Kristoff vant på Champs-Élysées

Alexander Kristoff var sterkest i massespurten på Champs-Élysées og sikret norsk jubel på årets siste Tour de France-etappe søndag.

Av: NTB

Alexander Kristoff tok den første norske seieren på Champs-Élysées siden Thor Hushovds triumf i 2006. Det var hans første etappeseier siden 2014.

Seks ryttere stakk i brudd med fire mil igjen og ledet lenge, men ble hentet inn av hovedfeltet på den siste runden. Én kilometer før mål stakk Yves Lampaert fra og fikk en god luke, men som ventet ble det massespurt på Champs-Élysées.

Der var Kristoff sterkest og sørget for norsk jubel i Paris.

– Jeg klarer ikke å beskrive det. Det er en syk følelse, sa Alexander Kristoff til TV 2.

Endelig satt spurten

Siden Tour de France-debuten i 2013 har 31-åringen aldri vært dårligere enn nummer seks på Champs-Élysées, men det har ikke holdt inn. Bestenoteringen var andreplassen i 2015. I fjor måtte han ta til takke med en femteplass, men i år står han igjen som etappevinner på den gjeveste spurtetappen i verdens største sykkelritt.

– Det er en fantastisk følelse å endelig ta en seier, og først og fremst på Champs-Élysées, den gjeveste av dem alle. For alle dem som sier jeg var ferdig å spurte, så er det deilig å bevise at jeg kan spurte på spurternes største scene. Det er noe Thor har rangert som noe av det største i karrieren, og det kommer jeg også til å gjøre, sier etappevinneren.

Boasson Hagan på fjerdeplass

Edvald Boasson Hagen var godt med i spurten og endte på fjerdeplass like bak John Degenkolb og Arnaud Démare. Rudsbygdingen skryter av Kristoffs triumf.

– Absolutt imponerende. Han hadde en sterk spurt, og jeg klarte ikke å utligne der, så han var absolutt best der, sa 31-åringen til TV 2.

Boasson Hagen blir dermed uten etappeseier i årets Tour de France. I fjor vant han den 19. etappen i rittet.

Amund Grøndahl Jansen endte på 104.-plass, halvminuttet bak Kristoff.

Feiret med champagne

Søndagens etappe var sjarmøretappen som avsluttet årets ritt. Trøyene var allerede klare så lenge innehaverne fullførte, og sammenlagtvinner Geraint Thomas kunne nyte champagne og feire i begynnelsen av den 116 kilometer lange etappen fra Houilles til Champs-Élysées.

– Det er utrolig. Jeg tror det tar litt tid før det vil synke inn. Vanligvis er denne etappen ganske vanskelig, men i dag gikk det så lett. Støtten og alt, det er helt uvirkelig, sa Tour de France-vinneren etter avslutningsetappen.

Peter Sagan vant den grønne poengtrøya suverent foran Alexander Kristoff, mens Julian Alaphilippe og Pierre Latour tok henholdsvis klatre- og ungdomstrøya.

Spanske Movistar ble rittets beste lag.