Nyheter

Kritisk til kritikk

Kulturøya svarer bekymrede Sølyst-naboer.

Tirsdag rapporterte RA om frustrerte naboer av kulturøya på Sølyst på Hundvåg, som mente prosjektet har forfalt og er grunnen til mer forsøpling i området.

Ukomfortable og falleferdige kunstutstillinger, og generelt mer boss, lyder bekymringen.

– Kan ikke Sølyst bare være den grønne perlen den alltid har vært, sa nabo Gro Karin Gregersen.

LES OGSÅ: Vil fjerne kulturøya på Sølyst

Misforståelse

Aslaug Tveit, daglig leder i Leva Urban Design, som har ansvaret for kunstprosjektet som startet i 2017, som også har fått godkjent bruken på kommunenes friområde, mener kritikken er feilplassert.

– Nå er jo kunstprosjektet blandet inn i at et friområde er forsøplet, og det syns jeg i seg selv er feil framstilt. Det at kulturøyprosjektet er ansvarlig for Sølyst som friområde og forsøpling blir helt feil, sier hun, og fortsetter:

– Det er en helt vanlig problemstilling som alle friområder har, og i dette tilfelle er det to problemstillinger i forhold til Sølyst: Det ene er at deler av Sølyst er et utviklingsområde og slike områder har generelt flere utfordringer med forsøpling enn andre, for det er noe som ligger i vente av utvikling og blir passet mindre på. Det andre er at det har vært en knallsommer og at folk bruker friområdene mer, og dermed oppstår mer forsøpling, sier Tveit til RA.

– Kritikken er overdreven

Ingeborg Kvame, medkurator i Find Your Eyes, som har ansvaret for selve kunsten, syns ikke det er for mye søppel i området kunstutstillingene er i. Hun syns også både kritikken om forsøpling, og «Treet som snakker», et annet bekymringsmoment av et tre med høyttaler som sier man må drepe treet for å finne ut hvor gammelt det er, er overdrevet.

– Jeg syns «Treet som snakker» er et uskyldig prosjekt, som veldig mange har hatt glede av så vidt jeg har hørt. Jeg kan forstå at folk kan bli litt skremt, men i det store og hele er det et veldig uskyldig prosjekt, sier hun, og fortsetter:

– Det er ikke så mye forsøpling, utenom en stor, tung ledning som noen nok har dumpet der. Det er jo litt plast og sånn, men det er det alle plasser.

– Jeg syns kritikken er overdreven. Men akkurat den ledningen forstår jeg, men det blir kommunens ansvar å flytte, sier Kvame.

Aslaug Tveit forteller at de har kontaktet de urolige naboene, og skal i dag på området for å evaluere om mulige tiltak må til.

LES OGSÅ: Stavanger har enda en festival på kalenderen

Hvem har ansvaret?

Tveit og Kvame mener de ikke har ansvaret for å rydde opp, utenom det som kommer fra utstillingene. Midler til det har de heller ikke.
De mener grunneierne til friområdet, som inkluderer kommunen, må ta på seg jobben.

Det er bystyrepolitiker John Peter Hernes (H) enig i, og ser ikke problemet med kunst som «Treet som snakker».

– Jeg tenker hvis folk vet at det er en kunstutstilling så må dette være innenfor, sier han, og fortsetter:

– Hvis søppelet ikke tilhører utstillingene må det være kommunen og renovasjon sitt ansvar. Prosjektet handler også om naturen, sier Tveit.

– Tanken med kunstprosjektet har også vært å iscenesette og respektere naturen.

Mer fra Dagsavisen