KrF vil kutte i fedrekvoten: – Gir uttrykk for et senka ambisjonsnivå

KrF går bort fra å ville utvide foreldrepermisjonen, og vil kutte i fedrekvoten. Partiets familiepolitiske talsperson er skuffa.

SOLA (Dagsavisen): Kristelig Folkeparti kronet landsmøtehelgen med vedtak om å kutte i fedrekvoten. Dagens tredeling av permisjonen innebærer at hele 15 uker er forbeholdt far. Dette fikk Venstre gjennomslag for i regjering, og endringen trådde i kraft i sommer. KrF er imot en slik tredeling, men ønsker å ha en fedrekvote på 10 uker, slik det var før utvidelsen av fedrekvoten.

– Jeg vet at landsmøtet vedtok dette i beste mening, fordi de ser at det å gå ned til ti uker vil gi mer valgfrihet, men jeg skulle ønske at de samtidig ville øke fellesdelen med fire uker, sier KrFs familiepolitiske talsperson Jorunn Gleditsch Lossius til Dagsavisen.

Les også: Gråt et døgn da hun innså at det ble Frp-samarbeid

– Skuffa

I KrFs program står det at partiet ønsker å utvide hele permisjonsordningen ved 100 prosent lønn med 4 uker. Men en likelydende formulering ble altså skrotet på landsmøtet denne helgen.

– Jeg er nokså skuffa, sier Lossuis.

– Jeg mener dette gir uttrykk for et senka ambisjonsnivå sammenlignet med programmet vårt, utdyper hun.

Les også: Erna Solberg ser utløpsdato på fedrekvoten

– Burde vært tydelig

Også sentralstyremedlem Erik Lunde advarte mot vedtaket landsmøtet fattet lørdag.

– Slik jeg forstår det ligger fortsatt ambisjonen om å utvide permisjonen fast, men jeg skulle ønske at det sto helt eksplisitt i uttalelsen slik at vi var tydelig på den ambisjonen, sier Lunde.

Han frykter landsmøtevedtaket kan skape forvirring hos velgerne.

– Jeg oppfatter at programmet vårt fortsatt ligger fast, og at vi ønsker 14 uker, i en totalt utvidet permisjon, men innenfor dagens ordning ønsker vi å reservere ti uker til far, sier Lunde.

Les også: Heidi Nordby Lunde vil ha todeling av foreldrepermisjonen

Milliardkostnader

Men det avviser nyvalgt partileder Kjell Ingolf Ropstad.

– KrFs signal nå er at i stedet for å bruke 1,5 milliard på få flere uker totalt, så ønsker vi å bedre fleksibiliteten innenfor dagens ordning, sier Ropstad til Dagsavisen.

– Så dette er en endring av politikken deres på dette området?

– Ja, det er det, bekrefter den nyvalgte partilederen.

Han mener det viktigste nå er at KrF kjemper for å øke fleksibiliteten for familiene, og er tydelig i «kampen mot tredelingen».

Les også: Ropstad advarer mot statlig styring av familiene

Permisjonsopprør

Tredelingen av foreldrepermisjonen som trådde i kraft i sommer, har skapt høylytte protester. Rundt 30.000 signert et opprop for å reversere endringene i foreldrepermisjonsordningen, som gir far mulighet til å være lenger hjemme med barnet.

– Mor kan være hjemme elleve måneder, om hun velger 80 prosent lønn. Det imøtekommer mye av den kritikken som har gått på amming, sier barne- og familieministeren.

Lørdag ble han valgt til ny KrF-leder. Ropstad brukte sin første tale som partileder til å varsle at regjeringen nå vi starte en større kartlegging av norske familier. Målet er å få svar på hva som er grunnen til at vi får færre barn, og hvordan samlivsbrudd kan hindres.

Les flere saker fra KrF-landsmøtet her:

Hemmelige krisetall gir Hilde Frafjord Johnson stryk

Solberg om å hente hjem barn av IS-krigere: – Vet ikke om vi klarer dette

– Den eneste gangen KrF har varmet noe i mitt hjerte