Nyheter

KRONIKK: Storhaug, en enda bedre bydel

Nå er det planer om en ny brannstasjon. Hvordan ønsker vi at vår nye bydel skal se ut, og hvordan kan vi lykkes med det?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

av: Helge Dagfinn Andersen, varamedlem, Stavanger bystyre (SV)

Bydelen Storhaug vokser, men ønsker vi å møte hverandre, bli kjent med naboen og nærmiljøet? Nye store boligblokker har blitt bygd, byens største sykehjem er under bygging. Emmaus barnehage bygges ut med flere nye avdelinger, bydelens idrettslag Brodd skal få nytt klubbhus og Midjord Idrettsarena skal få nytt kunstgress. Det høres bra ut.

Men hvor skal bydelens nye barneskole ligge? Dersom de nye boligblokkene skal fylles med barnefamilier må skolen som lenge har vært under planlegging finne sin plass. Nå må tiden være inne for å sikre seg tomt slik at byggearbeidet kan komme i gang. Det burde ikke blitt bygget ut så mange boliger før planene om skole og barnehage var vedtatt og bestemt bygget. Det andre som må ligge klart er transportplanene; hvordan kommer busstilbudet til å bli slik at bilen ikke blir eneste løsning når en skal handle og få barna til skole og barnehage.

Barna må prioriteres dersom vi skal vi få en god bydel å bo i. Storhaug har vært den bydelen som kjører flest barn med bil til andre bydeler der de har fått barnehageplass. Det er et kommunalt mål at barna skal kunne vokse opp med en barnehage i nærmiljøet som grenser til den skolen de siden skal gå på. Dersom vi får dette til vil biltransport ikke være så nødvendig, barn og foreldre kan gå eller sykle til barnehagen/skolen. Foreldrene kan dra på jobb uten å bruke bilen.

Storhaug har en veldig stor belastning når det gjelder bil og lastebiltrafikk, over 20.000 biler passerer gjennom bydelens trafikkåre, Haugesundsgata, i døgnet. De to tunnelene som fører ut fra bydelen er til tider fulle med biler og lastebiler. Sjåførene har igjen startet på å ta veien gjennom boligområdene, dette er en farlig utvikling.

Skal bydelen tilføres en brannstasjon inne i Lervigbukta? Nei, området bør ikke bindes opp med mer biltrafikk og støy. Kommunen må finne en annen løsning. Dette området er planlagt til møteplass og lekeplass med bord og benker for alle i nærområdet.

Nå får Storhaug byens største sykehjem. Lervig sykehjem bygges med syv etasjer, med plassering og front ut mot Lervigbukta. Sykehjemmet skal romme mange eldre, det skal etableres flere servicetilbud som kafé, frisør, fysioterapeut m.m. Det er fint om sykehjemmet finner sin plass i bydelen med skole og barnehager i nærheten.

Byens store læringssenter for flyktninger og innvandrere, Johannes Læringssenter (JLS) med førskolebarn, barneskole og ungdomsskole, voksenopplæring og spesialopplæring har sin plass i området og er nærmeste nabo til sykehjemmet. Læringssenteret vil være en ressurs og berikelse for sykehjemmet og den nye barneskolen. Her vil det være mange muligheter for samarbeid.

Storhaug bydel har en godt fungerende frivillighetssentral, den holder til i Midjord bydelshus og har lenge vært på utkikk etter bedre lokaliteter. Planlegging av et nytt sted for sentralen kan være i tilknytning til det nye sykehjemmet. Frivillighetsarbeidet er viktig, det bringer folk nærmere hverandre og skaper trygghet. Det er viktig med friområder som bydelen så sterkt trenger, det gir vårt nye sykehjem og alle dets beboere utsyn og muligheter til å komme seg litt ut, da trengs de frivillige.

En frivillighetssentral binder folk sammen og er spesielt viktig nå i en tid med mye arbeidsledighet. Tasta sykehjem har kommet et godt stykke på veien her og er et eksempel for andre sykehjem, de har kjøpt inn elektriske sykler med vogner til de eldre slik at de eldre med hjelp fra frivillige kan komme seg rundt. Storhaug bydel blir den bydelen som huser flest eldre etter at Lervig sykehjem står klar for innflytting.

Spørsmålene er mange, men mulighetene for et best mulig miljø er mulig dersom vi planlegger godt. Det er spennende å se hvordan Stavanger øst har forandret seg de siste 10–15 årene fra å være en bydel med mange småhus til å bli en bydel med mange blokker og høyhus. Siste året har det blitt bygget nærmere 1000 boliger i Stavanger, det er bra, det er mange muligheter for folk å finne en bolig dersom det ikke blir for dyrt.

Hva er det folk ser etter når de ser etter en ny bolig? Jo, de fleste vil ha en bolig med flere rom, gjerne god utsikt og plass til barna i nærmiljøet. Boligen skal ikke være for langt fra butikk og fritidstilbud. Alle ønsker et godt kollektivtilbud ikke langt unna boligen, med hyppige avganger. Det skal være lett å bruke sykkel for å komme seg på jobb og ut på tur.

Hvordan skal vi klare å få dette til? Dersom vi tenker sammen; politikere, utbyggere og beboere, klarer vi å samarbeide for et best mulig boområde der våre primære behov kommer først, altså nærhet, trygghet og stabile boforhold og et godt nærmiljø. SV er klare for utviklingen – og vi skal sørge for fortsatt god utvikling på Storhaug!

Mer fra: Nyheter