Stavanger

Kritiserer Wedlers ulike hatter

Frp-sjef Christian Wedlers rolle som næringsaktør førte til ny opphetet debatt i kommunalutvalget.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Christian Wedler fronter nå ikke navngitte næringsinteresser bak Sjømatfondet AS (under stiftelse), der Frps gruppeleder leder et interrimsstyre som vil etablere forskningssenter på Vassøy og et akvarium i Stavanger. Wedler har også samarbeid med Base Property og Alfred Ydstebø, som har fremmet planer om en 26 etasjes kontorblokk ved Breiavatnet. Wedler var også inhabil da Ydstebø og Base Property samarbeidet med Stavanger kommune om en flyktningkonferanse i Stavanger konserthus.

LES OGSÅ: Vil ha forskningssenter for sjømat på Vassøy

Som Frps gruppeleder sitter Wedler også i byens mektigste politiske organer, og er sjef for flere representanter i disse utvalgene.

– Det begynner å bli en trend, og oppleves som veldig spesielt at en gruppeleder har så sterke næringsinteresserer. SV og Ap liker trenden veldig dårlig. Det er en sammnblanding av roller som stiller spørsmål om hvordan vedtak blir til, og om habilitiet. Det kan være til skade for politikken og for folkevalgtes habilitet, og jeg anbefaler at vi ikke setter oss i den sitasjonen, sa Eirik Faret Sakariassen (SV).

Vil ha utredet habilitetsspørsmål

På vegne av Ap og eget parti foreslo han at kommuneadvokaten vurderte Wedlers og kommunalutvalgets habilititetsforhold. Etter en opphetet debatt avviste flertallspartiene å be kommuneadvokaten å se på disse forholdene. Forslaget fikk bare SV og Aps stemmer.

– Skal ikke de som har næringsinteresser få være med og styre en by. Ikke med ett ord sier du noe positivt om noe som skal skape 550 arbeidsplasser, sa Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

– Vi har lang erfaring med hvordan vi praktiserer habilitet. Wedler har opptrådt ryddig og erklært seg inhabil, kommenterte Sissel Knutsen Hegdal (H).

LES OGSÅ: Inhabil eller ikke – det er spørsmålet

– Denne mistenkeliggjøringen av Wedler kunne jeg vært foruten, bemerket Per A. Thorbjørnsen (V).

– Sakariassen går over streken ved å mistenkeliggjøre en medrepresentantant på denne måten, sa Bjarne Kvadsheim (Sp).

– Avledningsmanøvre

– Klassiske avledningsmanøvre. Når noen stiller krititiske spørsmål, blir man møtt med «mistenkeliggjøring», eller at man er «næringsfientlig», bemerket Sakariassen.

Wedler, som naturlig nok hadde erklært seg inhabil under behandlingen av saken, stiller seg undrende til at det blir reist habilitetsspørsmål ved hans rolle.

– Det finnes klare regler for habilitiet i politikken. Ingen trenger å reise spørsmål om min habilitet. Jeg har erklært meg inhabil og jeg er inhabil. Jeg tar da heller ikke initiativ til et forskningssenter og et akvarium for å tjene penger på det, sier Wedler til RA.

LES OGSÅ: Leder: Trøbbel i tårnet

Mer fra Dagsavisen