsning? De vil videre vente på rådmannen. I dette tilfellet tenker jeg at vi ikke har tid til å vente. Trykket er høyere enn i en ventil for å få jobb. Desto større er trykket for å få heltidsarbeid. 

LES OGSÅ: Seland langer ut mot Ap om flere over i heltidsstillinger

1) Kvinner lider under Høyres politikk. Dette gjelder spesielt kvinner som jobber i kvinnedominerte yrker. Ønsker du ikke at jeg som kvinne skal ha samme rett til fulltidsarbeid som menn? Jeg er 23 år og kvinne. Jobber i en omsorgsbolig og skal videre arbeide som psykolog i helsevesenet. Både min stilling som assistent og som fremtidig psykolog er utsatt for midlertidige- og deltidsstillinger. Jeg ønsker å få 100% stilling slik at jeg kan få banklån og være selvstendig, slik som mange kvinner før meg ikke har hatt mulighet til fordi tidligere politikere ikke ser verdien av kvinner i arbeidsmarkedet. Er dette virkelig en situasjon vi befinner oss i 2019? 

2) Fremtiden krever mer. Vi vet at samfunnet beveger seg i en retning hvor vi må arbeide lengre, og samfunnet krever både flere hender og hoder. Jeg synes det er skandaløst og hensynsløst å stappe hode ned i sanden på denne måten som Seland og Høyre gjør ved å reagere tiltaksløst på behovet for flere i arbeid. Hvem skal pleie deg på de fine sykehjemmene i Sandnes når du er i behov for det? 

3) Trygge og kvalitetssikrede tjenester. Når man først er i behov av eksempelvis helsetjenester, ønsker man ikke å møte det samme, trygge ansiktet fast og ofte, heller en et nytt og sjeldent ansikt over kort tid? Jeg ser selv i mitt arbeid viktigheten av trygge og faste ansatte, dette handler også om å kvalitetssikre tjenestene våre. Mener Høyre at Olga på 86 år skal ha nye ukjente og midlertidige ansikt hver dag til å dusje henne? 

4) Fagfolk på heltid. Vi ønsker å kvalitetssikre både tjenestene vi tilbyr, men også jobbene vi skal gi ut som kommune. Vi vil ha flest mulig i arbeid, men dette byr også utfordringer med å få alle til å være fagfolk. Det er vanskelig å rekruttere fagfolk, spesielt når det bare er deltidsarbeid som lyses ut. Vi må som arbeidsgiver stille opp med jobb til nyutdannede studenter som klør i fingrene etter å bidra til samfunnet etter mange år med hendene løpende over tastaturet på skolen eller i læretid. 

5) Kontantstøtte og mammaperm som valgfrihet? Valgfrihet som Seland nevner som viktigste argument, viser til forvirring. Jeg velger muligheten og likheten som heltidsstilling gir meg. Dette er valgfrihet. Den muligheten fulltidsarbeid gir, burde alle få, slik at de kan benytte seg av det samfunnet vi har bygget opp. Vi har barnehager og i Sandnes Arbeider­parti arbeider vi for løpende opptak for å kunne bidra til at kvinner ikke havner i en posisjon hvor de ikke kan arbeide. Regjeringen har dessverre motarbeidet dette med økt kontantstøtte og innsnevring av pappaperm. Hvilken retning ønsker vi at samfunnet skal ta?

6) Meningsfull på deltid. Jeg ønsker å være i arbeid. I et folkehelseperspektiv vet vi at dette er en forutsetning for å forebygge mot psykiske lidelser. Først og fremst er det sosialt og nettverksbyggende. Arbeid får mennesket til å føle seg meningsfullt, fordi de får muligheten til å bidra til samfunnet. Er jeg ikke god nok til å arbeide fulltid, slik at jeg bare skal føle meg meningsfull på deltid? Eller er jeg bare midlertidig god nok?

Jeg vil også ha valgfrihet, Seland. Jeg vil ha valget om å arbeide fullt. Jeg vil ha banklån. Jeg vil kunne være singel, men begrenses av at midlertidige deltidsstillinger skal bestemme hvor selvstendig jeg kan leve. Hvorfor kan du ikke støtte opp om det ved å legge til rette for det? Det vil jeg og Arbeider­partiet.