Debatt

Kronikk: Stavanger kommune tar grep

Spioner, utpressing, vold, propaganda og overvåkning: Det høres ut som ingrediensene til en James Bond film. Er derimot realiteten og hverdagen for flere eritreere i Norge.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Tone Therese Paulsen (Stavanger KrF) og Dag Mossige (Stavanger Ap)

Eritreere i eksil i Norge tegner et dystert bilde: De mottar trusler, blir banket opp, lever i frykt, ensomhet og isolasjon. Uidentifiserbare personer «turnerer» asylmottak og truer beboere til lojalitet til diktaturet i Eritrea, registrerer dem og overvåker dem. Skjulte numre ringer stadig og truer til taushet. «Ytringsfrihet eksisterer ikke for eritreere i Norge: Det er ikke en rett vi kan utøve», blir vi fortalt av det eritreiske eksil-miljøet.

Det er en utbredt enighet blant eritreere i Norge at de overvåkes av tilhengere av det eritreiske regimet og dets statsparti PFDJ. Representanter fra diktaturet har vært på besøk i Rogaland. Rogalands Avis har ved flere anledninger skrevet om konflikten mellom eritreere som har flyktet fra regimet og tilhengere av diktaturet. I fjor ble kommunalråd Dag Mossige (Ap) nær kjørt ned da han deltok som observatør ved en demonstrasjon mot en konsert i Hillevåg, arrangert av Eritreisk Forening i Rogaland, med det eritreiske bandet Biddho som er tilknyttet regimets ungdomsparti YPFDJ. Tone Therese Paulsen (KrF), som har skrevet om overvåkning av eritreere i Norge, har selv fått tilsnakk og mottatt skjulte oppringninger av uidentifiserbare diktator-tilhengere.

Norske myndigheter har lenge visst om problemstillingen. Offentlige notat og dokument hos UD, UDI, og PST bekrefter dette. Eritrea har ikke ambassade i Norge, men utenriksminister Børge Brende kalte nylig den eritreiske ambassadøren i Sverige inn på teppet i forbindelse med dens pengeinnkreving blant flyktninger i Norge. Brende «avskiltet» deretter det Eritreiske Informasjonsforbund som opptrådte som konsulat i Norge. Svensk TV har også avslørt at ambassaden i Sverige driver med utpressing.

YPFDJ har flere ganger arrangert konserter i Stavanger, sist i desember 2015 i et privat lokale. Norsk- Eritreisk Venneforening har i flere år kjempet mot at YPFDJ skal få leie lokaler til sine arrangement. Problemet er at det ikke foreligger noen form for offentlig instruks eller advarsel mot PFDJ.

Det betyr derimot ikke at kommunene står maktesløse: I 2013 sa ordfører Ole Ueland i Sola at hans kommune ikke ville leie ut til PDFJ eller YPDFJ eller organisasjoner som støtter dem. Ordfører Christine Sagen Helgø uttalte i 2013 at hun ville ha en politisk sak til behandling om kjøreregler for utleie av kommunale lokaler. Tre år senere, etter at Mossige tok opp saken etter konserten i Hillevåg, vedtok et enstemmig kommunalutvalg i høst nye retningslinjer for utleie av bygg. Kommunen kan nå avslå søknad om leie eller avslutte leieforhold dersom leietaker(ne) vurderes å være knyttet til straffbar virksomhet. Det presiseres også at «kommunen kan nekte utleie til arrangementer som representerer en fare for sikkerheten i lokalsamfunnet». Selv om kommunen ikke kan instruere private utleiere, er det ingen tvil om at Stavanger sender et viktig signal om at vi ikke tillater at innbyggere blir trakassert, truet, og lever i frykt i vår by. Her håper vi resten av kommune-Norge følger etter.

Nasjonalt bør overvåking av eritreere i eksil på dagsorden. Ved ikke å ta grep i problematikken bryter Norge trolig Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, FNs Konvensjon om sivile og politiske rettigheter, og Konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. Det dreier seg også om vår nasjonale suverenitet. Det er bra at Børge Brende endelig avskiltet Eritreas «konsulat» i Norge. Det er imidlertid enda en lang vei å gå før alle eritreere kan leve uten frykt i landet de trodde de var trygge i. Men Stavanger står i hvert fall ikke på turnelisten til diktator-bandet Biddho i år.

Mer fra: Debatt