Annonse
Alexander Kristoff har vist god form inn mot sykkel-VM i Bergen, men får betraktelig tøffere motstand her enn da han ble europamester i Herning tidligere i år. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Kristoff kan bli Stavangers største idrettsutøver

KOMMENTAR: Tar han VM-gull i Bergen skal du argumentere godt for å hevde at Alexander Kristoff ikke er den største idrettsutøveren fra Stavanger.

Annonse
Rogalandsavis

Følg RA Sporten på Facebook!

Det er utrolig vanskelig å sammenligne idretter, og det blir i mange tilfeller, som direktør Pål Higson i Oilers sa, «å sammenligne epler med spagetti». Likevel velger jeg å påstå at Alexander Kristoff blir den største enkeltutøveren fra Stavanger noensinne dersom han kommer med et VM-gull med i bagasjen den korte veien fra Flesland til Sola.

Grunnen til det er at han har vunnet to av fem monumenter, han har vunnet flere etapper i Tour de France, han har vunnet EM-gull og tatt OL-bronse. I tillegg har han vært mestvinnende i verden i en så stor idrett som sykkel faktisk er.

LES OGSÅ: Kristoff får 200.000 for VM-gull

Sykkel er, som all annen idrett, ferskvare, og det er fort gjort å glemme hvor god Alexander Kristoff faktisk har vært og bare tenke på det siste halvannet året med turbulens i Katjusja.

Søndag åpnet han VM-uken med å sykle sitt siste løp for laget, under lagtempoen han egentlig ikke ville sykle. Den brukes som en oppvarming til søndagens fellesstart over 267,5 kilometer med den såkalte «Laksebakken» som den største utfordringen. 6,5 prosents stigning fordelt på 1,5 kilometer er i utgangspunktet ikke så avskrekkende, men når du skal over den tolv ganger blir saken en helt annen.

Mark Cavendish klarte det ikke da han skulle sykle inn OL-gull på hjemmebane, da Box Hill ble for tøff å sykle over ni ganger. Lengden kombinert med løypeprofilen favoriserer ikke de rene sprinterne i årets VM heller.

Derfor er ryttere som Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Michal Kwiatkowski, Tom Dumoulin, Julian Alaphilippe og formsterke Matteo Trentin de heteste favorittene.

LES OGSÅ: Niendeplass på Kristoff i lagtempoen

Den norske kapteinsduoen med Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff står ikke mye tilbake for noe lag, og hvis samarbeidet fungerer kan Norge absolutt gjenta suksessen fra EM-fellesstarten i Herning. Men denne gang får de langt større konkurranse.

Likevel har Alexander Kristoff muligheten til å ta hjem karrierens største triumf, da en endagsklassiker som VM passer ham godt. Historien viser at Kristoff klarer seg bedre enn Boasson Hagen når distansene blir så lange som de er i VM, og det norske laget er helt avhengig av å ikke få en ny Doha-fiasko på hjemmebane.

Regionen har utøvere som Brede Hangeland, Gunn-Rita Dahle Flesjå, brødrene Ingebrigtsen, Are Strandli, Camilla Herrem, Sarah Louise Rung, Ole Klemetsen og Erik Thorstvedt.

Alle de må se seg slått om Kristoff tar hjem regnbuetrøyen.

LES OGSÅ: Hitec endte sist på lagtempoen

Annonse