Debatt

Kronikk: Ikke knus sparegrisen

Fortsatt bør vi lytte til Trygve Bratteli. Også når det gjelder bruken av oljepengene. Vi har ikke lov til å knuse sparegrisen, skriver Gunnar Berge.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Gunnar Berge

Da vi på midten av 1970-tallet drøftet hvordan oljeinntektene kunne brukes til å utvikle et bedre samfunn, fant Per Schreiner som sjef for planleggingsavdelingen i Finansdepartementet det betimelig å minne om at det var olje vi hadde funnet i Nordsjøen, ikke sykepleiere. Men der tok han faktisk feil. Oljeinntektene har gjort det mulig å bygge ut helse- og omsorgssektoren i en grad vi ikke trodde var mulig. Fra den gang til i dag er antallet som jobber innen disse yrkene mer enn femdoblet – til cirka 570.000. Av disse er mange sykepleiere. Pengene blir dessuten for en stor del kanalisert gjennom kommunene. Behovet for denne økte innsatsen oppsto ikke plutselig da vi fant olje, men da fikk vi penger til å gjøre noe med det.

Det er ikke bare helse og omsorg som har fått et formidabelt løft. Det gjelder nesten alle områder av betydning for vår velferd, inkludert privatøkonomien.

Følgelig er det et mysterium for meg at enkelte gjør det til en livsoppgave å sette norsk oljevirksomhet i et dårlig lys. NRKs program «Brennpunkt» sist tirsdag er ett av mange eksempler på det.

Nå var det bildet av Norge som best i klassen i å produsere miljøvennlig som skulle tilsulkes. Som dokumentasjon ble det trukket fram enkeltfelt i Saudi-Arabia med lavere utslipp enn gjennomsnittet for norsk sokkel. Det som ikke ble nevnt er at vi i Norge også har enkeltfelt med langt lavere utslipp enn disse.

Men det er det samlede utslipp av klimagasser som er avgjørende, ikke enkeltfelt. Her er vi best.

Det ville være mer enn merkverdig om det var denne produksjonen som skulle stenges ned først av hensyn til klimaet.

I den grad norsk gass erstatter kull oppnås en betydelig klimagevinst. Da atomkraftverkene i Tyskland ble stengt ned, ble det erstattet med kull. Resultatet ble økte utslipp.

Forleden markerte Statoil at Statfjord-feltet siden oppstarten hadde produsert 5 milliarder fat olje og tilført Statens pensjonsfond utland 1500 milliarder kroner. Det tilsvarer cirka 300.000 per innbygger. Når pengene går inn på fondet blir de folkets eiendom. Ut fra rimelige forutsetninger om avkastning vil dette kunne gi et tilskudd til finansiering av vår felles velferd på opp mot 10.000 kroner per innbygger per år.

Men Statens pensjonsfond utland er mer enn det Statfjord har bidratt med. Den samlede markedsverdi er i dag på om lag 7400 milliarder.

Statsbudsjettet som ble lagt fram sist torsdag legger opp til å bruke 225,6 milliarder oljekroner neste år, opp 10 prosent fra i år. Det er et formidabelt beløp og det kan diskuteres om det egentlig er for høyt. Fordeler vi dette på landets vel 5,2 millioner innbyggere blir det 42.000 på hver.

Tar vi utgangspunkt i en familie på fire blir det 168.000 kroner. For det får vi mye velferd og uten at vi betaler for det i form av skatter og avgifter. Så lenge vi bruker mindre enn avkastningen vi oppnår av det som står på fondet er dette i realiteten en evigvarende finansieringskilde. Intet land i verden har noe tilsvarende.

Problemet er likevel at det neste år legges opp til å bruke mer enn summen av avkastningen på fondet og kontantstrømmen fra olje- og gassproduksjonen inn til staten. Det er urovekkende i forhold til det som var intensjonen.  
Da vi i 1990 vedtok å etablere det vi i dag kaller Statens pensjonsfond utland, sørget vi i virkeligheten for at «oljå» vil kunne vare i det uendelige. Og heldigvis har vi valgt å bruke disse pengene til finansiering av fellesoppgavene. Vi har stått imot hva Fremskrittspartiets grunnlegger Anders Lange gikk inn for da han kom på Stortinget i 1973, der han uttrykte det slik: «La Nordsjøens skatter betale folkets skatter».

Heldigvis lyttet vi mer til Trygve Bratteli. Hans regjering sa nemlig følgende i 1974 om hvordan vi burde innrette oss: «Petroleumsfunnene i Nordsjøen gjør at vi som nasjon blir rikere. Regjeringen mener at en i første rekke må benytte de nye mulighetene til å utvikle et kvalitativt bedre samfunn. En bør unngå at resultatet bare blir en rask og ukontrollert vekst i bruken av materielle ressurser uten at samfunnet ellers blir vesentlig endret. Bruken må være ledd i en planmessig omforming av det norske samfunn.»

I stor grad har vi lyktes med det. Fortsatt bør vi lytte til Bratteli. Også når det gjelder bruken av oljepengene. Vi har ikke lov til å knuse sparegrisen.

Mer fra: Debatt