KrF vil hjelpe de foreldreløse barna av IS-krigere først

KrF-ledelsen er tydelig på at ingen barn er ansvarlige for foreldrenes valg, men i første omgang vil de kun hente hjem foreldreløse barn av IS-krigere.

– Statsministeren har i dag vært tydelig på at vi gjør det vi kan for å hjelpe hjem de ungene som er foreldreløse. KrF i regjering har stort engasjement for at ungene ikke skal lide, at de skal komme hjem, sier påtroppende KrF-leder Kjell-Ingolf Ropstad.

Under en pressekonferanse i forkant av helgens landsmøte i Stavanger ble både Ropstad og fungerende leder Olaug Bollestad presset på spørsmålet.

Saken har splittet regjeringen, hvor KrF og Frp står på hver sin side i debatten. Tirsdag gikk statsministeren ut og sa at de vil jobbe for å hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere.

Men det er fortsatt uavklart hva som vil skje med ungene som har foreldre i live.

– Vi har jobbet i regjeringen over tid for å finne løsninger for ungene. De det kan være enklest å få ut, er de foreldreløse. Alle har samme rett, men i noen situasjoner må vi se på hvem vi kan hjelpe først, sier Bollestad.

Hun påpeker at det «er mange skjær i sjøen» for å hente barn hjem fra Syria.

– Det er mange av disse ungene vi ikke har visst om. Utfordringen er først å få greie på hvor mange unger det er snakk om og hvilke unger det er snakk om, sier Bollestad.

– Vi er opptatt av å begynne i en ende. Da vil vi først hjelpe de foreldreløse.

(©NTB)