Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen kjører for norsk seier i Qatar. Begge er samstemte før herrenes fellesstart søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kristoff er plan A – Boasson er plan B

Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen er samstemte. Boasson Hagen hjelper Kristoff dersom det blir samlet spurt i søndagens Sykkel-VM.

– Planen er å kjøre oppløpet for Alex. Han har hatt en bedre spurt på de fleste løp. Jeg har slått ham noen ganger, men han har jevnt over bedre plasseringer enn meg i tilsvarende løp, sier Edvald Boasson Hagen til NTB.

– Men jeg håper å gjøre en bra spurt selv, og sitter han på hjulet og klarer å vinne, så er vi veldig fornøyd med det. Da har det vært et bra spurtopptrekk, fortsetter Boasson Hagen.

Alexander Kristoff er fornøyd med at laget er samstemte om at han har førsteprioritet.

– Edvald blir viktig for meg inn mot spurten. Jeg må prøve holdet hjulet hans, så må han starte spurten litt for tidlig, da blir det et perfekt opptrekk for meg. Kanskje får vi to høyt oppe, det hadde vært optimalt, sier Kristoff.

Edvald har «litt» fri rolle

– Han er ganske lik meg som rytter. Han er litt sterkere enn meg, mens jeg er litt raskere. Det er perfekt å ha en så erfaren mann som opptrekker mot slutten av et langt løp, sier Kristoff.

Begge er også klare på at Boasson Hagen skal få gå for egen mulighet, dersom utviklingen av konkurransen tilsier at det er naturlig.

– Kommer Edvald i samme situasjon som i fjor, der han blir sittende alene i front sammen med to-tre andre, så skal han selvsagt kjøre selv. Jeg tror det bare vil være en fordel for oss. La oss si at (Greg) van Avermaet eller Peter Sagan prøver å stikke fra mot slutten, så vil det være perfekt å ha Edvald med sammen med dem, forklarer Kristoff.

Hestehandel?

– Vil du juble dersom Edvald da går inn og vinner?

– Ja, det er klart jeg gjør. Tar vi medalje så er hele laget fornøyd. Det må vi være, vi har en god tone i laget, fortsetter Kristoff.

– Ønsket mitt er at det blir en mindre gruppe inn mot mål, og at det blir kontrollert på de siste rundene, men hardt. Og så klart at jeg er foran der selv. Drømmen er jo å ta VM-gull, men jeg ser at løypeprofilen i årets mesterskap vil gjøre det vanskelig. Derfor kjører vi for Alex denne gang, sier Boasson Hagen.

– Og hvis du hjelper Kristoff nå, så er det kanskje naturlig at han hjelper deg i Bergen neste år – der løypeprofilen trolig passer deg bedre?

– Det er riktig at det er mer sannsynlig at det kjøres for meg neste år. Da vil jeg jo ha noe tilbake. Det er helt naturlig det. Slik er det i sykkel. Man gir og tar, sier Boasson Hagen.

– God kjemi

– Hvordan er kjemien mellom deg og Kristoff?

– Vi er kompiser, vi. Vi har en bra plan, så får vi kjøre best mulig sammen søndag, avslutter Boasson Hagen.

André Greipel, Mark Cavendish, Marcel Kittel, Arnaud Démare, Nacer Bouhanni, Fernando Gaviria og Dylan Groenewegen regnes som de største kandidatene til å ta gullet i tillegg til Kristoff.

– Jeg er ikke verdens beste spurter etter et normalt løp, men etter 250 kilometer så er jeg hard å slå. Da er det ofte litt seigere kropper og lettere å komme seg fram. Det blir veldig spennende, avslutter Kristoff.

Norge stiller med ni mann i rittet søndag, der 257,3 kilometer skal sykles før det kåres en vinner. De første 150 kilometerne kjøres i åpent landskap utsatt for vind, mend de siste 107 kilometerne kjøres som runder på «The Pearl», som er mer beskyttet for vind. Temperaturen ventes å ligge på rundt 35 grader. (©NTB)